Router n

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Covsky
Początkujący użytkownik forum

Router n

Post autor: Covsky »

Witam

Mam router linksys wrt160n ktory kupilem pare miesiecy temu ale jestem bardzo z niego niezadowolony , nie dosc ze wczesniej byly ciagle rozlaczenie z internetem to teraz po zakupie Tv LG z wifi nie mam mozliwosci podlaczenia. Zreszta sam router tez wariuje , wysarcyz rozlaczyc sie z sieci a pozniej mam mega problem zeby polaczyc sie ponownie, podobnie jest w tv. Raz na 5 zlapie siec , jak sie polczy to nie lapie neta , mialem dzisiaj fachowca ktory probowal sie z tym uporac bo myslalem ze moze w ustawieniach jest cos nie tak ale nic nie wykombinowal dlatego sprobuje potestowac z innym sprzetem

Jutro wybieram sie po zakup nowego. Prosze o jakas rade bo nie sadze zebym mial farta i trafil na ogarnietego sprzedawce. Zalezy mi wreszcie na jakims w miare solidnym , aby z zasiegiem w mieszkaniu 85m nie bylo problemow , musi byc w n bo odtwarzajac filmy z lapa na tv potrzebny jest szybkie przesylanie danych. Myslalem o TP 1043nd , duzo pozytywnych opiinii a i cena jest ok . Ale jestli jest cos o wiele lepszego za powiedzmy 300-350 zl to tez nie bedzie to problem.

Pozdrawiam i z gory dzieki
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router n

Post autor: krystianb »

A próbowałeś zmieniać kanały przestawić router w tryb tylko G? Ewentualnie któryś sąsiad ma wideosender/nianię bądź namiętnie bezprzerwy używa mikrofali. W tych przypadkach żaden router nie pomoże.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Covsky

tak , zreszta nawet jakby smigalo w g to nic by to nie pomoglo , bo filmu na tv to bym za bardzo nie odpalil z takim przesylaniem danych. Tak sie sklada ze gdzies w poblizu sasiad ma wlasnie linksys wrt54g niezabezpieczony i lacze sie z tym bezproblemowo na wszystkich urzadzeniach w tym glownie na tv. a mojego routera to nawet jak zlapie i jakims cudem zrobi siec to z netem juz sie nie laczy, a z tv i adapterem wifi jest ok bo probowalem wlasnie na innych sieciach

[ Dodano: 2011-11-24, 00:44 ]
Mam nadzieje ze bede mogl przetestowac w domu jeden/dwa dni i w razie czego oddac lub wymienic na inny , moglbys cos polecic ? Ten 1043 sie nada?
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

Gdzie ustawiony masz router i jak daleko jest od telewizora? Dużo masz przegród budowlanych między TV a routerem?
Sprawdzałeś moc sygnału w miejscu ustawienia telewizora?

Osobiście używam 1043 i nie narzekam, jednak najpierw sprawdziłbym dlaczego twój nie działa. Jeżeli jest to wina umiejscowienia routera i dużej ilości przeszkód to TV, to najdroższy router może nic tu nie poradzić.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
Covsky

Kupilem dzisiaj router 1043 i dlugi kabel dzieki czemu sprawdzalem oba przy odleglosci ponizej 5m od tv.

Telewizor LG 570s wifi ready, adapter ma przesyl danych w n . i przez usluge Plex ,jak odpalam na tv film z kompa to z serialami avi po 500 mb nie ma zadnego problemu. Natomiast filmy w mkv i nie mowie juz o tych co zajmujea po 5gb tylko nawet po 1 po prostu sie nie odtwarzaja. Tzn wlacza sie po dlugim buforowaniu , ale w ogole nie idzie do przodu , nawet jak biore pauze zeby sie zbuforowalo. Serial idzie momentalnie , a tutaj nagle nie ma mozliwosci odpalenia , przeciez powinien bez problemu przesylac dane. Moze trezba jakas opcje odlbokowac, zna sie ktos moze na tym ?
Awatar użytkownika
Rilicek

A z pendrive włożonego do telewizora MKV chodzą bez problemów?
Covsky

Tak , ale mialem problemy z niektorymi filmami 3d ktore sie wylaczaly po jakims czasie a podobno z plexa chodzily normalnie(ale do tego momentu wszystki pieknie dziala), dlatego zakupilem adapter i zaczalem kombinowac. Dzisiaj sprawdze jescze czy np wiekszy plik w avi np z 1.5 gb bez problemu bedzie sie wczytywac , czy tylko problem wlasnie jest z mkv.
Zreszta wyglada to tak jakbym z modemu chcial odpalac jakis film online, nie rozumiem skad taka kolosalna roznica bo wielkosc pliku nie jest duzo wieksza , tylko format sie zmienia

[ Dodano: 2011-11-25, 12:30 ]
Wlasnie przetestowalem z plikiem avi 1.5 gb i smiga bez problemu. Mkv mimo ze jest mniejszy nie chce leciec, wiesza sie buforuje co 2 sek i moze sobie ogladac klatka po klatce, jedyne czym te pliki sie roznia to rozdzielczoscia i formatem ale przeciez nie moze byc tak ze w ogole nie da sie obejrzec filmu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Covsky pisze:jedyne czym te pliki sie roznia to rozdzielczoscia i formatem ale przeciez nie moze byc tak ze w ogole nie da sie obejrzec filmu.
Różnica w formacie może być na tyle istotna żeby TV nie potrafił odtworzyć filmu.
Nie pomagam na PW!
Covsky

TV jest 3d, odtwarza blue raya itp ale wpadlem na cos innego , bo podlaczylem router przy samym tv i bylo lepiej ale i tak cielo caly czas i manualu do adaptera wifi do tv ktory trezba bylo kupic oddzielnie jest tak :

Standard a/b/g/n , Frequecy Rate : 2400-2.48 GHZ , 5150-5250 GHZ, 5725-5800 GHZ
Data rate to standardowe , sensitivity chyba nie istotne i output power ale przy recomendacji znalazlem cos takiego :

802.11n 2,4 GHZ , HD video streaming not recommended, tylko do SD ,music i photo , podobnie przy a/b/g

Dopiero przy 802.11m (5 GHZ) jest recommended na wszystkie opcje. Wiem ze routery sa 5 ghz , moze tutaj jest problem. Tzn wydaje mi sie ze tutaj tylko teraz pytanie : czy moge kupic lepszy adapter na ktorym przy 2.4 bedzie smigac czy powinienem zalatwic router z 5ghz ( co wydaje sie najbardziej prawdodpobone i troche chore zwlascza ze kupilem najpierw wr160n a wczoraj nowiutki 1043 tp
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Przy takim zastosowaniu to najracjonalniejszy jest standard DLAN: http://allegro.pl/netgear-xavb2001-powe ... 05764.html, router który jest w racjonalnej cenie na 2-pasma to: http://allegro.pl/netgear-wndr3700-v2-r ... 69373.html -w paśmie 5GHz to nawet dobre karty pokryją sygnałem jeden pokój. ;)
jareq
Covsky

Wielkie dzieki jarek . Tez mi sie wydaje ze o to chodzi . W sklepie zgodzili sie zamienic na drozszy model i wybralem wlasnie ten co podales. Jest w opisie " "Dedykowana sieć do transmisji wideo w paśmie 5 GHz przeznaczona do transmisji strumieniowych wideo w standardzie HD" Mam nadzieje ze to juz rozwiaze problem i ze router jest ok. Jesli ktos zna za podobno cena lub lekko + wyzsza to prosze o kontakt zeby jescze do 19 w razie czego zamowic inny.
Awatar użytkownika
Rilicek

@Covsky
Jak już skompletujesz sprzęt pochwal się wynikami swoich zakupów.
Covsky

jasne we wtorek odbiore router to napisze co i jak i czy wszystko dziala :)
Covsky

Przyszedl nowy router Netgear Wndr3700 , z podwojnym pasmem. Przy 5 Ghz zauwazylem roznice w odpalaniu filmow hd przez plexa jednak caly czas nie jestem zadowolony, jeden w miare normalnie leci , w drugim przycina co pare sek doslownie na chwile ale i tak przycina , nie wiem czy nie musze jescze odblokwac jakas opcje. Pliki avi itp smigaja pieknie.

pewnie to durne ale mam pytanie odnosnie DLNA. Nie wiem za bardzo o co chodzi a widze ze i tv i odtwarzacz i router maja te opcje. W opcjach video przy hdmi tez po wlaczeniu sie do sieci mam taka opcje . Jednak jak chce to odpalic to mam ze nie mozna polaczyc z urzadzeniem. Czy chodzi tutaj o postawienie jakiegos serwera ? Moze jest to lepsza opcja niz np taki plex i dzieki temu filmy HD ladnie by sie odpalaly na tv odpalane z kompa.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Covsky pisze:Czy chodzi tutaj o postawienie jakiegos serwera ?
Tak.
Polecę ci np. PS3 Media Server: http://www.ps3mediaserver.org/

Potestuj.
Covsky

Sprawdzilem program serviio stawiajac serwer dlna i bylo to samo. Przetestowalm teraz postawienie routera jakies 3 metry blizej w odleglosci 2-2.5m od telewizora i przy kompie i film full hd 22gb normalnie lecial bez problemowo , teraz postawilem router znowu w swoim miejscu czyli 4-5m od tv i w podobnej od kompa i znowu to samo , film sie odpala za to przycina co kilka sek.

Co zauwazylem : Jak odpalam film avi to w w opcjach na telewizorze jest tez ikonka z zasiegiem wifi i nawet jak stoi teraz w odleglosci ok 4-5m od tv to mam zasieg 4-5 kresek. Natomiast wystarcyz ze odpale film w formacie mkv i nagle robi sie jedna kreska czasami znika w ogole , stad zapewne co chwile gubi zasieg ? Czy to w ogole jest mozliwe ?

Co do ogolnego zasiegu to i 2 na i na 5 ghz mam na kompie pelny zasieg. Tak samo w tv jak leci plik avi

P.S A z tym media server mam poki co jakis problem i nie moge odpalic , zreszta wydaje mi sie ze to niczego w sumie to mie zmieni skoro to serviio, ps3media server i plex dzialaja na takiej samej zasadzie

Jako ciekawostke jescze przy tym servioo serverze i media ps3 player jak prezz dlna probowalem cos odpalic to po 5 sek i w jednym i w drugim na laptopie wyskakuje mi blue screen windowsa z errorem , IRQL NO LESS... i jest restart...

[ Dodano: 2011-12-01, 11:13 ]
Ponawiam pytanie bo zaraz minie miesiac od kiedy z tym cholerstwem sie bawie i nie chce przy samej mecie sie poddac , chociaz jestem juz tego blisko :)

Tak jak pisalem wyzej wydaje mi sie ze problem jest w gubieniu albo slabym sygnale ale tylko przy filmach hd. Tylko jak to jest mozliwe ze jak puszzcze film avi to na ikonce w tv jest max sygnal , a wystarczy od razu przelaczyc na film hd i robi sie ledwo jedna kreska. Stad pewnie film nie chce sie wczytywac i sa przyciecia. Jak przestawilem router blizej to nie bylo problemu nawet z filmami hd. Zreszta nawet jak teraz stoi dalej to wyswietlany jest max sygnal.
ODPOWIEDZ