Router MF-612 + antena zewnętrzna
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router MF-612 + antena zewnętrzna
Witam,
Jakiś czas temu zakupiłem sobie router mf-612. Niestety z uwagi na fakt ,że w miejscu w którym mieszkam zasięg w budynku jest bardzo słaby, router nie znajdował sieci.
Na dachu podłączyłem taką antenę
http://allegro.pl/antena-17db-umts-hsdp ... 07223.html
Siadłem na dachu i uruchomiłem router. Router pokazywał zasięg 2-3 kreski umts, przesunąłem trochę antenę i pojawiły się 3 kreski hsdpa. przeciągnąłem kabel ze strychu na 2 piętro, i ku mojemu zdziwieniu jedyny zasięg jaki złapał router to gprs i to z 1 kreską. Czym to może być spowodowane? Może mieliście podobny problem.
Będę wdzięczny za jakieś porady.
Pozdrawiam
Łukasz
Jakiś czas temu zakupiłem sobie router mf-612. Niestety z uwagi na fakt ,że w miejscu w którym mieszkam zasięg w budynku jest bardzo słaby, router nie znajdował sieci.
Na dachu podłączyłem taką antenę
http://allegro.pl/antena-17db-umts-hsdp ... 07223.html
Siadłem na dachu i uruchomiłem router. Router pokazywał zasięg 2-3 kreski umts, przesunąłem trochę antenę i pojawiły się 3 kreski hsdpa. przeciągnąłem kabel ze strychu na 2 piętro, i ku mojemu zdziwieniu jedyny zasięg jaki złapał router to gprs i to z 1 kreską. Czym to może być spowodowane? Może mieliście podobny problem.
Będę wdzięczny za jakieś porady.
Pozdrawiam
Łukasz
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router MF-612 + antena zewnętrzna
To jest taki sam zasięg jakLuigi29 pisze:Router pokazywał zasięg 2-3 kreski umts
Co wskazuje router z modemem na dachu jak nie jest podłączona antena?Luigi29 pisze: pojawiły się 3 kreski hsdpa
Nie pomagam na PW!
-
W niedziele sobie zrobiłem przerwę... ale w poniedziałek wszedłem ponownie na dach.
Wygląda to tak,
Router postawiony na kominie prezentuje ten sam zasięg co z anteną (<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie bierze jej pod uwagę?)
Natomiast jeśli zaniosę router do domu, uruchomię go to nie łapie nic. Po podpięciu kabla od anteny (bez podłączonej anteny), łapie jedną kreskę gprs.
Wygląda to tak,
Router postawiony na kominie prezentuje ten sam zasięg co z anteną (<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie bierze jej pod uwagę?)
Natomiast jeśli zaniosę router do domu, uruchomię go to nie łapie nic. Po podpięciu kabla od anteny (bez podłączonej anteny), łapie jedną kreskę gprs.
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozumiem że 3G?Luigi29 pisze:Router postawiony na kominie prezentuje ten sam zasięg co z anteną
Oddaj ten szmelc który kupiłeśLuigi29 pisze:Po podpięciu kabla od anteny (bez podłączonej anteny), łapie jedną kreskę gprs.
I kup podobną antenę cybertech/bestpartner. Konektor też u nich kupiłeś? Może ma przerwę albo coś, źle zarobiona wtyczka czy inna wada.Luigi29 pisze:Na dachu podłączyłem taką antenę
http://allegro.pl/antena-...1924307223.html
Nie pomagam na PW!
-
Ok w takim razie ,zacznę od zakupu nowego przewodu. Ten który dostałem był w zestawie z anteną. Jeśli sam przewód nic nie da dokupię antenę w firmach które wymieniasz.
Orientujesz się może która antena będzie najlepiej pasowała?
Orientujesz się może która antena będzie najlepiej pasowała?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja bym zaczął od sprawdzenia przewodu/konektora na przerwę/zwarcie.Luigi29 pisze:zacznę od zakupu nowego przewodu
Nie pomagam na PW!