Witam, pytanie laika (być może zostanę za nie zgromiony, ale szukałem i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem).
Chciałbym kupić nowy router Netgear WNR3500L, mam 2 laptopy (jeden który obsługuje 802.11N i starszy który ma kartę sieciową obsługującą 802.11G). Mam neta 20Mb i na moim starym routerze (TP-Link TD-W8910G) wyciągam max 12Mb. Czy po zakupie nowego routera (mając włączony standard N) będę mógł korzystać z internetu na tym starszym laptopie? Czy router jednocześnie nadaje sygnał który może być użyteczny dla laptopa nowszego i starszego?
Jeszcze jedno. Chciałbym się w czymś upewnić.
Netgear WNR3500L nie ma oczywiście wbudowanego modemu ADSL, ale z tego co czytałem to w tej cenie jest to sprzęt który dość dobrze radzi sobie z tomato i pozostałym softem alternatywnym dlatego zdecydowałem się na jego zakup, natomiast za modem adsl chciałbym wykorzystać TP-Linka. Czy wystarczy że podłączę go jako bridge i osiągnę zamierzony cel którym jest stabilnie działająca sieć?
z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
sygnał 802.11N na karcie 802.11G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: sygnał 802.11N na karcie 802.11G
Tak. "G" jest czescia "N".lajik pisze:Czy po zakupie nowego routera będę mógł korzystać z internetu na tym starszym laptopie?
Nie bridge a AP. Polaczenie przez port LAN, tylko jeden serwer DHCP w sieci, IP w tej samej podsieci, bramka IP TP-Link.lajik pisze:Czy wystarczy że podłączę go jako bridge i osiągnę zamierzony cel którym jest stabilnie działająca sieć?
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: sygnał 802.11N na karcie 802.11G
Dzięki za pomocną odpowiedź (punkcik przyznany
)