ŹródłoMedia2.pl pisze:Szykuje się kolejne partnerstwo na polskim rynku telefonii mobilnej. Komórkowa sieć Plus oraz sieć Play mogą połączyć swoje sieci. Wcześniej podobne partnerstwo nawiązały Orange i T-Mobile.
Czy Plus i Play połączą siły i zaoferują swoim klientom wspólną sieć? Jarosław Bauc, prezes komórkowej sieci Plus, w rozmowie z Parkietem zdradził, że odbyły się pierwsze "niezobowiązujące" rozmowy na temat partnerstwa infrastrukturalnego z Play. Prezes sieci Play nie komentuje tych informacji, ale podkreśla, że jest zwolennikiem współpracy infrastrukturalnej.
Jednocześnie Jarosław Bauc, prezes Plusa, nie wyklucza w przyszłości przejęcia komórkowej sieci Play przez dużego operatora. Spółka Polkomtel na ten cel mogłaby znaleźć linię kredytową.
Przypomnijmy, że wcześniej komórkowe sieci Orange i T-Mobile podpisały umowę o współwykorzystywaniu swoich radiowych sieci dostępowych. Współpraca pozwoli obu operatorom na wzrost zasięgu sieci, co wspierać będzie dostarczanie nowych usług - w tym szerokopasmowego dostępu do mobilnego Internetu - dla coraz większej liczby klientów. Współpraca to także zapewnienie wysokich parametrów jakości sieci w oparciu o odpowiednie umowy gwarantujące jakość obsługi oraz poprzez kontrolę operatorów nad nową spółką, Współpraca pozwoli także na redukcję kosztów operacyjnych i nakładów inwestycyjnych.
[NEWS] Szykuje się infrastrukturalna fuzja Plusa z Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
[NEWS] Szykuje się infrastrukturalna fuzja Plusa z Play
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: [NEWS] Szykuje się infrastrukturalna fuzja Plusa z Play
Trochę dziwna sprawa. Skoro Polkomtela zakupił Solorz, to spodziewano się, że raczej siły połączą Plus i Cyfrowy Polsat. Teraz mowa o Play.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Mistrz bezprzewodowy
To mało wiesz o biznesie.Yanusz pisze:Trochę dziwna sprawa. Skoro Polkomtela zakupił Solorz, to spodziewano się, że raczej siły połączą Plus i Cyfrowy Polsat. Teraz mowa o Play.

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Może i tak
A niech się łączą, korzystają wzajemnie z infrastruktury itd.. Mi się marzy internet LTE od Polsatu na zasięgu Plusa na zasadach Play

Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z kiepską ofertą, dużym zasięgu i zapchanej sieci?Yanusz pisze:Mi się marzy internet LTE od Polsatu na zasięgu Plusa na zasadach Play

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Z szybkością LTE, dużym zasięgiem, niskim abonamentem z dużą ilością GB i nocnym transferemryba825 pisze:Z kiepską ofertą, dużym zasięgu i zapchanej sieci?

Oj juz dobra.. pomarzyć nie można?

- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Szykuje się infrastrukturalna fuzja Plusa z Play
Wygląda na to że już sie chyba połaczyli . Mam telefon na kartę w Play-u no i dość kiepski zasięg w domu. I właśnie z tego powodu często włącza się roaming Plusa. Taki stan jest obecny od początku, kiedy zacząłem korzystać z usług Playa, tj około 2 miesięcy. A więc trudno uznać taki stan rzeczy tylko za próby techniczne.zimplusowany pisze: Czy Plus i Play połączą siły i zaoferują swoim klientom wspólną sieć?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przecież od samego początku play ma umowę na roaming wewnętrzny z plusem, inaczej nie mieli by żadnych szans.trybun pisze:. Mam telefon na kartę w Play-u no i dość kiepski zasięg w domu. I właśnie z tego powodu często włącza się roaming Plusa. Taki stan jest obecny od początku, kiedy zacząłem korzystać z usług Playa, tj około 2 miesięcy. A więc trudno uznać taki stan rzeczy tylko za próby techniczne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Mam tylko wątpliwości, czy "łyknięcie" Play przez (Cyfrowego) Plusa wyszłoby klientom na dobre. Pomarańczowo-różowy duet podniósłby spory lament, który trafiłby na podatny grunt UKE i UOKiK. Znając duży apetyt CP, można się chyba spodziewać, że będą przynajmniej próbować dobrać się do fioletowej części rynkowego tortu.
- compile
Tak się składa, że cPlus jest zainteresowany przejęciem Playa.
-
- Początkujący użytkownik forum
Wyczytałem na necie że Play Online łączy się z Plusem, to samo dotyczy Play i Orange? Jak to jest?
Moje Hobby: Informatyka, Telekomunikacja, Sport,
Elektronika, Serwis laptopów, Programista- tworzenie stron www, Biznes
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pisze że rejon wschodniej Polski
Moje Hobby: Informatyka, Telekomunikacja, Sport,
-
- Mistrz bezprzewodowy
Gdzie? A jeżeli chodzi ci o roaming, to prawdą jest że Play na niektórych kartach SIM jest wpuszczany do sieci Orange w rejonach Przemyśla (bo tam się E-GSM gryzie z jakimiś ukraińskimi sieciami a Plus "nie wyrabia"). Ale to tylko tyle. Żadnych działań na dłuższą metę i większą skalę.