Emule na modemie gc85 działa a na komórce już nie... ???

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

Emule na modemie gc85 działa a na komórce już nie... ???

Post autor: Jackq »

Witam :lol:
mam taki problemik, że program emule jak używam modemu SE GC85 działa i łączy się z serwerami bez problemu, natomiast jak się łącze z netem przez telefon via bluetooth to emule nie chce się łączyć z serwerami - komunikat "your ip is curently blacklisted"
Dziwi mnie to dlaczego się tak dzieje... zmienne Ip mam wlaczone juz od dawna, wole używac komorki, bo mimo tego, że modem jest niby szybszy - czesto mnie rozłącza i skacze zasięg.
Moze ktoś doradzi dlaczego tak się dzieje.
Pozdrawiam :D
Odst?pi? umow? - http://www.bez-kabli.pl/ftopic3535.html modem gratis
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Emule na modemie gc85 działa a na komórce już nie... ???

Post autor: Szadzik »

Jackq pisze: Dziwi mnie to dlaczego się tak dzieje... zmienne Ip mam wlaczone juz od dawna, wole używac komorki, bo mimo tego, że modem jest niby szybszy - czesto mnie rozłącza i skacze zasięg.
Moze ktoś doradzi dlaczego tak się dzieje.
Bardzo proste wyjasnienie. Korzystając z GC85 masz ustawiony APN, login i hasło odpowiednie dla połączenia VPN. Natomiast korzystając z telefonu łączysz się przez standardowy APN. Musisz stworzyć odpowiednie polecenie inicjalizacyjne modemu telefonu i w połączeniu dial up wpisać odpowiedni login i hasło do tego połączenia.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

Połączenie dial-up mam utworzone w BlueSoleil, bo tego programu używam do łączenie przez BT. Login i hasło mam dobrze wpisane, czyli "vpn", natomiast nie wiem o co chodzi z tym:
"Musisz stworzyć odpowiednie polecenie inicjalizacyjne modemu telefonu..."
Możesz to bliżej wyjaśnić.
Dzięki za odpowiedź. Pozdro.
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

wczesniej uzywalem Sagema my400x w iPlusie do laczenia sie z netem i moglem korzystac z emula,obecnie korzystam z siemensa c60 i teraz wyskakuja info "your ip is curently blacklisted".to ta sama karta,wiec roznica telefonow,a nie polaczenia VPN
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Jackq pisze:Połączenie dial-up mam utworzone w BlueSoleil, bo tego programu używam do łączenie przez BT. Login i hasło mam dobrze wpisane, czyli "vpn".
Musisz we właściwościach Bluetooth DUN Modem na karcie "Zaawansowane" wpisać ciąg odpowiedni. Jeśli piszesz, że hasło masz vpn, to podejrzewam, że jesteś w Orange. Polecenie prawdopodobnie powinno wyglądać *AT+CGDCONT=X,IP","vpn","0.0.0.0",0,0* - gdzie X to numer profilu VPN w telefonie, chociaż może to też zależeć od marki modemu. Ja takie właśnie mam wpisane, tyle że jeszcze w telefonie dodałem w połączeniach profil VPN i on jest na czwartej pozycji na liście i zamiast "X" mam wpisane 4.
Żeby sprawdzić jakie polecenie inicjalizacyjne wstawić we właściwościach modemu wszedłem w kwerendę i kazałem znaleźć modem. Wtedy pokazało mi wszystkie profile internetowe wpisane w moim telefonie i na tej podstawie stworzyłem to polecenie inicjalizacyjne.
Będziesz musiał sporo pokombinować, żeby mieć VPN z telefonu, jednak zawsze można zadwonić na *800 i poprosić o pomoc.

pluskwa_skarzysko pisze:wczesniej uzywalem Sagema my400x w iPlusie do laczenia sie z netem i moglem korzystac z emula,obecnie korzystam z siemensa c60 i teraz wyskakuja info "your ip is curently blacklisted".to ta sama karta,wiec roznica telefonow,a nie polaczenia VPN
A wiesz co to jest połączenie VPN i do czego służy? Ja używam tego typu połączenia w Orange od pół roku i zapewniam Cię, że to czy masz połączenie VPN, czy zwykłe z IP niepublicznym, nie zależy od modemu, tylko od ustawień.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

Mam zrobiony profil internetowy, w komórce a w nim poustawiane jak nalezy, wszystko pod vpn.
zadzwoniłem na *800 no i miałem 1 rzecz źle :lol: , i już działa ok, tylko, ze teraz w emule cienko mi chodzi, mam niskie ID, no ale trudno, coś bede kombinowal z tym....
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Jackq pisze:Mam zrobiony profil internetowy, w komórce a w nim poustawiane jak nalezy, wszystko pod vpn.
Możesz podać te ustawienia co Ci pod *800 podali do telefonu?
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Szadzik pisze:
Możesz podać te ustawienia co Ci pod *800 podali do telefonu?
Przyłączam się do prośby.
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

Ze stronki orange wyslalem sobie ustawienia pod gprs, zatwierdzilem je i wybralem jako domyslne.
Potem zadzwonilem na *800 i babka mi kazala zmienic profil z "internet" na nowo utworzony "vpn", w zasadzie ustawienia te same , tylko punkt dostepu zamiast "internet" kazala wpisac "vpn", utworzylem polaczenie w bluesoleil - dial-up i jako nazwe hosta wpisalem vpn.idea.pl, jako uzytkownika idea, haslo idea. i tyle i bez zadnej komendy dodatkowej wszystko smiga no i ip z puli publicznych jest.
to tyle, a robilem to na nokii 6310i.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

No niestety, nic to nie daje, (ja miałem to już i tak ustawione więc w sumie myślałem że komuś pomoże), bo są różne APNy i reszta doanych. Mi dali APN: vpn, ID: vpn, PWD: vpn. U mnie też działa.
Back to the Future ;)
ODPOWIEDZ