Zasilanie do MR3220
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zasilanie do MR3220
Dzień dobry.
Posiadam internet od Play na 900 MHz i antenę ATK20. Mam na niej 61% zasięgu.
Mam też zamiar kupić router TP-LINK MR3220 i chciałabym go podłączyć na strychu przy antenie. Mam w związku z tym pytania:
1. Na strychu nie mam zasilania, czy mogę podciągnąć te 9m kabla zasilającego od zasilacza Routera (po prostu go przedłużyć), czy jest jakieś inne rozwiązanie, równie tanie?
2. Czy sygnał z tego routera przeniknie przez betonowy strop, żeby mieć internet w całym domu?
3. Dotychczas mam podłaczone jakieś 9m kabla H155 do anteny, jak zostawię tylko z tego 1m, to podłaczenia anteny z routerem, to na ile lepszy sygnał mogę liczyć?
Dziękuję za pomoc.
Posiadam internet od Play na 900 MHz i antenę ATK20. Mam na niej 61% zasięgu.
Mam też zamiar kupić router TP-LINK MR3220 i chciałabym go podłączyć na strychu przy antenie. Mam w związku z tym pytania:
1. Na strychu nie mam zasilania, czy mogę podciągnąć te 9m kabla zasilającego od zasilacza Routera (po prostu go przedłużyć), czy jest jakieś inne rozwiązanie, równie tanie?
2. Czy sygnał z tego routera przeniknie przez betonowy strop, żeby mieć internet w całym domu?
3. Dotychczas mam podłaczone jakieś 9m kabla H155 do anteny, jak zostawię tylko z tego 1m, to podłaczenia anteny z routerem, to na ile lepszy sygnał mogę liczyć?
Dziękuję za pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zasilanie do MR3220
Aukcja przykładowa http://allegro.pl/poe-zestaw-zasilanie- ... 67218.htmlevaa pisze: czy jest jakieś inne rozwiązanie, równie tanie?
Może 1% lepiej, może 5% trudno zgadywać jak podajesz sygnał w %. Generalnie jeżeli zarobisz prawidłowo wtyk antenowy na skróconym kablu to tłumienie powinno się zmniejszyc o jakieś 1.5dB o ile to w ogóle zauważysz.evaa pisze:to na ile lepszy sygnał mogę liczyć?
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
wojteks pisze:Generalnie jeżeli zarobisz prawidłowo wtyk antenowy na skróconym kablu
Można spokojnie ciąć od strony anteny. W puszcze zdaje się, że na śrubach się trzyma.evaa pisze:i antenę ATK20.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Topnetinfo pokazuje mi w tej chwili: -75dBm, 61%, CSQ 19.
Jeśli miałoby się to przełożyć tylko na tłumienie o 1,5dB mniejsze, to chyba szkoda zachodu i lepiej podłączyć router w mieszkaniu na tym 9-metrowym kablu i nie bawić się w skrętki itd.. jak myślicie?
Jeśli miałoby się to przełożyć tylko na tłumienie o 1,5dB mniejsze, to chyba szkoda zachodu i lepiej podłączyć router w mieszkaniu na tym 9-metrowym kablu i nie bawić się w skrętki itd.. jak myślicie?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To w porządku sygnał i jeśli prędkości Cię zadowalają, to chyba rzeczywiście nie ma sensu.evaa pisze:Topnetinfo pokazuje mi w tej chwili: -75dBm, 61%, CSQ 19.
Na tych 8 metrach kabla zyskasz max 2dBi, co może (choć nie musi) dać Ci CSQ 20-21.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Dobrze, dzięki za pomoc