Operator pre-paid w Anglii z dobrą taryfą transferu danych

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pomaranczowy
Początkujący użytkownik forum

Operator pre-paid w Anglii z dobrą taryfą transferu danych

Post autor: pomaranczowy »

Cześć :)
Poszukuję operatora sieci komórkowej w Anglii na zasadzie pre-paid. Zależy mi na dobrych warunkach oferty internetowej (potrzebuję około 25-100 MB/miesiąc). Jak na razie znalazłem Vodafone i T-Mobile, ale chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o tych operatorach i o ich pakietach, ewentualne porady i alternatywne rozwiązania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Operator pre-paid w Anglii z dobrą taryfą transferu danych

Post autor: valdens »

pomaranczowy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pomaranczowy »

Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Post autor: sokoleokoo2 »

Witam,

Koledzy nie chcę dublować niepotrzebnie tematów - więc po kolei.

Teściu śmiga na tirach i chciałby mieć w UK internet "pay as you go" czyli odpowiednik naszego "na kartę" - prepaid.

Czyli rozsądny zasięg i przyzwoity pakiet danych.

Jako że mam modem H E122 to mu go puszczę za parę groszy dołożę i zanabędę Sierrę 307.

Problem w tym że nie mam pojęcia jak sieć będzie najlepsza (bardziej chodzi o zasięg) bo stoi zawsze pod miastem (rzadko w centrum) myślałem na 3-ką lub Vodafonem ?
Aleksis
Użytkownik forum

Post autor: Aleksis »

Proszę o pomoc. Od kilku dni szukam informacji w internecie i nie znalazłam praktycznie nic, a szukam naprawdę intensywnie. Pytanie jest takie: na jakiej podstawie prepaidy w UK kasują za odebrane połączenia? Czy wszystkie to nie wiem, podobno wszystkie, ale O2 - na pewno. Angielski numer O2 i osoba przebywa w Anglli - czyli z roamingiem nie ma to nic wspólnego.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

Nie wiem na jakiej - mnie nie kasowało. Będąc w lutym w Londynie miałem ze sobą (angielskie oczywiście) o2, vodafona i vectone - w żadnym nie kasowało za przychodzące.
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Aleksis pisze:ytanie jest takie: na jakiej podstawie prepaidy w UK kasują za odebrane połączenia?
Nie ma takiej mozliwosci, chyba ze dzwoniacy ma:
1) roaming wewnetrzny w jednej z angielskich sieci
2) odebrane tzw. polaczenie "R"
Nie pomagam na PW.
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

Aleksis pisze:czyli z roamingiem nie ma to nic wspólnego.
Niekoniecznie, np. w Dover można o tej porze roku wpaść nieświadomie w zasięg sieci francuskich. Należy też pamiętać, że przebywając na wyspach np. Man czy Normandzkich mimo kierunkowego jak do Wlk. Brytanii faktycznie przebywa się w roamingu. :dobani: Jako ciekawostkę mogę podać, że przed chwilą w Sopocie zalogowałem się do sieci rosyjskiej MTS. Najlepiej wyłączyć roaming w menu telefonu.
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Może warto zainteresować się ofertą DobryTel - http://dobrytel.pl/
Do rozmów wydaje się być to niezłym rozwiązaniem, możemy np. w Anglii podać tamtejszy numer, a rozmowy odbierać w Polsce nie płacąc za roaming i odwrotnie. Wadą jest troszkę drogi transfer danych.
Aleksis
Użytkownik forum

Post autor: Aleksis »

Sorry ale ten Dobrytel to jakieś nieporozumienie. internet 250MB za 49,99 zł czyli 10 funtów. Dla porównania w Giffgaffie 250 MB kosztuje 7,50 funtów i jeszcze w tym masz 200 minut do wszystkich sieci i nielimitowane SMS-y do wszystkich sieci. W Dobrytel minuta z Anglii do Polski kosztuje 0,39 zł czyli 7pensów a w Giffgaffie po pierwsze są minuty zawarte w taryfie jak już wyżej wspomniałam, po drugie nawet poza taryfą minuta na Polski na komórkę kosztuje 4 pensy a na stacjonarny 2 pensy. Oczywiście możesz powiedzieć że Dobrytel ma tą zaletę że daje numer na który rodzina z Polski może się dodzwonić po stawkach lokalnych, ale na przykład taki Muff też daje numer, albo Skype, a w Muffie minuta do Polski na komórkę kosztuje 0,08 zł czyli 1 PENS NA KOMÓRKI DO POLSKI. Niestety Dobrytel wysiada przy ofertach Giffgaffa, Muffa, czy chociażby Skype'a. :/
ODPOWIEDZ