Jak uzyskać maksymalną prędkość połączenia EDGE?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak uzyskać maksymalną prędkość połączenia EDGE?
Witam. Mój pierwszy post, pewnie temat był już wałkowany ale może ktoś udzieli porady.
Warunki połączenia optymalne: zasięg maksymalny (maszt Plusa znajduje się kilkanaście metrów dalej), prędkość połączenia 238,6 Kb/s.
Maksymalny download w granicach 25 kilobajtów/s, sprawdzane speedtestami, tak też wypada przy ściąganiu torrentem, managerami czy przez przeglądarkę.
Mógłby ktoś powiedzieć że to i tak nieźle, ale te dodatkowe parę kilo zrobiło by mi różnicę.
Próbowałem już wszystkiego, różne stery do modemu w fonie (LG-S310 i najnowszy firmware), różne programy do optymalizacji łącza, Qos wyłączone, serwery DNS, proxy... i dalej to samo!
Co może pomóc?
Jeżeli ktoś ma lepsze osiągi niech napisze, dzięki.
Warunki połączenia optymalne: zasięg maksymalny (maszt Plusa znajduje się kilkanaście metrów dalej), prędkość połączenia 238,6 Kb/s.
Maksymalny download w granicach 25 kilobajtów/s, sprawdzane speedtestami, tak też wypada przy ściąganiu torrentem, managerami czy przez przeglądarkę.
Mógłby ktoś powiedzieć że to i tak nieźle, ale te dodatkowe parę kilo zrobiło by mi różnicę.
Próbowałem już wszystkiego, różne stery do modemu w fonie (LG-S310 i najnowszy firmware), różne programy do optymalizacji łącza, Qos wyłączone, serwery DNS, proxy... i dalej to samo!
Co może pomóc?
Jeżeli ktoś ma lepsze osiągi niech napisze, dzięki.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak uzyskać maksymalną prędkość połączenia EDGE?
A jakiego się spodziewasz maksymalnego, to jest prawie maksymalny.Shade pisze:Maksymalny download w granicach 25 kilobajtów/s
Nie pomagam na PW!
-
W Wikipedii pod hasłem EDGE piszą: "przepływność danych może osiągnąć 4*59.2 kbit/s = 236.8 kbit/s. Najnowsze rozwiązania oferują 5 szczelin czasowych dla transmisji w stronę terminala, z czego wynika maksymalna teoretyczna przepływność 296 kbit/s (5*59.2)."
236.8 / 8 = 29,825 - teoretycznie powinnien wynosić maksymalny transfer, jeżeli jednak brakuje tych paru kilo, to z czego to wynika? Chciałbym mieć coś około tego, a 5 kilo w tył to jest różnica, w końcu każdy chce wycisnąć z łącza tyle ile się da.
236.8 / 8 = 29,825 - teoretycznie powinnien wynosić maksymalny transfer, jeżeli jednak brakuje tych paru kilo, to z czego to wynika? Chciałbym mieć coś około tego, a 5 kilo w tył to jest różnica, w końcu każdy chce wycisnąć z łącza tyle ile się da.
- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż, takiego połączenia raczej nie uzyskasz, no może przez kilka sekund, rozmowy głosowe spowalniają EDGE.Shade pisze:Chciałbym mieć coś około tego
Nie pomagam na PW!
-
Czyli wniosek z tego taki, że lepiej używać "gołego" modemu edge zamiast komórki? Będzie nieco szybciej?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Shade, jak na EDGE masz rewelacyjną prędkość. Zazwyczaj średnia prędkość ściągania to ok 15kB/s. Max prędkość w tej technologii uzyskałbyś chyba na BTS-ie postawionym na jakimś odludziu.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
No to chyba czas przesiąść się na 3G.
Tak z ciekawości: jest w Polsce operator który oferuje te 5 szczelin w EDGE?
Tak z ciekawości: jest w Polsce operator który oferuje te 5 szczelin w EDGE?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, to zamierający standard.Shade pisze: jest w Polsce operator który oferuje te 5 szczelin w EDGE?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Era.Shade pisze:jest w Polsce operator który oferuje te 5 szczelin w EDGE?
- wojteks
- *** Administrator ***
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie mam pojęcia, nie używałem i nie używam Ery na co dzień, ale w wielu lokalizacjach działa EDGE klasy 32 i to już od dość dawna.wojteks pisze:Wszędzie?
To jedyny operator z "szybkim" (przynajmniej w teorii) EDGE, reszta ma 4/2 TS (ale w sumie nie więcej niż 5).