AP u klienta TL-WA500G 20m utp nie działa poe

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
robson198
Użytkownik forum

AP u klienta TL-WA500G 20m utp nie działa poe

Post autor: robson198 »

Witam serdecznie

Mam następujący problem zamontowałem u klienta access point Tp-Link Tl-Wa500g
w komplecie z ap był zasilacz poe, ale przy 20 metrach przewodu utp, jakie muszę zastosować
w ap zapala się tylko dioda power, później sprawdzałem u siebie na takim samym ap, zakułem
20 metrów skrętki podłączyłem no i świeci tylko power, windows wywala „kabel sieciowy odłączony”.
Dodam jescze że zasilacz z kompletu ma 9V, czy większe napięcie by pomogło?
Proszę o pomoc jak to rozwiązać? Czy wszystkie apeki przy takiej długości przewodu nie zadziałają, jak to jest z tym poe?

Za pomoc z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: AP u klienta TL-WA500G 20m utp nie działa poe

Post autor: krystianb »

Przy 20m nie powinno być jeszcze spadku napięcia uniemożliwiającego skorzystanie z PoE chyba, że kabel jest z chińskiej miedzi stalowej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

robson198 pisze: później sprawdzałem u siebie
Sprawdź na krótkim kablu czy działa prawidłowo, zakładam że kabel zarabiasz zgodnie ze standardem.
Nie pomagam na PW!
robson198
Użytkownik forum

Na strchu(antenka na dachu) u klienta sprawdzałem siłe sygnału(podpinając się do lapka) przy 12 metrach przewodu apek odpalał, jeszcze w domu sprawdzałem na kilku krótszych kablach i wszystko było ok, przewody zarabiam według standardu T568B.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

robson198 pisze:na kilku krótszych kablach i wszystko było ok
No to musisz lepszy kabel zastosować (grubszy i miedziany) albo zasilacz gdzieś bliżej AP przenieść. Można też mocniejszy zasilacz zastosować ale jaki? 10, 11 moze 12V trzeba by napięcia mierzyć na wejściu do AP żeby nie przekroczyć za bardzo 9V które są przewidziane przez producenta.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Mam następujący problem zamontowałem u klienta access point Tp-Link Tl-Wa500g
w komplecie z ap był zasilacz poe, ale przy 20 metrach przewodu utp
Przy zastosowaniu zasilania 9V to 10m jest wartością max.,przy dłuższych odcinkach kabla, nawet przy zastosowaniu dobrego kabla mogą być problemy ze stabilnością i przy takim zasilaniu stosuje się odpowiednie przetwornice. :cfaniak:
jareq
robson198
Użytkownik forum

zastosowałem zasilacz 12V i zaczeła mrugać dioda system, ale to za mało bo powinna się zapalić,
i zacząć mrugać dioda wlan. Chciałbym tylko zapytać o samego ap czy inne ap też na takiej odległości 20 metrów nie działają jak z tym jest?Dla mnie najprostszym rozwiązaniem była by wymiana sprzetu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jarek999 pisze:Przy zastosowaniu zasilania 9V to 10m jest wartością max
Taa, spadek napięcia zależy od prądu i rezystancji. Niestety na stronie tplinka link do manula prowadzi do 404, nie mogę zajrzeć, wiem że dodają do niego power iniektor, separacja zasilania wbudowana jest w gniazdo, teraz tylko pytanie czy używają jednej czy 2 wolnych par, no i oczywiście sprawa jakości przewodu, tego czy to jest drut czy linka i przede wszystkim materiału.
Twierdzenie, że przy tylu woltach może być tyle kabla, a przy tylu tyle jest kompletna głupotą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Na zarzuty ad personam nie będę odpowiadał, @robson198 tu masz kalkulator: http://salbis.net/~hajto/calc/calc.php?calc , sprzęt TP-Linka jest z grupy Low-end i sam producent przewidział takie problemy wypuszczając na rynek odpowiednie adaptery PoE. ;)
jareq
robson198
Użytkownik forum

sprawa się rozwiązała winny jest ewidentnie kabel, na innym forum zapytano mnie ile płaciłem za kabel i jakiej jest on firmy, odpowiedziałem że około 100zł na allegro, na
opakowaniu pisze tylko: UL Made in China. Odpowiedziano mi że to właśnie jest przyczyna.
A więc sprawdziłem połączyłem złączkami kilka kabli które walają się po domu i przy 20 metrach apek odpalił :D . Jakiej firmy kable warto stosować?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Jakiej firmy kable warto stosować?
Warto takie: http://www.cyberteam.pl/produkt/show/13 ... ny-1m.html lub http://www.cyberteam.pl/produkt/show/35 ... trzny.html , oczywiście mogą być inne tych firm.
jareq
ODPOWIEDZ