Cieszę się że jest to forum, naprawdę dużo z niego sie dowiedziałem i tylko z niego, google przy tym forum wysiada

Ale nie znalazlem zadnej podpowiedzi która odpowiedziała mi na moje pytanie. Otóż ...
Laptop z wbudowanym bluetooth, windows xp, nokia 6310i ...
W windowsie mam już jakoś wgraną aplikację Bluetooth manager firmy Toshiba .. kiedy wykrywam telefon, oczywiście znajduje, instaluje modem i worzy nowe połączenie sieciowe, wpisuję tylko numer do internetu na gprs czyli *99***1# i wszystko ładnie śmiga po gprs'ie.. działa mi i simdata jak i karta taktak .. Jednak nokia 6310i jak wiadomo - gprs, max 36 kbps, pozyczylem nokie 6230 z edge, wszystko pięknie, połączył sie w edge, jednak szybkość max 115 kbps .. a ta nokia powinna przecież 237 kbps na edge ciągnąć.
W ustawieniach połączenia sieciowego wszystko ok, prędkość modemu ustawiona na 230 kbps .. wiec dlaczego maksymalnie 115 kbps ? .. Otoz jak windows instaluje modem bluetooth to robi to na jakimś tam, może wirtualnym com'ie ... i w menadzerze urządzeń jest ten modem... i oczywiście port com .. i jego maksymalna szybkość 115 kbps ...
Tak czytam posty i piszecie "nokia 6230 na edge przez bluetooth i smiga super" ... i moje pytanie: jak zwiększyć szybkośc tego com'a .. jak Wy to robicie że odbieracie z maksymalną szybkością edge ? ... bo ja tylko do maksymalnej szybkości portu com....
Rozpisałęm się, chciłem jak najlepiej opisać .. być może jednak niezupełnie dobrze, mam nadzieję że w miarę dobrze

Pozdrawiam i z niecierpliwością będę oczekiwał na pomoc.
Mariusz.