Posiadam system Windows XP i chciałem udostępnić drukarkę "sieciową" dla domowników.
Od początku. Musiałem przeprowadzić przenosiny routera, z którego korzystają 2 urządzenia po LAN'ie (drukarka, komputer) oraz kilka po WiFi. Ponieważ chciałem zaoszczędzić na kablu (20 m), czy switch'u więc w nowej lokalizacji komputer podpiąłem po kablu (tylko jeden 20-metrowy zakupiłem), a drukarkę z wykorzystaniem drugiej sieciówki podpiąłem do komputera (bliska odległość, metrowy miałem pod ręką). Nie udało mi się jednak doprowadzić do stanu pierwotnego, czyli drukarka ma stały adres w sieci LAN i jest dostępna dla każdego urządzenia, nie zależnie czy korzysta z WiFi, czy kabla.
Pamiętam, że kiedyś przy wykorzystaniu udostępniania połączenia sieciowego dzieliłem pasmo z drugim komputerem. Myślałem, że z drukarką również będzie podobnie... ale nie jest. Przy włączeniu pierwszej sieciówki (mając już włączoną drugą sieciówkę z drukarką), na której jest łącze, nie mogę drukować na drukarce (ale mam Internet

Problem ustawień? Czy nie uda mi się to zrealizować tak jak myślę?
Ustawienia:
Karta sieciowa 1: "Udostępnianie połączenia internetowego", "Zezwalaj innym użytkownikom na (...)" zaznaczone, "Połączenie sieci domowej" wybrana karta sieciowa 2; adres IP stały, manualny, brama na router.
Karta sieciowa 2: adres IP stały, manualny, brama na router.
Wszystkie urządzenia w tej samej podsieci (np. X.X.1.X): sieciówka1 (np. X.X.1.2), sieciówka2 (np. X.X.1.20), drukarka (np. X.X.1.200).