Huawei e1750 O2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
drapichrust
Początkujący użytkownik forum

Huawei e1750 O2

Post autor: drapichrust »

Witam,

nabyłem ostatnio na allegro modem usb rzekomo HUAWEI e1750 z sieci o2, LINK, lecz po otrzymaniu go z tyłu widnieje firma ZTE corporation model MF190 HSUPA. Teraz czy to to samo tylko pod innym brandem, w sensie 'bebechy' ma te same czy zrobili mnie w butelkę?

pozdr
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e1750 O2

Post autor: krystianb »

drapichrust pisze:czy zrobili mnie w butelkę?
Dobrze myślisz, nie jestem pewien co do parametrów (czy aby czasem hsupa nie gorsze) ale zte to na pewno nie huawei.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Na allegro często sprzedają zamiennie HUAWEI e1750/ ZTE MF190. Parametrami oba modemy się nie różnią. Oba umożliwiają przesył danych HSPA - 7,2 Mbit/s / 5,76 Mbit/s, oba obsługują częstotliwości GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz UMTS/HSDPA/HSUPA 2100 MHz, żaden z nich nie posiada gniazda anteny zewnętrznej, oba również mają gniazdo kart microSD. Także z punktu widzenia parametrów technicznych to "bracia bliźniacy".. dwujajowi - bo różnią się wyglądem :D.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Yanusz pisze:Także z punktu widzenia parametrów technicznych to "bracia bliźniacy".. dwujajowi - bo różnią się wyglądem .
Bez przesady, co najwyżej kuzyni. Jedyne co mają w wspólne to chip qualcomm'a i te same funkcje, reszta elektroniki to wymysł każdego producenta. No i inne drivery i soft.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
drapichrust

Generalnie modem dokupilem sobie do playa, oferta 7GB transferu i do 1Mb predkosci, ale w rzeczywistosci predkość jest średnio 100-200k, strony internetowe łądują się jak krew z nosa już nie mówiąc o większych serwisach jak YT czy allegro. Do tego cholerstwo się strasznie grzeje. Na pewno rozwiązuje umowe z playem bo za wolny tylko nie wiem czy modem mógł mieć wpływ na prędkość - w sensie ze MF190 bylby gorszy niz modem salonowy lub brakło jakiegoś sterownika czy software'u. I nie wiem robić dym z modemem i żadać zwrotu kasy, jak sądzicie?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

MF190 jakimś cudem techniki nie jest. Poza tym nie wiadomo, jak jest u Ciebie z zasięgiem. Dodatkowo różne modemy różnią się między sobą mocą anteny. Zainstaluj Top_NetInfo i wtedy można będzie powiedzieć coś więcej na ten temat. Dobrze by też było, jakbyś przy okazji podał miejscowość w której korzystasz z tego internetu.

[ Dodano: 2011-09-17, 13:37 ]
krystianb pisze:Bez przesady, co najwyżej kuzyni. Jedyne co mają w wspólne to chip qualcomm'a i te same funkcje, reszta elektroniki to wymysł każdego producenta. No i inne drivery i soft.
No to bracia przyrodni :P
drapichrust

Yanusz pisze:jakbyś przy okazji podał miejscowość w której korzystasz z tego internetu.
warszawa- ursus niedzwiadek
Yanusz pisze:Zainstaluj Top_NetInfo i wtedy można będzie powiedzieć coś więcej na ten temat
co mozna zdzialac tym programem? wygklada skomplikowanie
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Wiec powinieneś teoretycznie mieć tam dobry zasięg, ale wiadomo jak to bywa w budynkach..
Yanusz pisze: co mozna zdzialac tym programem? wygklada skomplikowanie
Między innymi pokaże siłę sygnału oraz numer CID nadajnika z którym się łączysz.
ODPOWIEDZ