Antena dookolna

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

Antena dookolna

Post autor: EmTeeDee »

np. http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 742020.htm oczywiście cena powala ;) ja mam podobną dookolną magnetyczną też z taką wtyczką , tylko że ona ma 1m, a nie 4 -czy dało by radę ją wykorzystać do CDMA ? moja jest od gsm jak kiedyś korzystałem z telefonu jako modemu(EDGE) mam wprawdzie ATK10 ale czasem BTS się wyłącza i korzystam wtedy z antenki standardowej w Axssestelu- czasem zastanawiam się więc czy nie lepsza by była antena dookolna na dachu jak mam 4 BTS w okolicy?? Jak to jest z sygnałem - czy modem wybiera najsilniejszy sygnał? z danego BTS
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Antena dookolna

Post autor: Jaco »

EmTeeDee, przeczytaj dokładnie opis tej anteny.
EmTeeDee pisze: czy modem wybiera najsilniejszy sygnał? z danego BTS
Modem nie wybiera najsilniejszego tylko ten który jest w tym momencie mniej obciążony. Antena kierunkowa pozwala wybrać konkretny BTS .
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Mniej obciążony ? A jak modem to mierzy niby ? Odpytuje BTSa ilu ma klientów ? :D
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

bdkacz pisze: A jak modem to mierzy niby
Wylogowuje się z danego nadajnika logując na inny.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Ale coś go do tego wylogowywania chyba "stymuluje",nie ?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

bdkacz pisze:Ale coś go do tego wylogowywania chyba "stymuluje",nie ?
Tak, Kontroler Stacji Bazowej (BSC), który jest swego rodzaju "sterownikiem". Pełni nadzór nad kilkunastoma bądź kilkudziesięcioma BTSami w określonej okolicy. Kontroluje on między innymi obciążenie danego BTS-a (NodeB) i w przypadku, gdy telefon (modem) jest w zasięgu sygnału z wielu BTS-ów, BSC wybiera mu ten, o najlepszych w danym momencie parametrach.
EmTeeDee

Yanusz pisze: i w przypadku, gdy telefon (modem) jest w zasięgu sygnału z wielu BTS-ów, BSC wybiera mu ten, o najlepszych w danym momencie parametrach.
Czyli wychodzi na to że antena dookolna była by lepszym rozwiązaniem :D
Otóż nie raz już mi się zdarzyło że nie ma neta-odkręcam kabel od anteny zewnętrznej na dachu , i przykręcam standardową i mam net-nie będę chyba w nocy czy za dnia co raz właził na dach :hyhy: a mam w okolicy 4 BTS w podobnej odległości 15/18km . Z anteną mam 80/85 dBm a beż anteny 90/95 dBm .
Przez ponad 2lata miałem antenę skierowaną na jeden BTS a jak zaczęło nie raz brakować neta to przekręciłem na inny , ale i tu nie jest za ciekawie.
Do modemów ADU są takie antenki dookolne więc czemu nie można by było jakoś dolutować do kabla od ATK10 :niepewny:
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Zasada jest taka: w mieście, gdzie mamy dużo BTS-ów i sygnał z nich jest silny - najlepszym rozwiązaniem jest antena dookólna. Poza miastem, gdzie liczba nadajników jest mniejsza i oddalone są od siebie w znacznej odległości - sprawdza się antena kierunkowa.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
EmTeeDee

U mnie mam 4 BTS w ''podobnej'' odległości ale jak napisałem zysk między anteną zewnętrzną a standardową to tylko 10/15 dBm różnica jest zauważalna jak nie dzieją się cyrki z BTS ale i na standardowych antenkach dobrze śmiga ;) (wcześnie rano) bo tak ogólnie to jest tragedia :/ na przeciążenie sieci nic nie poradzę-zresztą w styczniu kończy się umowa i przechodzę do Plus-będę miał o połowę do BTS no i na wykazie pozwoleń widziałem że ma być jeszcze jeden BTS w mojej okolicy.Może w Plusie nie ma na razie tylu użytkowników .
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Zawsze możesz przed podpisaniem umowy kupić startówkę iPlus simdata i potestować przez jakiś czas, zanim się zwiążesz cyrografem z operatorem.
EmTeeDee

Yanusz pisze:przed podpisaniem umowy kupić startówkę iPlus simdata

Kolego - u mnie to tylko EDGE albo CDMA :cfaniak: więc nie mów nic o ''startówkach''
EmTeeDee

Odświeżam temat ;) to czy da się zrobić/przerobić taką antenę dookolną do rutera Axssestel410 ? Dziś już drugi dzień o 4rano na antenie ATK10 skierowanej na konkretny BTS nie ma neta-zasięg jest tyle że w menadżer pisze ''gotowy'' potrzebuję pobrać patch do gry(2.40GB) pobieram drugi dzień na raty,jest dopiero 40% idzie z prędkością 80KB/s z anteną zewnętrzną było by ponad 100 tak wcześnie rano :(
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Kup sobie obrotnicę.
http://allegro.pl/rotor-antenowy-obrotn ... 74886.html
czarlinto
Początkujący użytkownik forum

Post autor: czarlinto »

WItam!
Jaka byłaby najlepsza antenka dodatkowa do netu Orange Freedom Pro na routerze Axesstel MV411? Sygnał mam w domu tylko na górnym piętrze i też nie jest imponujący. Chciałbym go wzmocnić dodatkową antenką (jaką?) i spuścić sam router na parter długim kablem.
;)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Do OFP szukaj anten CDMA 450MHz, np coś z tych http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-450-mhz,4382.htm
czarlinto
Początkujący użytkownik forum

Post autor: czarlinto »

Dzięki. Ten przewód antenowy wtyka się tylko na jedno gniazdo? Drugie ma być puste czu może być wkręcona większa "antenka fabryczna"?
dz
;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

czarlinto pisze:Ten przewód antenowy wtyka się tylko na jedno gniazdo?
Antenę podłączasz w gniazdo RX/TX. W RX2 zostawiasz fabryczną antenę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

I jak już to router zostawić jak najbliżej anteny,a po domu pojechać skrętką,albo w ogóle zrezygnować z kabli na rzecz wi-fi :) Im dłuższy kabel antenowy tym gorszy zysk..
ODPOWIEDZ