Link radiowy na odległość 1km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wilkolaski
Początkujący użytkownik forum

Link radiowy na odległość 1km

Post autor: wilkolaski »

Witajcie.
Czy dwie nowe anteny panelowe Bestpartner 18dBi model BP-50PL-18 i dwa ca8-4 pracujące w trybie WDS dadzą radę spiąć się na odległości około 1km, doskonała widoczność optyczna, pasmo 5GHz tak żeby wydusić z linku około 20Mb/s w obie strony ?

Mierząc RSSI na CA8-4 czy wskazania dotyczą anteny podłączonej do CA8-4 na którym wykonuję pomiar czy anteny podłączonej do drugiego CA8-4 ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Link radiowy na odległość 1km

Post autor: key »

wilkolaski pisze:dadzą radę spiąć się na odległości około 1km,
Nie chcac bawic sie szklana kula: Masz juz cos postawione i potrafisz odczytac jakie parametry masz lacze?
wilkolaski pisze:Mierząc RSSI na CA8-4 czy wskazania dotyczą anteny podłączonej do CA8-4 na którym wykonuję pomiar
Pomiar jest zawsze lokalny.

BTW: zamiast WDS'a zrob bridge.
Nie pomagam na PW.
wilkolaski
Początkujący użytkownik forum

Re: Link radiowy na odległość 1km

Post autor: wilkolaski »

Mam już zrobionego linka.
Na jednym końcu jest: CA8-4 w trybie WDS (Bridge mode) z softer 1.08e05 i antena z odzysku 23dBi.
Na drugim końcu jets: WLA-5000V1 w trybie WDS (Bridge mode) z softem 1.08e04 i taka samą anteną co powyżej.
Dodam że anteny to używki z widomego portalu aukcyjnego, mogą być troszkę nieszczelne bo przy słonecznej pogodzie RSSI jest wyższe niż po zmoczeniu ich deszczem. Panele drukowane w antenach są typowe dla anten 23dBi.
Moje pytania wynikają z tego że ostatnio trochę na nie popadał deszcz i RSSI spadło o 10 tak że przy ładnej pogodzie pomiar RSSI na CA8-4 wynosił około 50 na WLA-5000V1 około 45 a po deszczu na CA8-4 RSSI wynosi około 41 a na WLA-5000V1 około 39.
Wkurza mnie chodzenie co raz na dach ściąganie anten i sprawdzanie czy złapały wodę dlatego pytałem o nowe Bespartnery, dlaczego te bo mogę je kupić w dobrej cenie.
ODPOWIEDZ