problem z HUawei 1752c

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ljoncz
Początkujący użytkownik forum

problem z HUawei 1752c

Post autor: ljoncz »

Poniżej opis mojego problemu. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

problem: nie da się uploadować plików przez www (np zdjęcia na facebook). pliki większe niż kilkadziesiąt kilobajtów zatrzymują się po kilkudziesięciu procentach. wysyłanie przez FTP działa bez problemów

fakty:
system: Windows 7 Professional 64bit
przeglądarki: chrome, ff, ie
huawei 1752c w orange

problem pojawia się w takich sytuacjach:
* modem podłączony bezpośrednio do komputera
* modem podłączony do routera tp-link mr3420. laptop podłączony do routera przez wifi lub kabel

Problem NIE pojawia się w sytuacji, gdy podłączam się laptopem przez wifi do htc desire hd pełniącego rolę routera (również w orange).

Testowane z dwóch laptopów

Z powyższego wynika, że problem raczej nie jest w ustawieniach laptopa, bo na jednym wifi działa a na drugim nie. Problem nie jest też raczej w orange.

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: problem z HUawei 1752c

Post autor: mar_kow »

Nie powiem że modemy Huawei to złom, ale nie są najwyższych polotów. W przypadku gdy dochodzi problem z zasięgiem lub przeciążeniem sieci to sobie po prostu nie radzą... E-156G dostałem do umowy z Multimedią jako gratis. W porównaniu do posiadanego AirCarda 308 USB dzieli ich przepaść pod każdym względem.
Modemy w telefonach są widać czulsze od modemów choć to też chińszczyzna. Mój HTC HD2 również działa wyśmienicie jako modem i router.
Po prostu należy zainwestować w coś lepszego lub poczekać na odciążenie sieci. Można pomyśleć też o antenie lub próbować zaktualizować oprogramowanie - czasami to pomaga.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: problem z HUawei 1752c

Post autor: Yanusz »

Zapytałbym jak to jest z poziomem sygnału na tym Huawei?
Bo rzeczywiście tak jak mówi mar_kow, może to być przyczyną beznadziejnego uploadu. Nie wiem, czy wszystkie Huawei tak mają, ale ja testując E173u-2 i E353u-2 zauważyłem, że żeby upload był zadowalający, muszą dysponować dość mocnym i stabilnym sygnałem.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ