Sieć WiFi 60m - dwa budynki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Tomeqq
Początkujący użytkownik forum

Sieć WiFi 60m - dwa budynki

Post autor: Tomeqq »

Witajcie,

Jestem na etapie łączenia dwóch budynków za pomocą WiFi (jedna działka). W jednym pomieszczeniu jest z TP-Link TD-W8901G z podpiętą Neostradą, router rozsyła sieć bezprzewodowo w obrębie pierwszego budynku. Dokupiłem dwie anteny panelowe Interline 2.4GHz: 8dBi oraz 14dBi. Mocniejszą planuję zamontować na drugim budynku.

Jak teraz to połączyć i co muszę jeszcze dokupić? Domyślam się, że dwa AP-ki. Pierwszy łączę kablem LAN z TP-Linkiem TD-W8901G i dopiero do AP'a podpinam antenę. Czy dobrze myślę? W jakim trybie ustawić nadającego i odbierającego AccesPoint'a? Chciałbym, aby w budynku nr 1 sieć była także bezprzewodowo.

I druga sprawa: czy antena dookólna Interline HORIZON MIDI 9dBi ustawiona w kierunku drugiego budynku oraz AP w tym budynku postawiony za ścianą wystarczy aby sieć WiFi była widoczna?

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sieć WiFi 60m - dwa budynki

Post autor: wojteks »

Tomeqq pisze:W jednym pomieszczeniu jest z TP-Link TD-W8901G z podpiętą Neostradą
Na forum nie pomagamy dzielić neostrady poza lokal. Temat zamykam.
Nie pomagam na PW!
Zablokowany