Witam,
mam laptop Lenovo Thinkpad T410i - czytałem, że niektóre modele są z modemem 3G, zauważyłem, że z tyłu pod baterią jest slot na kartę SIM. W panelu sterowania mam w managerze pod Network adapters zainstalowany Qualcomm Gobi 2000 HS-USB Mobile Broadband Device. Na dole obudowy znalazłem numer modelu: 2518 A3G - jak wskazuje końcówka powinien byc 3G enabled więc chyba mój ma modem zainstalowany.
Próbowałem wsadzić pre-paidową kartę SIM z telefonu, ale nie jestem pewien czy telefoniczna różni się od modemowej. Zainstalowałem też oprogramowanie operatora i jedynie wyswietlilo mi sie ze szuka sieci. Zeby sie upewnic czy to kwestia karty, modeu czy przebywania w zasiegu sieci probowalem jeszcze sie polaczyc za pomoca polskiej kart orange - ale wiem ze moja karta nie jest 3g, w telefonie z androidem jednak internet mam.
Do konca roku przebywam za granicą i kupno tutejszej pre-paidowej karty z internetem byłoby dla mnie idealnym rozwiązaniem. Wolalbym jednak uniknac potrzeby zakupu modemu usb, jesli istnieje mozliwosc ze moj laptop ma modem wbudowany.
Czy ktoś używa z Was w tym (albo zbliżonym) modelu wbudowanego modemu 3G? Czy to się jakoś konfiguruje i włącza? W panelu sterowania mam Lenovo ThinkVantage Tools i link 3G Mobile Broadband, ale po kliknieciu w to moge tylko wybrac kraj (Austria) i pozniej pojawia sie komunikat 'Please contact your service provider'. Po przyciscnieciu [fn]+[f5] widze, ze wireless WAN i wireless Radio sa wlaczone.
Czy może to dziala tak, ze po wsadzeniu odpowiedniej SIM-karty wszystko 'robi się' automatycznie a ja probuje sie na sile ze zla karta?
Laptop mam służbowy, więc nie do końca wiem co siedzi w środku i nie mam szans na zadne wsparcie it :-) Jak nic sam nie wskuram, to w sobote sprobuje sil w salonie tutejszego T Mobile
Z góry dzięki
Thinkpad T410i - modem 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum