Linksys wag160n - powolne wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bary
Początkujący użytkownik forum

Linksys wag160n - powolne wifi

Post autor: bary »

Jako , że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać: Cześć!

Przechodząc do sedna mojego problemu:
Instalując u znajomego opcje neostrady 6 Mb technik polecił mu zakup routera Linksys wag120 jako lepszego niż te z TP, jak się okazało ten nie mógł się zsynchornizować więc technik polecił kupić wyższy model mianowicie wag160n przy którym wszystko wydawało się działać jak należy jednak nie do końca. Mianowicie internet przez kabel działa jak należy jest to 6 Mb, przez wifi niezależnie od ustawień kanałów, prędkości trybów mixed , b/g , N prędkość ta wynosi od 1.5~2Mb. Szyfrowanie ustawione na wpa2 AES gdyż słyszałem ,że bez szyfrowania niektóre routery wifi działają wolniej !? (ale ta opcja też była zmieniana).
W jego okolicy jest widoczne około 5 do 10 sieci wifi w tym dwie 5Ghz, a reszta 2.4 Ghz raczej na standardowych kanałach 5,7,11 lecz są na poziomie około -80db co chyba nie powinno tak wpływać na prędkość. W komputerze była wymieniana karta wifi na szybszą niż 54Mb i nic to nie zmieniło. Ze swojego laptopa tak samo osiągałem prędkości do maksymalnie 2 mega chociaż w innych hotspotach bez problemu obsługiwało więcej. Może spotkał się ktoś z takim problemem albo ma jakieś wskazówki co może być przyczyna?
Internet łączy ludzi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Linksys wag160n - powolne wifi

Post autor: key »

bary pisze:W jego okolicy jest widoczne około 5 do 10 sieci wifi w tym dwie 5Ghz, a reszta 2.4 Ghz raczej na standardowych kanałach 5,7,11 lecz są na poziomie około -80db co chyba nie powinno tak wpływać na prędkość.
Sa tez inne zrodla zaklocen niz sieci WiFi. Sprawdz kanal 1 i 5GHz. Jesli nie bedzie poprawy, byc moze mieszkanie jest nieciekawie urzadzone (metalowe elementy, duze lustra.....)
Nie pomagam na PW.
bary

Hm ale próbowałem się łączyć z routerem przy lapku i tak samo, a zmienić częstotliwości raczej nie mam jak. Gość mieszka w domku przy ulicy ale nie wiem czy to ma znaczenie. Technicy TP rozkładali ręce...
Internet łączy ludzi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

bary pisze:Hm ale próbowałem się łączyć z routerem przy lapku i tak samo
Hmmm... jak by ci to wytlumaczyc. Jak sobie prukniesz, to smierdzi tylko w twoich spodniach, czy w calej okolicy?
bary pisze:zmienić częstotliwości raczej nie mam jak.
Kazdy kanal to inna czestotliwosc. Nie kolidujace to 1-6-11. Sciagnij sobie inSSIDer i zobacz jak wyglada eter.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Również mam podobną liczbę sieci w sąsiedztwie i nie mam żadnych problemów z transferem-2 Macbooki po wifi, streaming video z transcoding-iem do TV, łącze na zewnątrz 4Mb/s dzień,8Mbs noc-router Compex WP-54ag-DD-WRT. A Twój problem jest kolejnym na tym sprzęcie:
"Jeśli ktoś ma zamiar zakupić ten router, niech się wstrzyma. Zakupiłem go 15.01.2011. Router przepuszcza do 2 mega w testach. Pomiar prędkości łącza przez technika TP wykazał pełną predkość. W dniu dzisiejszym otrzymałem informację od konsultanta technicznego Linksysa (223060070), że w tej chwili można trafić na będące w sprzedaży routery z wadliwym oprogramowaniem. Oprogramowanie będące na stronie Linksysa, nie likwiduje problemu. Dopiero nowe ma to zmienić, ale termin jego ukazania się nie jest znany. Roter nie dość, że jest bardzo wolny, to jeszcze bardzo często zrywa połączenie Wi-Fi. Właśnie zaczęła się spychologia pomiędzy Vobisem, gdzie został zakupiony sprzęt, a Linksysem i duży problem z wymianą na wolny od wad."
:faq:
jareq
bary

@key
Wszystko mierzyłem inSSIderem już wcześniej dlatego napisałem że sieci mają taki słaby zasięg w okolicach -80db, kanały także wszystkie przechodziłem i po każdym robiłem testy, ale tak jak pisze jarek999 wygląda to na problem konkretnego routera. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Internet łączy ludzi.
pietruh123

Post autor: pietruh123 »

Mam prawie identyczny problem. Zakupiłem dzisiaj przez allegro ten routerek. Wcześniej byłem szczęśliwym użytkownikiem łącz DSL i linksysów WRT54GC itp. Nigdy nie miałem problemu z transferem. Obecnie się przeprowadziłem i musiałem skorzystać z usług TP.
Ale do sedna :
- po kabelku idealnie - 10mb/s full łącza (badane np. speedtestem)
- po wifi nie ma bata wyciągnąć więcej niź 2mb/s

1. Był upgrade firmware - zero skutku
2. Zmiany ustawień kanałów itd. w obszary mniej zakłócane. Podobnie jak u kolegi około 5 sieci wifi poniżej 70dB.

Do tego lubi rozłączyć. Mieszkanie w bloku z płyty.

Macie jakieś konstruktywne rozwiązania problemu ? Inaczej będe musiał się bujać z wysyłkami zwrotnymi.

[ Dodano: 2011-10-05, 01:07 ]
Panowie znalazłem rozwiązanie. Kupiłem ten router dzisiaj i też się męczyłem z kanałami itd, itp. Cofnijcie sobie firmware do tego :
http://www.2shared.com/file/fSsGK-lP/WA ... 20017.html

Jak ręką odjął. Czekam na piwo.
Just Me
ODPOWIEDZ