problem z podziałem sygnału bezprzewodowo z modemu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
staachu91
Początkujący użytkownik forum

problem z podziałem sygnału bezprzewodowo z modemu

Post autor: staachu91 »

Witam!

Kilka dni temu wykupiłem internet w Multimedia Szczecin i od tego czasu próbuje bezskutecznie skonfigurować router wifi DLink DWL-900AP+.
Sytuacja wygląda w ten sposób: połączenie wychodzi z modemu cisco, do którego podłączony jest kabel koncentryczny z kablówki. Podłączając się laptopem poprzez złącze Ethernet wszystko chodzi dobrze, karta w laptopie ma ustawienia automatyczne, nic nie jest wpisane na sztywno. Modem prawdopodobnie nadaje adres IP dynamicznie.

Udało mi się skonfigurować router jedynie tak, że jakimś sposobem jedynie mój laptop może podłączyć się bezprzewodowo do internetu, reszta urządzeń w domu nie ma takiej możliwości (na innych komputerach udaje się 'połączyć do sieci' jednak widnieje komunikat: brak dostępu do internetu). Efekt ten uzyskałem przełączając opcję Static IP na dynamic IP w zakładce LAN routera, wyłączając jednocześnie DHCP. W żadnej innej konfiguracji, które probowałem, nie udało się podłączyć do internetu.

Rozmawiając z konsultantem Multimedii, uzyskałem informację, że modem zapamiętuje ostatni adres MAC urządzenia, które było ostatnio podłączone i aby podłączyć do internetu nowe urządzenie (wypiąć ze złącza ethernet jeden komputer, podłączyć drugi) trzeba jednocześnie zrestartować modem odłączając go od zasilania. Wtedy adres MAC 'zapamiętuje się na nowo'.

Proszę o jakieś wskazówki. Co mogę robić nie tak. W jaki sposób mogę poprawnie skonfigurować router.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Re: problem z podziałem sygnału bezprzewodowo z modemu

Post autor: vic2099 »

DHCP włączony.
LAN IP daj na 192.168.1.1, maska 255.255.255.0
DHCP leases coś w stylu 192.168.1.10 - 192.168.1.20

WAN ma być tak:
Auto IP (lub dynamic IP), nie static, nie pppoe czy coś innego.

Modem Cisco podłącz kablem cat-5 do złącza WAN w routerze. Save, reboot. Poczekaj chwile.
Teraz najważniejszy krok - odłącz wszystko od prądu na 10 minut.
Włącz do prącu Router, poczekaj chwile, włącz do prądu modem Cisco, poczekaj chwile i gotowe!

Dopiero teraz jak ci już Internet śmiga na połączeniu kablowym (kompy kablem do routera) to możesz zająć się konfiguracją WiFi. Ale zostaw sobie to na koniec.
Standard - tryb to Access Point, SSID jakie chcesz, SSID broadcast ON, securtity WPA2, save, done, finish, reboot i voila!

vic
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zacznijmy od tego, że DLink DWL-900AP+ to czysty Access Point a nie router. Nim nic nie zdziałasz.
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cz3ski »

Wyłącz Cisco, podłącz wszytko (cisco do AP dlinka) poczekaj jakiś czas. Następnie włącz wszystko i jeżeli podłącz się notebookiem do WIFI powinieneś mieć już internet, w tej chwili problem to MAC dlatego musisz włączyć Cisco żeby zgubił adres MAC twojego notka. Po podłączeniu się sprawdź czy net hula skonfiguruj WIFI czyli nazwa sieci + hasełko.
EeePC 904HD + Huawei E169
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Cz3ski, ale w ten sposób podłączy tylko jedno urządzenie na raz. Poza tym połączenie z każdym kolejnym będzie wymagało restartu modemu.
Awatar użytkownika
Cz3ski

Hmm... no chyba że to sam AP, bo jeżeli router z AP (ostatnio podłączałem tak pentagrama P6361 to działa bez problemu do dziś 2PC wifi i 1PC LAN) więc pomyślałem że też to zda egzamin tutaj.
staachu91

bardzo dziękuję za odpowiedzi.
chyba jedyną rozsądną opcją będzie zakup nowego routera wifi, bo muszę rozdzielić połączenie na 4 komputery jednocześnie, a raczej nie będę co chwilę rozłączał i podłączał modemu.

mógłbym prosić o jakieś propozycje, przykłady z Allegro?
szukam czegoś najtańszego - studenci ;)

czy takie coś będzie hulało?
http://allegro.pl/tp-link-router-wifi-d ... 26094.html
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

czy takie coś będzie hulało?
Tak.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

To już chyba lepiej iść w Linksysa niż TP-Linka : http://allegro.pl/promocja-wifi-router- ... 62756.html
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Ten TP-LINK jest do kitu i ma tylko 8MB RAM, Linksys będzie lepszy i trwają prace nad przeportowaniem na niego OpenWrt.
Awatar użytkownika
Cz3ski

Jeżeli autor zdecyduje że nie potrzebuje fajerek wystarczy mu do szczęścia TP-LINK.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Cz3ski pisze:Jeżeli autor zdecyduje że nie potrzebuje fajerek wystarczy mu do szczęścia TP-LINK.
Kosztują praktycznie tyle samo, nie wiem czy jest sens.
staachu91

Linksys już zakupiony, mam nadzieję, że nie będzie problemów z konfiguracją.
Wielkie dzięki za odpowiedzi!
ODPOWIEDZ