Jak ustawić większą szybkość portu com modemu ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eM
Początkujący użytkownik forum

Jak ustawić większą szybkość portu com modemu ?

Post autor: eM »

Witam serdecznie forumowiczow. Piszę tu pierwszy raz, mam na imie Mariusz.

Cieszę się że jest to forum, naprawdę dużo z niego sie dowiedziałem i tylko z niego, google przy tym forum wysiada :)

Ale nie znalazlem zadnej podpowiedzi która odpowiedziała mi na moje pytanie. Otóż ...

Laptop z wbudowanym bluetooth, windows xp, nokia 6310i ...
W windowsie mam już jakoś wgraną aplikację Bluetooth manager firmy Toshiba .. kiedy wykrywam telefon, oczywiście znajduje, instaluje modem i worzy nowe połączenie sieciowe, wpisuję tylko numer do internetu na gprs czyli *99***1# i wszystko ładnie śmiga po gprs'ie.. działa mi i simdata jak i karta taktak .. Jednak nokia 6310i jak wiadomo - gprs, max 36 kbps, pozyczylem nokie 6230 z edge, wszystko pięknie, połączył sie w edge, jednak szybkość max 115 kbps .. a ta nokia powinna przecież 237 kbps na edge ciągnąć.

W ustawieniach połączenia sieciowego wszystko ok, prędkość modemu ustawiona na 230 kbps .. wiec dlaczego maksymalnie 115 kbps ? .. Otoz jak windows instaluje modem bluetooth to robi to na jakimś tam, może wirtualnym com'ie ... i w menadzerze urządzeń jest ten modem... i oczywiście port com .. i jego maksymalna szybkość 115 kbps ...

Tak czytam posty i piszecie "nokia 6230 na edge przez bluetooth i smiga super" ... i moje pytanie: jak zwiększyć szybkośc tego com'a .. jak Wy to robicie że odbieracie z maksymalną szybkością edge ? ... bo ja tylko do maksymalnej szybkości portu com....

Rozpisałęm się, chciłem jak najlepiej opisać .. być może jednak niezupełnie dobrze, mam nadzieję że w miarę dobrze :)

Pozdrawiam i z niecierpliwością będę oczekiwał na pomoc.
Mariusz.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jak ustawić większą szybkość portu com modemu ?

Post autor: Szadzik »

No właśnie przez dwie godziny siedziałem żeby wykminić co zrobić z tym problemem. Okazało się bowiem, że u mnie po podłączeniu i zainstalowaniu modemu w W810 zarówno przez kabel, jak i przez BT, też prędkość można ustawić max na 115200. Jedynie GC85, który jak wiadomo jest na PCMCIA dał się ustawić na większe prędkości.
Okazało się jednak, że da się to zmienić.
Mianowicie prędkość połączenia należy ustawiać nie w ustawieniach modemu, ale w ustawieniach połączenia dial-up, przez które się łączymy. Czyli, jesli ktoś łączy się przez kabelek, tworzy połączenie dial-up do modemu. Klika na nie prawym klawiszem myszki i wybiera "Właściwości". Są tam pokazane wszystkie zainstalowane modemy, oraz na samej górze ten "zaptaszkowany", używany do tego połączenia.
Nastepnie mamy pod lista dostepnych modemów opcję "Konfiguruj". Dalej zobaczcie sami.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Szadzik pisze:No właśnie przez dwie godziny siedziałem żeby wykminić co zrobić z tym problemem.
2 godziny? Przecież całkiem niedawno rozmawialiśmy o tym na forum...
TU i TU i jeszcze coś było, ale już nie pamiętam.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

canidy pisze:
Szadzik pisze:No właśnie przez dwie godziny siedziałem żeby wykminić co zrobić z tym problemem.
2 godziny? Przecież całkiem niedawno rozmawialiśmy o tym na forum...
TU i TU i jeszcze coś było, ale już nie pamiętam.
No i?
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Szadzik pisze:Czyli, jesli ktoś łączy się przez kabelek, tworzy połączenie dial-up do modemu. Klika na nie prawym klawiszem myszki i wybiera "Właściwości".
Tak jak napisał Szadzik we właściwościach tego połączenia.A przy okzaji co do tego co poruszył canidy to ja łącząc się czy to za pomocą kabelka lub bluetooth mam w tryu prędkość 921600 ale nie sugeruje się tym.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Szadzik pisze: No i?
I... jest tam kilka wskazówek...
Jaco pisze:Tak jak napisał Szadzik we właściwościach tego połączenia.A przy okzaji co do tego co poruszył canidy to ja łącząc się czy to za pomocą kabelka lub bluetooth mam w tryu prędkość 921600 ale nie sugeruje się tym.
Co do właściwości połączenia to się zgadzam.
Co do prędkości w Trayu też, ale HiSerial pozwala ustawić we właściwościach połączenia większe wartości. Inaczej, odblokowyje ograniczenie założone przez producentów na niektórych kartach. I możecie mi wierzyć lub nie, ale widziałem zmianę w szybkości działania.
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

eM pisze:pozyczylem nokie 6230 z edge, wszystko pięknie, połączył sie w edge, jednak szybkość max 115 kbps .. a ta nokia powinna przecież 237 kbps na edge ciągnąć.
Sprawdź, jaka masz rzeczywistą prędkość połączenia. Skąd wiesz, że telefon przełączył się na EDGE?
iPlus+E61i=FUN
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Enzo pisze: Skąd wiesz, że telefon przełączył się na EDGE?
Słuszne pytanie. Mierzyłeś to czymś?
ODPOWIEDZ