Co zamiast e220?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
l_uke
Użytkownik forum

Co zamiast e220?

Post autor: l_uke »

Przedłużyłem niedawno umowę na iPlus biorąc netbooka ale potrzebuję również modemu, który mógłbym podpiąć do routera. Obecnie używam dość wiekowego już Huawei E220 ale marzy mi się coś o lepszych osiągach. Na E220 wyciągam w porywach do 4Mb (więc nie jest tak źle) ale pingi są spore (zazwyczaj w okolicach 200). Kupiłem niedawno Sierrę 307 ale okazała się uszkodzona i jestem właśnie w trakcie zwrotu. Nie chcę już sierry bo z tego co wyczytałem często trafiają się uszkodzone a nie chcę drugi raz bujać się ze zwrotem. Co (oprócz sierry) polecilibyście abym odczuł wyraźną różnicę w stosunku do E220? Czy jest sens pakować się w E173u-2? Znalazłem też Nokię CS-19 ale bardzo mało opinii jest w Internecie o tym modemie. Z góry zaznaczam, że nauczony doświadczeniem wolałbym kupić nowy modem z gwarancją niż jakiś kombinowany z Allegro.

P.S. Jestem w zasięgu HSPA+ iPlusa.
Ostatnio zmieniony 2011-10-11, 17:59 przez l_uke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Co zamiast e220?

Post autor: Yanusz »

l_uke pisze:Jestem w zasięgu HSPA+ iPlusa.
Więc kup modem wspierający HSPA+. E173u-2 ma co najwyżej HSPA o DL do 7,2Mb/s. Jeśli Ci się marzy więcej - to może Huawei E353u-2?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ