Chciałbym zapytać co byśmy polecili do internetu mobilnego (konkretne urządzenie), dzięki czemu ktoś kto ma ekstremalnie ograniczoną widzę o komputerach połączy się z internetem.
A teraz konkretnie:
-najlepiej aby łączenie następowało w sposób w pełni automatyczny (po włączeniu komputera lub wpięciu tego urządzenia), lub po kliknięciu tylko jednego skrótu.
Chciałem komuś z rodziny tak internet podpiąć (obecnie ma standardowy, ale mało korzysta i trochę się to nie kalkuluje).
Sam używam do mobilnego internetu Nokii N8 jako modemu i dla mnie jest to banalnie proste podłączenie, jednak tam trzeba zrobić 3 kroki (włączyć program - lub startuje automatycznie; podpiąć telefon, wcisnąć w programie aby podłączył się do internetu) no i nie wiem, czy to dla tej osoby nie będzie za skomplikowane

Nigdy nie korzystałem z modemu USB (moje poprzednie telefony, również jako modem mi służyły) i nie wiem czy tam jest to takie proste i szybki tą łączenie.
Na koniec, jakie konkretnie urządzenie polecacie? Raczej aby było tanie, taki modem USB w okolicach 100-150zł.
Rozważam także kupno telefonu z minimum HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps ale procedura łączenia z netem musiałaby być prosta, najtańszy co na razie widziałem to Sony Ericsson Cedar za około 250zł, ale nie wiem dokładnie jak tam jest z używaniem go jako modem. Kolejnym telefonem jest Nokia C5, ale już znacznie droższa około 400zł, tyle, że tam dokładnie wiem jak przebiega łączenie z internetem
PS
Usługa jaka będzie używana to Oragne Free na Karte, dlatego mile widziany byłby telefon jako modem