Option icon 505 problem z aero2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mopz
Początkujący użytkownik forum

Option icon 505 problem z aero2

Post autor: mopz »

Witam. zmuszony jestem zamieścić jednak również posta na tym forum. po za tym że pytam też konkretne osoby z tego forum.
Też się skusiłem na zakup tego modemu Option icon 505, żeby być w zgodzie z regulaminem aero2 i po instalacji problemy z uruchomieniem. może od początku mam kartę aero 2 nową , sprawdzone na starym poczciwym Huawei E160E zasięg nawet 5 kresek pokazuje z oprogramowania do łączenia z Play. system Win XP Sp2.
A tego Optiona 505 za żadne chiny nie mogą odpalić wyszukuje sieci takie np jak orange, pol i inne a PL17 nie. może on nie ma UMTS 900 Mhz choć na opakowaniu i instrukcji widnieje ten zakres lub trzeba jakoś komendami AT uruchomić. proszę o podanie jak mam go zainstalować w Win XP, próbowałem wg opisów z tego wątku ale nic nie wychodzi. Aha zaznaczam że jak włożę kartę Orange do Optiona 505 to działa wyśmienicie czyli modem sprawny bez simlocka. chyba że krzaczy się ze sterownikami które obsługują Huawei E160E. czy można prosić jak od podstaw instalujecie Optiona 505 na WIn XP.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Option icon 505 problem z aero2

Post autor: berni »

Mam iCON-a 505 z wgranym nowym oprogramowaniem uCAN Connect ver. 2.2.3.230 pobranym ze strony Optiona. Nie mam simki od Aero i tutaj tylko opiszę jak mam ustawione w tym menedżerze i co ewentualnie można zmienić, w załączniku kilka zrzutów:
- w sekcji "Okno ustawień" -> "Sieci mobilne" mam ustawione na "Automatyczny" - jest opcja "Wyszukaj" i po kilku chwilach pokazuje dostępne sieci. Dla Aero chyba trzeba zmienić na "Ręczny" "Wyszukaj" i wskazać na 26017
- w sekcji "Połączenia sieciowe" mam zaznaczone "Tylko HSPA/UMTS" - nie wiem jak jest dla Aero
- w sekcji "Profile" u mnie jest "Automatyczny" i tutaj prawdopodobnie trzeba zmienić na "Ręczny" i wpisać odpowiednie wartości dla Aero (jakie to nie wiem, nie korzystam z tej sieci musisz poszukać)
ODPOWIEDZ