Play Online na kartę, które częstotliwości, a może iPlus ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Play Online na kartę, które częstotliwości, a może iPlus ?
Witam obecnie posiadam modem Huaweii E169, natomiast chcę zakupić 2 w ofercie POnK - Huawei E173. Jak już wiemy Play działa na 2100Mhz a ostatnio zaczęli na 900Mhz, oba te modemy działają na UMTS/HSDPA: 900, 2100Mhz. Mam kilka pytań, która jest lepsza częstotliwość ? 2100 czy 900 ? czy jest możliwość wybrania sobie takiej częstotliwości która chcemy ? Patrząc na mapę Play' a jestem w zasięgu 900 a także 2100 Mhz na zewnątrz jak i wewnątrz budynku(oprócz 2100Mhz, w tej częstotliwości tylko na zew) we wakacje gdy modem był wewnątrz budynku były 3 kreski w iPlus Menager. do nadajnika BTS mam ok 2,9 km, internetu będę najwięcej używał po północy gdyż jest on nielimitowany, a ja dopiero wtedy mam czas, i będe także kupował większy limit transmisji danych do 4Mb/s, powiedźcie mi, czy na 900 mogę osiągnąc większa prędkośc, czy na 2100, która jest lepsza, czy jak jedna jest zawalona mogę przełączyc się na drugą?
Dzięuje.
Dzięuje.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Play Online na kartę, które częstotliwości, a może iPlus ?
Niestety nie ma możliwości wybrania częstotliwości modem sobie raczej wybiera tą z której jest lepszy sygnał czy coś takiego
,ja zauważyłem że na modemie z umts 900 właśnie częściej jest umts 900 bo zmienia się nazwa na hspa a na modemie z umts2100 jest tylko hdspa,wiele razy testowałem modem tylko z 1 częstotliwością i z 2 i na tym z 2 zawsze były trochę większe szybkości.Wg mnie to duży plus że są 2 bo dzięki temu jest większy zasięg pewnie i jest mniejsze obciążenie.Powiem ci coś jak weźmiesz modem z umts 900 to będzie lepiej net działać z takiego powodu że ten umts 900 nie dawno wszedł w playu i nie każdy ma modem go obsługujący 

- wojteks
- *** Administrator ***
Jest, patrz ustawienia w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>pakierhakierxd2 pisze:Niestety nie ma możliwości wybrania częstotliwości
Nie pomagam na PW!
-
A to sorry,nie używałem nigdy tego programu bo używam standardowego i mi starcza 

-
- Stały użytkownik forum
oo to się świetnie składa, tak jak Pan mówił, że jak jest 2 zakresowy to jest szybciej bo mój ma 2 zakresy - E169, a czy jest możliwość sprawdzenia obciążalności danego nadajnika?
- wojteks
- *** Administrator ***
Niby jakim cudem?abber pisze:że jak jest 2 zakresowy to jest szybciej
Nie, można tylko się do niego zalogować (o ile modem nie przełączy się na inny) i obserwować transfery/pingi i po tym wnioskować o obciążeniu.abber pisze:a czy jest możliwość sprawdzenia obciążalności danego nadajnika?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
kolega pakierhakierxd2 wspomniał że zauważył lepsza prędkość na modemie 2 zakresowym, czy to prawda ? a może Pan mi podac linka do taiej instrukcji logowania się ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma takiej, można w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> wymusić częstotliwość a logowanie z mojego postu to logowanie się modemu do stacji bazowej.abber pisze:podac linka do taiej instrukcji logowania się
Druga możliwość to antena kierunkowa wycelowana w konkretną stację bazową.
Nie pomagam na PW!
-
Powiem tak robiliśmy z kolegą test na moim modemie z umts 900+2100 i była prędkość 3 mb/s a na modemie z samym umts 2100 było gdzieś 2.3 mb/s,różnica prawie 1 mb/s
,dzięki temu kolega zdecydował się że kupi nowy modem może taki jak ja mam bo dałem mu go na parę dni i pasował 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Pomyśl logicznie, modem dwuzakresowy NIE OZNACZA że pracuje jednocześnie w dwóch zakresach tylko albo w 900 albo 2100. Więc wasz wynik to albo przypadek albo po prostu modem logował się na 900 które ma lepszy zasięg i przeważnie jest mniej obciążone.Powiem tak robiliśmy z kolegą test na moim modemie z umts 900+2100 i była prędkość 3 mb/s a na modemie z samym umts 2100 było gdzieś 2.3 mb/s,różnica prawie 1 mb/s
-
Wiem że nie loguje się jednocześnie,po prostu na modemie z umts 2100 i 900 zalogował mi się raczej do umts 900 bo pisało hspa zamiast hdspa
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
A jakie to ma przepraszam znaczenie?pakierhakierxd2 pisze: zalogował mi się raczej do umts 900 bo pisało hspa zamiast hdspa
To nie częstotliwość wyznacza technologię transmisji danych.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
To sorry myślałem że hspa jest tylko jeśli jest umts 900
,a hdspa jest wtedy kiedy umts 2100

- wojteks
- *** Administrator ***
Generalnie sieć Play powinna w obu pasmach obsługiwać HSPA+. Twoja obserwacja o tyle może mieć sens że sygnał w 2100MHz jest słabszy więc masz gorszą technologię połączenia albo stacja bazowa nie jest zaktualizowana do HSPA+. Bez znajomości LAC/CID tego się nie stwierdzi.pakierhakierxd2 pisze:a hdspa jest wtedy kiedy umts 2100
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
A w Playu są jeszcze takie?stacja bazowa nie jest zaktualizowana do HSPA+
- wojteks
- *** Administrator ***
Teoretycznie nie powinno być ale ...Maciek764 pisze:A w Playu są jeszcze takie?
Nie pomagam na PW!
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Mapami ze strony Play aż tak bardzo się nie sugeruj.
U mnie 2100 jest niby tylko na zewnątrz a 900 zewnątrz ale też i wewnątrz. W domu łapę spokojnie 19-35%, na zewnątrz 40-65%.
Maszt 900 jest około 15km ode mnie a nie złapałem ani jednej kreski zasięgu na tym paśmie.
Maszt 900/2100 jest około 25km ode mnie, na paśmie 2100 zasięg tak jak napisałem wyżej.
Nie używałem anteny.
U mnie 2100 jest niby tylko na zewnątrz a 900 zewnątrz ale też i wewnątrz. W domu łapę spokojnie 19-35%, na zewnątrz 40-65%.
Maszt 900 jest około 15km ode mnie a nie złapałem ani jednej kreski zasięgu na tym paśmie.
Maszt 900/2100 jest około 25km ode mnie, na paśmie 2100 zasięg tak jak napisałem wyżej.
Nie używałem anteny.
-
- Stały użytkownik forum
tez mi się tak wydaje, że pasmo 900 będzie lepsze gdyż jak wiemy zostało włączone niedawno, i nie każdy modem je obsługuje, teraz pytanie widziałem anteny na 900, ale czy są na 900 i jedoncześnie na 2100Mhz ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Są ale jak coś jest do wszystkiego to znaczy że jest do niczego.abber pisze:ale czy są na 900 i jedoncześnie na 2100Mhz
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
mhm, rozumiem, czyli lepiej zastosować antenę na 900Mhz, a 2100Mhz darujmy sobie ? ale jak podłączymy modem od iPlusa pod antenę 900Mhz, to pod jaką technologie sie podłączymy ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W Plusie na 900MHz jest tylko GSM, a to mija się z celem bo przecież chodzi o to by złapać UMTS. Więc generalnie antena na 900MHz jest w Plusie bezużyteczna. Chociaż czy tak będzie zawsze to jest bardzo wątpliwe, zakup Plusa przez Solorza może skutkować uruchomieniem netu UMTS na 900MHz w Plusie. Pożyjemy zobaczymy.
-
- Stały użytkownik forum
ale chodzi o GSM czy o EDEG ? hmm okej, a jak to jest z CP, gdyz w moim zasiegu niedawno tez pojawiło się CP i czy on działa na 900Mhz?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, GSM to EDGE/GPRS. A Cyfrowy Polsat działa właśnie na UMTS900, ale no tani to też nie jest.
-
- Stały użytkownik forum
mhm, rozumiem, a to UMTS900Mhz w CP to tylko HSPA+ do 21 Mb/s tak ? czy także MIMO ? bo chyb a LTE to na 1800Mhz działa ? Play Online wydaje sie najl;epszym rozwiązaniem, gdyz w CP mam telewizję, ale che wziąc 2 dekoder, ale myślę że za 50 zł 5GB w dzien i 50 w nocy mi zabraknie, to samo moge miec w play w nocy nielimiowany nawet 1 Tb a mi zalezy na tym, czytałem że połączenie w nocy jest rozłączane co 1.94Gb i mam pytanie czy potem automatycznie się z powrotem łączy z siecią ?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Internet Cyfrowego Polsatu w technologii HSPA+ MIMO teoretycznie oferuje prędkości DL do 28,8Mb/s. LTE Polsatu na 1800MHz - teoretycznie do 100Mb/s.
Połączenie nie jest automatycznie wznawiane po przerwaniu, ale istnieją programy, które potrafią to robić.
Połączenie nie jest automatycznie wznawiane po przerwaniu, ale istnieją programy, które potrafią to robić.
-
- Stały użytkownik forum
a To HSPA+ MIMO działa na 900MHZ ? czyli po przekroczeniu limitu 1,94 GB nas rozłączy i możemy się ponownie bez problemu pdłączyć ? a jak to jest jak jest modem do routera podłączony ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
HSPA+ MIMO jest na 900MHz.
Rozłączanie w Playu (jeżeli jest) to połączyć się można znowu bez problemu. Router sam wznawia połączenie. Problem pojawia się jak się ściąga większe pliki a np serwer nie obsługuje wznawiania.
Rozłączanie w Playu (jeżeli jest) to połączyć się można znowu bez problemu. Router sam wznawia połączenie. Problem pojawia się jak się ściąga większe pliki a np serwer nie obsługuje wznawiania.
-
- Stały użytkownik forum
czyli moge jednoczesnie używac anteny do CP i do Playa ? nie to raczej nie chodzi o ściganie plików ale o rozmowy, czyli zapewne nas rozłączy i powtónie połączy smao, chce router TP-Link MR-3420 i modem E173, a jak to jest z prędkością wysyłania moge dobić do 1mb ? czy nierealne ?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli jesteś w zasięgu Play 900MHz, to tak. No i może nie jednocześnie, ale można spokojnie przełączać.abber pisze:czyli moge jednoczesnie używac anteny do CP i do Playa ?
W Play jest to nierealne (z wyjątkiem pakietów w Play Fresh).a jak to jest z prędkością wysyłania moge dobić do 1mb ? czy nierealne ?
W Play online na kartę prędkość wysyłania jest do 512kbps, w taryfach abonamentowych do 384kbps.
Co do Polsatu, to jest to jak najbardziej realne, ale wszystko zależy od obciążenia nadajnika.
-
- Stały użytkownik forum
tak źle się wyraziłem, nie jednocześnie a przełączając modemy, jestemw zasiegu Play' a 2100 a także 900 wewnątrz budynku, a przy włączonej opcji większe prędkość do 4mb/s prędkośc wysyłania nie zwiększa sie ? tak w CP prędkośc wysyłąnaio HSPA jest do 5.76 czy coś a w lte nawet do 50mb, obciążenie ejst bardzo małe, zapewne, ponieważ nadajnik włączyli stosunkowo niedawno od razu na 2 technologię, wszyscy mają neta w iplusie,