Pomoc w doborze zestawu klienckiego -Antena +client

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
katze750
Użytkownik forum

Pomoc w doborze zestawu klienckiego -Antena +client

Post autor: katze750 »

Witam!
Dawno tutaj nie zaglądałem, ale potrzebuję fachowej i sprawdzonej wiedzy, więc do rzeczy :)
Z racji, iż mieszkam w okolicy gdzie jedynym dostępem do internetu jest internet z modemu 3g/hsdpa play, postanowilem ze podlacze sie do jednego badz drugiego nowego, niedawno wybudowanego hot spota.
Do jednego (S) mam ok 1,6km a do drugiego (J) 4km w lini prostej, widoczność do pierwszego dobra tylko drzewa po drodze, ale bede kombinował maszcik na dachu wieć pownno być ok.

Antena:
Myślę, ze dobra bedzie parabola jakies 2m w górę ponad dach. Czy za mocna na takie odleglości? Dodam, że jest to teren wiejski i raczej jest czysto w eterze. Pojęcia nie mam jakiego producenta (DIPOL, bestpartner) a moze antena typu grid? do max 200zl

client:
TP-Link TL-WA500G - nie mam pojecia nic o nim, ale czytałem ze jest tani i dobry. Byłby umieszczony przy antenie. A póżniej skrętka do domu.

AP:
W domu mam tp linka TL-MR3220 więć jest wystarczający.

Czy może zastosować jakąś antenę aktywną typu TP-LINK TL-WA5210G bądź produkt ovsilink duo g?

Wykonując testy z laptopem pod hot spotami w hs (J) srednio 4Mb 20ms, pod hot spotem (S) ost nawet 7Mb 25ms.

Internet będzie głównie używany przez moja mame i siostrę (facebooki, google itp) ja na stałe studiuje w innym mieście. Zalezy mi na stabilnosci.

Dodam, ze sygnały hot spotu są nadawane za pomocą anten sektorowych i mikrotika( logowanie przez www)

Proszę o pomoc w doborze sprzętu (antena i client). Znam się na tym co nieco ale praktyki mam niewiele.
ODPOWIEDZ