Witam,
Mieszkam na wsi, niestety tpsa nie chce założyć mi linii więc zmuszony jstem korzystać z netu bezprzewodowego. Obecnie mam w orange CDMA i spisuje się całkiem nieźle. Prędkość nawet wystarczjąca jak dla mnie bo youtube też na tym pójdzie, ale uporczywy jest dla mnie limit transferu danych (6 GB na 2 kompy - nie powala). Kończy mi się umowa z orange i szukam czegoś bez limitu tranferowanych danych. Znalazłęm coś takiego: net radiowy
Czy ktoś z Was używa czegoś podobnego?
Jeśli tak proszę o opnię jak taki intternet się sprawuje, słyszałem że jest wrażliwy na warunki pogodowe, czego przy obecnym CDMA naprawdę nie zauważyłem.
Ponadto prosiłbym o podpowiedź na który pakiet z parametrów łącza warto się zdecydować przy dysponowaniu budżetem max 100 zł/mc, szczególnie chodzi mi o upload bo nie wiem jaki mam obecnie.
Pozdrawiam
Prośba o opinię nt. internetu radiowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Prośba o opinię nt. internetu radiowego
I will be back...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Prośba o opinię nt. internetu radiowego
Popytaj sąsiadów.
-
- Użytkownik forum
Najbliżsi sąsziedzi mają internet na łączach tpsy. Neistety nie znam nikogo kto by korzystał z powyżsego rozwiązaniaPatryk pisze:Popytaj sąsiadów.
I will be back...
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Wszystko zależy od tego, jakiego sprzętu instalacyjnego używa firma i gdzie są ulokowane nadajniki.
Sam kiedyś miałem radiówkę, ale mogłem z niej korzystać tylko od listopada do kwietnia. Jak drzewa obrosły w liście, to o jakiejkolwiek transmisji danych mogłem zapomnieć, również podczas deszczu prędkości były sporo mniejsze, więc coś jest w opiniach, że to łącze jest wrażliwe na warunki atmosferyczne.
Skontaktuj się z nimi i spytaj, czy nie oferują jakiegoś okresu próbnego, żebyś mógł przetestować łącze.
Oprócz tego możesz poszukać czegoś z mobilnego internetu, chociażby HSPA+ Polsatu (szybki i z dość znośnymi limitami danych), czy też bezpłatnego Aero2 (wprawdzie wolniejszy, ale bez limitów).
Sam kiedyś miałem radiówkę, ale mogłem z niej korzystać tylko od listopada do kwietnia. Jak drzewa obrosły w liście, to o jakiejkolwiek transmisji danych mogłem zapomnieć, również podczas deszczu prędkości były sporo mniejsze, więc coś jest w opiniach, że to łącze jest wrażliwe na warunki atmosferyczne.
Skontaktuj się z nimi i spytaj, czy nie oferują jakiegoś okresu próbnego, żebyś mógł przetestować łącze.
Oprócz tego możesz poszukać czegoś z mobilnego internetu, chociażby HSPA+ Polsatu (szybki i z dość znośnymi limitami danych), czy też bezpłatnego Aero2 (wprawdzie wolniejszy, ale bez limitów).
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA