Ustawienie routera ASUS z modemem sferii ADU-530C

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
garbaty
Początkujący użytkownik forum

Ustawienie routera ASUS z modemem sferii ADU-530C

Post autor: garbaty »

Czy ktoś mógłby mi pomóc w konfiguracji modemu ASUSA WL-500W z modemem ADU 530C ? Problem polega na tym ze robię to zgodnie z tym co jest na forum, m.in.:
http://koppel.cz/cdmawifi...lashQuickStart/
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=13831
Router nie łączy się z modemem, a jak po kilku próbach uda mu się połączyć to nie daje sygnału internetu mimo że jest połączony z laptopem przez wifi. Wtedy jak wyłączę router, mimo tego że zapisałem wcześniej ustawienia, router już nie może połączyć się z modemem.
Proszę o pomoc jak skonfigurować router krok po kroku. Takiej informacji nigdzie nie można znaleźć, a przyda się pewnie nie jednej osobie.

[ Dodano: 2011-09-26, 18:57 ]
nie ma chętnych do pomocy ? :cry:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Ustawienie routera ASUS z modemem sferii ADU-530C

Post autor: zDaleKi »

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

garbaty pisze:Takiej informacji nigdzie nie można znaleźć
Wiele razy już było o tym pisane. :D
Ale można jeszcze raz:
1. Modem musi być podpięty do swojego zasilacza. Routerowy, 2,5 amperowy, zasilacz może mieć problemy z obsługą obu urządzeń. Dobrze jest zdjąć z modemu akumulator, bo ułatwia to resetowanie zestawu.
2. Odsunąć modem od routera na kablu USB na ok. 1,5-2 m.
3. Na domyślnych ustawieniach routera wklepać w zakładce: CDMA Config login/hasło = sferia/sferia. Oczywiście zapamiętać wprowadzone zmiany.
I router powinien już zestawić łącze. Naturalnie pozostanie jeszcze zabezpieczyć router i jego radio swoimi hasłami.
garbaty

al-czerniawski pisze:Wiele razy już było o tym pisane. :D
Ale można jeszcze raz:
Niestety na standardowym ustawienie nie udało uzyskać mi się połączenia raz połączył sie router z modemem ale bez sygnalu. Nie wiem co jest grane...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-11-01, 21:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-01, 20:03 przez garbaty, łącznie zmieniany 1 raz.
al-czerniawski

Jeśli nie pomogło ani programowe, ani fizyczne przywrócenie ustawień fabrycznych a modem jest poprawnie widziany przez router to pozostaje chyba tylko zweryfikowanie kabla USB. Najlepiej zastąpić go innym. Miałem w swojej praktyce taki niejasny przypadek. Zdecydowanie pomogła wymiana kabla, który musiał jakoś źle kontaktować.
Można też sprawdzić czy modem normalnie łączy się bezpośrednio na komputerze. Jaką siłę sygnału wskazuje aplikacja windowsowa?
garbaty

Kabel mam noweczke. Komputer raz widzi router a raz go nie widzi, podobnie jest z modemem - raz go widzi router a raz nie.
al-czerniawski

Kabel mam noweczke.
Przypadek, o którym wspominałem to też był nowy modem z nowym kablem. A jednak był to problem kabla.

Jeśli modem jest używany to można też liczyć się z uszkodzonym, wyłamanym gniazdkiem USB modemu. Mogło puścić jakieś lutowanie. W efekcie raz jest kontakt, innym razem go brak lub jest słaby.
Ja bym spróbował delikatnie naciągnąć gumką recepturką kabel raz w górę, raz w dół by sprawdzić czy przy którymś położeniu mamy poprawę lub pogorszenie.
Ostatecznie pozostaje wizyta w serwisie, bo jeśli problem powtarza się na komputerze jak i routerze to ewidentnie kłopot sprawia modem z kablem, a nie jest to kwestia konfiguracji routera.
garbaty

modem na komputerze działa normalnie, kablem mogę kręcić na wszystkie strony i nic się nie dzieje. Widocznie jest uszkodzony router skoro na standardowych ustawieniach nie łączy się z modemie. Kabel kupowałem specjalnie nowy żeby miał co najmniej 1,5 m bo miałem tylko 20 cm.
al-czerniawski

garbaty pisze:Widocznie jest uszkodzony router
Przez moje ręce przeszło całkiem sporo Asusów i z wyjątkiem jednego, który pracował w baraku zasilanym ze spalinowego generatora nie miałem przypadku awarii routera. Natomiast potrafią padać zasilacze. Zauważyłem, że częściej z WL-500W. Zasilacz może tracić powoli parametry i router stopniowo zaczyna sprawiać kłopoty, aż do momentu gdy całkiem traci się z nim kontakt. Warto zatem sprawdzić napięcie zasilacza. Najlepiej po obciążeniem.
W przypadku konieczności wymiany na inny zdecydowanie polecam szukać zasilacza o większym wydatku prądowym, czyli ok. 4 A.
ODPOWIEDZ