Witam.
Kupiłem sobie ostatnio modem Nokia CS-15. Wcześniej był Huawei E1750C, oba z kartą Playa. Huawei działał dobrze, z Nokią zaczęły się schody...
Po włożeniu SIMki do Nokii i połączeniu z siecią Play 3G (lub jak kto woli 4G, abonament PlayOnline), prędkość pokazuje mi około 2 Kbit/s. Po włożeniu SIM Orange (prepaid) wszystko działa super, prędkości lecą po 500, 600 Kbit/s. Odpada simlock, bo tak by się nie połączyło - sieć P4 Poland pokazuje i się łączy. Modem też jest dobry, bo łączy się z Orange. Wina karty też nie, bo została wymieniona wczoraj. Nie mam blokady połączeń ani limitu (nowy okres rozliczeniowy). APNy program Nokii pobiera z automatu, i są one zgodne z tym, co jest w wątku w FAQ. Co to w takim razie może być?
Pozdrawiam,
BlackSwing.
Nokia CS-15 + Play = brak połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Nokia CS-15 + Play = brak połączenia
Nie masz przypadkiem przekroczonego limitu danych?BlackSwing pisze:prędkość pokazuje mi około 2 Kbit/s
Akurat do tej prędkości Play limituje prędkość (2kB - 16kbps) po przekroczeniu limitu.
Na Huaweiu jest dobra prędkość?BlackSwing pisze:Nie mam blokady połączeń ani limitu (nowy okres rozliczeniowy).
Czasami zdarza się, że mimo iż jest nowy okres rozliczeniowy to nadal jest limit prędkości. Pomaga telefon do BOK z prośbą o zweryfikowanie i "zrestartowanie konta abonenckiego" (nie wiem jak to się nazywa dokladnie).
Miałem dwukrotnie taki przypadek (Aktywacja pakietu non-stop 50MB, oraz pakietu 500MB efaktura). Problemu szukałbym w PLAYu nie natomiast w modemie.
-
Nie ma szans, okres rozliczeniowy od 1 XI.marens pisze:Nie masz przypadkiem przekroczonego limitu danych?
Tak, podobnie na U800 użytym jako modem. Widocznie oprogramowanie od Nokii jest za mądre. Połączenie do U800 zrobiłem przez PC Studio, działało. Ech...marens pisze:Na Huaweiu jest dobra prędkość?
EDIT: Przy standardowym łączeniu kreatorem Windowsowym leci przez ten modem Orange. Play już nie... Nieustannie trwa rejestrowanie komputera w sieci. Z kolei jak mówiłem - z U800 i Samsungowego PCStudio wszystko OK

-
- Guru bezprzewodowy
Jakoś na początku września konfigurowałem CS15 u znajomej i z kartą POnK działało poprawnie (na automatycznych ustawieniach), teraz działa z BC.BlackSwing pisze:Widocznie oprogramowanie od Nokii jest za mądre.
Może spróbuj ręcznie ustawić profil (APN na internet hasło/user pozostawiając puste).
Niestety nie pamiętam jak tam wyglądały ustawienia zaawansowane w ustawieniach.
-
Ni ma szans. Tak samo.marens pisze:Może spróbuj ręcznie ustawić profil (APN na internet hasło/user pozostawiając puste).
Niestety nie pamiętam jak tam wyglądały ustawienia zaawansowane w ustawieniach.
W wypadku polaczenia z P4 jest tak:

W wypadku Orange wartosci i w 1-szej i w 2-giej kolumnie przekraczają po 1000 Kbit/s.
Po wybraniu operatora w Nokia Internet Modem połączyłem się z Orange przez Windowsa. Spróbuję tak z P4, ale pewnie nie da rady. Wywaliłem Mobile Partner i brandowane od Play Online, restart Win7 - nic. Edytę dam zaraz co do Windowsowego połączenia z P4.
[ Dodano: 2011-11-05, 21:13 ]
Koniec, zaktualizowałem Nokia Internet Modem, i zaczęło działać. Temat do zamknięcia.