Witam, jeżeli zły dział to przepraszam.
Test działania sieci jest mi potrzebny jako cześć pracy mgr. Czy ktoś z Was robił podobne rzeczy i podzieli się jakimiś wnioskami co do najbardziej miarodajnej metody ? Jestem troche w tyle z nowinkami tech. wiec pytam tutaj.
Sprawa wygląda tak: muszę sprawdzić jakość usług nam dostępnych na trasie kolejowej pomiędzy dwoma większymi miastami. Operator to oczywiście P4. Powiedzmy, że ruszam pociągiem z Poznania do Wrocławia ze sprzętem i całą drogę monitoruję pracę u900, oraz jego współpracę z u2100. Chcę się skupić głównie na 3g (lub jak kto woli 4g?). W jedna stronę wymusiłbym w terminalu używanie 3g aby sprawdzić prędkości, handover itp tylko dla umts. Wracając do Poznania pozwoliłbym już na używanie wszystkich systemów.
Teraz pytanie: na pewno o wiele lepiej byłoby użyć netbook'a+modemu hspa900, niestety takiego nie posiadam i nie byłby mi aż tak niezbędny żeby teraz go specjalnie kupić. Nowy telefon natomiast bardzo by mi się przydał . Jak myślicie, miałoby to jakieś szanse na powodzenie ? Jakiś smartfon umts/hspa900&2100 na androidzie + odpowiedni soft. Nigdy nie miałem z systemem styczności ale wśród tylu aplikacji może jest coś godnego uwagi, co pozwoli mi wymusić system i co ileś minut robić testy żeby w rezultacie zgrać je na laptopa?
Jakieś wskazówki/rady?
Pozdrawiam
Test działania UMTS900.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Test działania UMTS900.
Można zrobić to na Andku m.in. aplikacją o wszystko mówiącej nazwie speedtest.net.
Niestety prędkości osiągane na telefonach mogą być mniejsze niż na dedykowanym modemie. Mój leżąc w tym samym miejscu co modem osiąga ok 1.2 Mbit (Play w roamingu Plusa), gdy dość czuły modem dociąga nawet do 5.5 Mbit.
Jeśli chcesz porobić testy bo to aby tylko porównać, zrobić jakąś statystykę to nie ma problemu, jednak jeśli chcesz osiągnąć lepsze wyniki to lepszym rozwiązaniem jest laptop z dedykowanym modemem.
Oczywiście wiesz że 3G w ruchu będzie gorzej łapał i będzie osiągał mniejsze szybkości niż podczas postoju?
Niestety prędkości osiągane na telefonach mogą być mniejsze niż na dedykowanym modemie. Mój leżąc w tym samym miejscu co modem osiąga ok 1.2 Mbit (Play w roamingu Plusa), gdy dość czuły modem dociąga nawet do 5.5 Mbit.
Jeśli chcesz porobić testy bo to aby tylko porównać, zrobić jakąś statystykę to nie ma problemu, jednak jeśli chcesz osiągnąć lepsze wyniki to lepszym rozwiązaniem jest laptop z dedykowanym modemem.
Oczywiście wiesz że 3G w ruchu będzie gorzej łapał i będzie osiągał mniejsze szybkości niż podczas postoju?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i