Anydata 635WA i problemy z połączeniem CDMA w OFP

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piskala
Początkujący użytkownik forum

Anydata 635WA i problemy z połączeniem CDMA w OFP

Post autor: piskala »

Witam

Opowiem pewną historię :). Zaczęło się od tego że po burzy umarł mój stary router Axestell MV410 jako że był już po gwarancji bo przedłużyłem umowę razem z większym limitem danych nie pozostało nic innego jak zakup kolejnego urządzenia. W Orange nie udało się nic załatwić bo uzyskałem tylko informacje że modemy to sprzedają i owszem ale tylko i wyłącznie z nową umową :(. Zakupiłem więc modem Anydata 635WA no i się zaczęło...
Po włożeniu karty modem się uruchomił zapaliła się lampka CDMA (miło i przyjemnie) klikam połącz a tu komunikat: "Wystąpił problem z uwierzytelnianiem." Po konsultacji z infolinią wymyślili że uszkodzona jest karta RUIM. Podjechałem do salonu faktycznie były jakieś błędy więc wymienili ją na nową. Nowa karta niestety w modemie działała dokładnie tak samo. Pojechałem do salonu na karcie znowu błędy więc znowu wymiana. Kolejna karta... już się domyślacie. W Orange wpadli wreszcie na pomysł że uszkodzony modem. Pojechał do serwisu wymienili kabel USB i stwierdzili, że sprawny. Lekko mówiąc się zdenerwowałem i odesłałem modem ponownie. Tym razem wymienili go na nowy. W między czasie przetestowałem kartę RUIM u koleżanki na jej MV 410 i działała bez problemów. No wy wymieniony modem ta sama sytuacja....

Teraz trochę technikaliów dla znudzonych już tą opowieścią. Do połączenia używam Easy Wreless Net stery najnowsze ze strony Anydata. Po uruchomieniu programu pojawiają się 4-5 kresek zasięgu (z zasięgiem nigdy nie miałem problemów - antena kierunkowa na dachu). Po kliknięciu połącz wyświetla się wspomniany już komunikat a potem kolejny "Komputer zdalny nie odpowiedział". W tym momencie w programie kreski zasięgu stopniowo spadają do zera i dioda CDMA gaśnie. Log modemu kończy się na ogół komunikatem NO CARRIER. Wszystko testowane na różnych kompach w różnych lokalizacjach i nic. Zwykła karta z OF działa w modemie bez najmniejszych problemów.

Powiem szczerze, że niem mam już do tematu siły. Od ponad miesiąca bez netu i końca za bardzo nie widać. Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł jak ugryźć temat będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
ArturrO
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Anydata 635WA i problemy z połączeniem CDMA w OFP

Post autor: jarek999 »

Zwykła karta z OF działa w modemie bez najmniejszych problemów.
To modem jest sprawny, to jest kwestia uwierzytelniania i oprogramowania na serwerach Orange-ich problem i niech oni go rozwiążą-widać że nie ma kto dobrać ich świętych 4-literek, tylko klienta spychają i wodzą! :dobani: Jeżeli nie potrafią poradzić sobie z oprogramowaniem na swoich serwerach to niech dadzą klientowi awaryjny zestaw. :faq:
jareq
piskala

Zwykła karta z OF działa w modemie bez najmniejszych problemów.

Chyba nieumyślnie wprowadziłem wszystkich w błąd tą wypowiedzią bo na karcie z OF modem działa ale w trybie 3G (kartę do OF mam dla odmiany tylko z 3G/GSM bez obsługi CDMA - zwykły SIM) a to raczej nie ma nic wspólnego z CDMA bo z tego co mi wiadomo 635WA na wewnętrzny hub USB i dwa modemy jeden do 3G i drugi do CDMA.
Pytanie tylko dlaczego dwa modemy miały by działać tak samo źle? Dodatkowo zacząłem się zastanawiać czy właśnie nie jest to w moim przypadku jakiś problem z kartą SIM. Niby do OFP mam kartę dualną ale tryb 3G jest na niej zablokowany i może to powoduje takie dziwne zachowanie. Z różnych testów komunikowania się z modemami (3G/CDMA) wyszło mi że np. polecenie AT+CPIN=xxxx przyjmuje tylko modem 3G a CDMA odpowiada jedynie ERROR. Może są jeszcze jakieś polecenia wysyłane do modemu 3G przed połączeniem CDMA których w związku z blokadą na SIM modem nie obsługuje?

To tylko moje domysły ale może nakieruje kogoś na rozwiązanie zagadki :)
em1L
Stały użytkownik forum

Post autor: em1L »

Witam,
mam podobny problem, ale na AnyDacie Adu-500a, łapie sieć, 4 kreski, połączenie, wyskakuje błąd uwierzytelnienia, zasięg znika i wyskakuje kolejny komunikat, że komputer zdalny nie odpowiedział, albo, że połączenie zakończono zdalnie. Internetu nie mam od 2 dni, ale kiedyś miałem podobną sytuacje i naprawiło się samo.
Dodam, że również mam drugą karte sim, dualną i na cdma nie działa, na innym modemie z gsm/edge działa.
piskala

em1L pisze:Witam,
mam podobny problem, ale na AnyDacie Adu-500a, łapie sieć, 4 kreski, połączenie, wyskakuje błąd uwierzytelnienia, zasięg znika i wyskakuje kolejny komunikat, że komputer zdalny nie odpowiedział, albo, że połączenie zakończono zdalnie.
Rozwiązania są dwa albo to Orange coś ma namieszane na swoich serwerach lub kartach albo te modemy AnyData są po prostu do bani. (Z Axesstelem który i tak w mojej opinii był chłamem nigdy nie miałem takich problemów.) Najgorsze jest to że w tej sytuacji nie ma za bardzo możliwości sprawdzić dokładnie co i jak bo nigdzie nie można pogadać bezpośrednio z kimś technicznym (w Orange zaproponowali mi odpłatną reinstalację sterowników przez ich "experta" w salonie firmowym w Warszawie :) ). Chyba wybiorę się do serwisu AnyData osobiście i poproszę aby mi pokazali że modem faktycznie działa skoro przysyłają go jako sprawny.
em1L pisze: Internetu nie mam od 2 dni, ale kiedyś miałem podobną sytuacje i naprawiło się samo.
Ja nawet nie łudzę się ze takie rozwiązanie jest możliwe :)
em1L pisze: Dodam, że również mam drugą karte sim, dualną i na cdma nie działa, na innym modemie z gsm/edge działa.
Ja wczoraj wybrałem się do salonu i moja teoria o dualnych kartach upadła :( Przetestowałem modem z "salonową" kartą która miała odblokowane oba tryby pracy i niestety 3G śmigało a CDMA.... "Wystąpił problem z uwierzytelnianiem."
em1L
Stały użytkownik forum

Post autor: em1L »

Ja mam już 3 modem adu-500a wymieniony, poprzednie nie łączyły z internetem, więc to może być właśnie od modemu
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Rozwiązania są dwa albo to Orange coś ma namieszane na swoich serwerach lub kartach albo te modemy AnyData są po prostu do bani. (Z Axesstelem który i tak w mojej opinii był chłamem nigdy nie miałem takich problemów.)
W ofercie Orange, Nordiska i Plusa są dostępne tylko modele tych firm-a problem występuje tylko w Orange?! ;)
jareq
piskala

jarek999 pisze:W ofercie Orange, Nordiska i Plusa są dostępne tylko modele tych firm-a problem występuje tylko w Orange?! ;)
Pytanie tylko jak im to udowodnić jeżeli tak jest i dlaczego serwis wymienia modem a nie upiera się przy swoim i twierdzi że modem jest sprawny?
Tak przy okazji w Orange znowu wymienili mi kolejną kartę SIM twierdząc że sobie swoją zawirusowałem :D To musiał być ostatnio bardzo popularny "SIM_Trojan" .
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

W żaden sposób im tego nie udowodnisz, oni zatrudniają sztaby prawników aby ich chronić w przypadku wpadek. Ładnych parę lat temu Plus miał wpadkę z telefonem Siemensa S-40, w pośpiechu zepchnął go do prepaid, stawiając sprawę z zerwaniem umowy-wyłączyli mnie poprzednią aktywację i dostałem 2-gi telefon, ale z usługą telefoniczną to nie ma problemu-konkurencja jest na full z internetową już nie :dobani: P.S To jest przestroga dla innych którzy zastanawiają się jaką ofertę wybrać i którego operatora! ;)
jareq
piskala

Witam ponownie
Kilka nowych informacji w temacie,. Dzisiaj osobiście udałem się do serwisu aby odebrać modem. (już dwa razy w międzyczasie odesłali mi go jako sprawny). Wchodzę odpalam swojego kompa podłączam modem odpalam i nie działa. Więc koleś z serwisu wyjmuje stoją kartę wkłada do modemu i odpalamy połączenie. W tym momencie już nie było tak ciekawie bo modem połączył się bez najmniejszego problemu. Teraz niech mi ktoś powie o co tu kurde chodzi. Jedyna różnica między kartami była taka że jego karta miała napisane CDMA2 a moja ma RUIM. Może ktoś wie czym te karty się różnią i dla czego karta RUIM nie działa na tym modemie.

Pozdrawiam
*juliana*
Stały użytkownik forum

Post autor: *juliana* »

Dlaczego nie działa to ci nie odpowiem, a co do różnicy, miałam kartę dualną oznaczoną CDMA2 przy testowaniu OF na próbę i to była karta, na której się dawało normalnie wyłączyć PIN, teraz mam taką jak Ty ( ma napisane na sobie RUIM), na tej nawet Orange nie może go wyłączyć.
piskala

Hmm
Tak mi się właśnie zdawało że kiedyś pierwszą kartę miałem z napisem CDMA2 i tak jak mówisz mogłem z niej bez problemu zdjąć PIN a z tego cholerstwa co jest teraz już nie można. Nie skutkowały nawet interwencje w BOK - stwierdzili, że z tych kart nie mogą zdjąć blokady. Może ktoś z szanownego forum posiada jakąś wiedzę techniczną na temat czym różnią się karty poprzednio wydawane przez Orange (te z napisem CDMA2) od tych aktualnych RUIM?
*juliana*
Stały użytkownik forum

Post autor: *juliana* »

Naj-pierwsza taka sprzed około 2 lat temu, tylko OFP - miała napis CDMA1.
Te nowe to karty USIM ( 3G)/ R-UIM, jak mi napisano wyjaśniając odmowę zdjęcia PIN-u. Tamte z CDMA2 były SIM/R-UIM
spry

Post autor: spry »

1/ witam pierwszym postem
2/potwierdzam problem z modemem ANYDATA ,w moim przypadku z usługą bussines ewryłer w Orange ;).
3/problem po 55 dniach rozwiazany-wymiana modemu na nowy
Opis sprawy:
Z końcem sierpnia zamiast połącznia wyskakiwało okno windowsowe o zamknięciu aplikacji itd..
na 4 kompach działających dotychczas-żadne połaczenie nie działało -objawy te same.Połączyłem się z serwisem i urokiem osobistym wydobyłem info ,iz firmware nie współpracuje a aktualizacją windowsa.Po kilku godzinach dostałem info z oranga,ze wszystko jest OK ale modem mogę reklamować. W ciągu 2 dni odbyłem pielgrzymke po orangowych punktach,czasem nawet traktowany byłem przyjaźnie.Nawet dostałem nowe karty.Niestety połączenia nie było.Oddałem modem na reklamację.Nie będę opisywał gadania z serwisem Orange lub firmą CCS -GWARANTEM ,a w ich imieniu rozmowy z tępymi idiotkami.Poddałem się ,podłaczyłem Nokie C-5 aby mieć internet i tak przetrzymałem te 50 dni(w karcie gwarancyjnej -punkt 7-14 dni kalendarzowych).
dziś otrzymałem nowy modem działa(właśnie jestem podłączony)-w starym pudełku,ze starym zasilaczem,starą płytką.
I tak to wyglądało,
pozdrawiam
piskala

No to sprawa się wyjaśniła. W przypadku Orange karty z usługi OPF z blokadą profilu 3G nie są kompatybilne z ADU-635WA i w przypadku tego operatora nie ma opcji na jakiekolwiek zmiany. Tak więc jeżeli ktoś zamierza zakupić ten modem do OFP może sobie spokojnie poszukać innego np ADU-500A. Szkoda tylko, że pracownicy Orange są na tyle kompetentni że dopiero po 2 miesiącach poszukiwania rozwiązań i interwencji w UKE byli wstanie dojść do wniosku, że to jest przyczyną moich problemów z połączeniem. Generalnie żenada.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ