temat jak milion innych - jaki internet zamiast iplusa?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AdexN
Użytkownik forum

temat jak milion innych - jaki internet zamiast iplusa?

Post autor: AdexN »

Witam wszystkch. Po mału kończy mi się umowa w iplusie. Nie chcę jej przedłużać ponieważ o ile zimą net śmiga aż miło (HSDPA) to wiosną/latem za dnia tragedia, słaby edge. Założyłem ten temat ponieważ nie jestem już na bieżąco a ciekawi mnie czy pojawiła się jakaś ciekawa alternatywa dla internetu komórkowego. A może jakiś operator wprowadził jakąś rewolucję pod względem zasiegu?;) Mieszkam w okolicach Szczercowa (15km od bełchatowa) gdzie nie ma możliwości założenia neostrady.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: temat jak milion innych - jaki internet zamiast iplusa?

Post autor: Yanusz »

A ja bym zapytał najpierw z jakiego sprzętu korzystasz? Bo patrząc na mapę zasięgu Plusa to trudno uwierzyć, że bez anteny zewnętrznej łapiesz HSDPA.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
AdexN
Użytkownik forum

Tak, łapię HSDPA. Modem mam podłączony do laptopa przez 1,5 metrowy kabel i jest on położony na szafce w stronę nadajnika. To jedyny punkt w domu gdzie łapię HSDPA :cwaniak: Gdy modem jest podłączony bezpośrednio do lapka zostaje mi tylko edge.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

AdexN pisze:Modem mam podłączony do laptopa przez 1,5 metrowy kabel i jest on położony na szafce w stronę nadajnika.
No to ciekawa sprawa, bo najbliższy Node B 2100 Plusa jest oddalony jakieś 20km (W Bełchatowie i Rogowcu). Poza tym kabel sam z siebie nie wzmacnia zasięgu, rzekłbym nawet, że go tłumi.
Moje zdanie jest takie, że skoro łapiesz HSDPA (w co trudno mi uwierzyć patrząc na mapę, ale dobra) - zamiast rezygnować z plusa, zainwestuj w zewnętrzną antenę panelową, która ustabilizuje Ci sygnał 3G. Nie wydaje mi się, żeby w Twoich okolicach była jakaś poważna alternatywa dla Iplusa jeśli chodzi o internet radiowy (może z wyjątkiem CDMA Orange i Nordisk, których nadajniki są dość blisko Szczercowa, ale to już trochę inna technologia, inny sprzęt i inne ceny). "Jakiś tam" zasięg HSDPA ma tam też Cyfrowy Polsat, ale to by trzeba było wziąć na próbę i przetestować.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
AdexN
Użytkownik forum

Na razie strzelamy focha i składamy wymówienie z plusa. Przez 3 lata współpracy nie potrafili niczego zaoferować. Zawsze jak coś będzie można wziąć nowy abonament na takich samych lub niewiele gorszych warunkach. Patrząc po mapkach zasięgu to orange będzie łapał tylko edge, play w ogóle nie zabangla a oferta t-mobile jest tak cieńka, że nie ma co sobie nią zawracać głowy.
piterr
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piterr »

Nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz ale w Szczercowie działaja trzy sieci internetowe wi fi.Z jednej z nich korzystam osobiscie i jestem zadowolony z jej działania.Polecam Infoglob.Spory zasięg maja poza Szczercowem wiec i moze ty znajdujesz sie w zasiegu.Poza tym Iplus po CDMA tez dobrze chodzi.Zaskoczony jestem odbiorem po 3G bo sam korzystam z iplusa jako mobilny internet i nigdy tutaj nie udalo mi sie zlapac 3G.Choc EDGE chodzi na ile jest zdolne.Wiec nie jest tak najgorzej.
kicek
Stały użytkownik forum

Post autor: kicek »

Jeżeli nie chcesz iplusa to prosta sprawa, wbierz net u konkurencji, tylko czy ważna jest dla Ciebie sieć? Rozejrzyj się po ofertach operatorów. Orange wprowadza zmiany w OF 39 i OF59, PlayOnline próbuje coś oferować. Coś pewnie wybierzesz.
ODPOWIEDZ