Jaka antena? Play Online
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaka antena? Play Online
Witam.Posiadam modem huawei e173u-2 i play online 4mb. Bez anteny tylko czasami łapie nędzny zasięg dlatego chce dokupić większą antene. Do nadajnika mam ok 5km. Mieszkam w miejscowości Kłoda Duża http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.00722025410134,23.363113403320312/z/13 myślałem nad tą anteną TA . Co byście mi doradzili?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaka antena? Play Online
Kłoda Duża w Lubelskim mam rozumieć?
Hmm.. Według BTSearch w miejscowości Piszczac, jakieś 5km na płd-wsch od Ciebie, stoją 2 Node B Play: 900 i 2100, ale już według aktualnej mapy na stronie Play - Twoja miejscowość jest tylko w zasięgu HSPA 900 MHz. Musiałbyś to sprawdzić, najlepiej podjechać tam na miejsce albo wypytać, czy działa tam 2100. Jeśli tak - to antena którą zaproponowałeś będzie bardzo dobra
Jeśli zaś nie - to musiałbyś zaopatrzyć sie w ATK 20 firmy Dipol.
Hmm.. Według BTSearch w miejscowości Piszczac, jakieś 5km na płd-wsch od Ciebie, stoją 2 Node B Play: 900 i 2100, ale już według aktualnej mapy na stronie Play - Twoja miejscowość jest tylko w zasięgu HSPA 900 MHz. Musiałbyś to sprawdzić, najlepiej podjechać tam na miejsce albo wypytać, czy działa tam 2100. Jeśli tak - to antena którą zaproponowałeś będzie bardzo dobra

-
- Użytkownik forum
Powiem tak.
Do modemu miałem antenę 9db która była razem z modemem. Łapałem kreskę zasięgu 3g+(wtyczka się urwała i antena była na stałe przylutowana) , ale od jakiegoś czasu nie łapie zasięgu w ogóle(domyślam się że problem z modemem lub anteną,dlatego kupuje nowy z dobrą antena).Od tego czasu dwa razy złapałem zasięg ale był strasznie słaby.Nosiłem modem wraz z anteną do serwisu gdzie powiedzieli że modem ma problem z siecią play,gdy odbierałem powiedzieli że play przyjął na gwarancje i coś tam zrobili i wszystko ok,no niestety nadal było to samo. Powiem jeszcze że wcześniej było w miarę dobrze ok 1mbps.
ps@ tak lubelskim.
Do modemu miałem antenę 9db która była razem z modemem. Łapałem kreskę zasięgu 3g+(wtyczka się urwała i antena była na stałe przylutowana) , ale od jakiegoś czasu nie łapie zasięgu w ogóle(domyślam się że problem z modemem lub anteną,dlatego kupuje nowy z dobrą antena).Od tego czasu dwa razy złapałem zasięg ale był strasznie słaby.Nosiłem modem wraz z anteną do serwisu gdzie powiedzieli że modem ma problem z siecią play,gdy odbierałem powiedzieli że play przyjął na gwarancje i coś tam zrobili i wszystko ok,no niestety nadal było to samo. Powiem jeszcze że wcześniej było w miarę dobrze ok 1mbps.
ps@ tak lubelskim.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
E173u-2 jest dobrym modemem, sam używałem go przez jakiś czas i byłem zadowolony. Może osiągnąć dość dobre prędkości na słabym zasięgu. Nie dziwię się, że nie mogłeś nic złapać na tym "baciku" niby 9dBi, gdyż to szmelc a nie antena.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
Nie wiem czy kupować na mój zasięg dipol czy cybertech.Czy może zadzwonić do play i się spytać o ten nadajnik 2100? Za bardzo się nie znam.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Zasięg 900MHz na pewno masz. Także możesz śmiało zdecydować się na antenę ATK 20 Dipola. Jest 2 razy tańsza, niż antena Cybertecha o podobnym zysku.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
A czy osiągi w 900 i 2100 się różnią?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Wszystko zależy od obciążenia sieci w danym paśmie. Ja osobiście nie odczuwam jakiejś istotnej różnicy pomiędzy 900 a 2100.. mam lepsze pingi na 900. Ogólnie zasięg 2100 koncentrowany jest głównie w obrębach miast, zasięg 900 jest o wiele szerszy. Ale z drugiej strony większość modemów póki co nie obsługuje częstotliwości 900 MHz, więc pomimo szerszego zasięgu NodeB 900 nie powinien być bardziej obciążony, niż ten na 2100.
-
- Użytkownik forum
Czyli kupiłbym takie cos to na tej odległości 5km bym mógł liczyć na w miarę dobry transfer?Mając ten bacik prędkość wahała się od 0,5 do 1,2, choć teraz nic nie łapie.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Myślę, że tak. Ta antena pozwoli Ci ustabilizować sygnał na dobrym poziomie, co z pewnością przełoży się na jakość transmisji danych, ale tego, że będziesz miał non stop 3-4Mb/s nikt Ci nie zagwarantuje, bo jak już wspomniałem, prędkość mobilnego zależy głównie od obciążenia sieci.
Nie zapomnij też dokupić konektora odpowiedniego dla modemu który masz, lub którego zechcesz nabyć.
Nie zapomnij też dokupić konektora odpowiedniego dla modemu który masz, lub którego zechcesz nabyć.
-
- Stały użytkownik forum
No niestety obciązenie infrastruktury Playa jest tragiczne, przynajmniej u mnie.