Router ADSL, AP, Wifi w dużym domku - jak rozwiązać problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router ADSL, AP, Wifi w dużym domku - jak rozwiązać problem
Witam. Mam spory problem z siecią w zbrojonym solidnie domku 1 piętrowym. Postanowiłem tu zagościć, w nadziei na pomoc w rozwiązaniu problemu z zasięgiem. Mam neostradę 10Mb, Liveboxa (parter), do którego mam kablem połączony komputer, a drugi kabel do switcha na strychu, skąd kabelki do wszystkich pokoi. Jednak laptop chciałem połączyć bezprzewodowo, z dowolnego miejsca domu, bo z kablem za każdym razem ciężko latać i się wpinać do gniazdek (a gniazdka przy budowie polecili fachowcy by mieć wszędzie możliwość łącza z netem-:)) . Zakupiłem router Netgear 2200N, ale po podłączeniu okazało się że ma słaby zasięg na parterze za 2 ścianami, a na pietrze to już w ogóle (strop zbrojony). Router oddałem. Stąd moje pytanie, czy ktoś mógłby poradzić mi jaką konfigurację oraz jaki sprzęt powinienem zastosować by mieć w pełnej krasie zasięg i prędkość połączenia WiFi (najlepiej w techn. N - bo wstecz (g) jest chyba każdy kompatybilny?) z dowolnego pokoju? Myślę, że do któregoś gniazdka na piętrze jak i na parterze mogę wpiąć AP (nawet po 2 sztuki) by mieć full siłę i zasięg WiFi. Tylko nie znam się za bardzo na jaki sprzęt się zdecydować. Zależy mi na niezawodności i solidności wykonania, a także łatwe w konfigurowaniu (najlepiej w j.polskim). Proszę o wyjaśnienie mi jakie AP powinny w konfiguracji, czym różnią się AP, APC?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router ADSL, AP, Wifi w dużym domku - jak rozwiązać problem
Potrzebujesz Acces Pointów czyli AP, APC to Acces Point Client który w Twoim zastosowaniu jest zbędny.skanbopa pisze:Proszę o wyjaśnienie mi jakie AP powinny w konfiguracji, czym różnią się AP, APC?
Z N jest ten problem, że występują 3 rózne opcje N Draft, N Draft 2.0 i pełne N. Sprzęty z róznych opcji są niekompatybilne z sobą i musisz widzieć którą wersje N potrzebujesz aby była kompatybilna z Twoim sprzętem.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za tak szybką reakcję! Tak myślałem, że AP potrzebny. Pytanie czy można do np 3 gniazdek podłączyć 3 AP? Np. na parterze w salonie 1, a na górze w 2 miejscach (w skrajnych punktach domu) 2sztuki lub 1 w centralnym miejscu? Pytanie tylko jaki router kupić zamiast Liveboxa i jakie AP (firma, moc - czy w ogóle jest taki podział, czy nie ma to znaczenia?)
Nie wiem tak szczegółowo jaką "n"kę mam w laptopie (dane podają WiFi 802.11 b/g/n). Może typ laptopa podam: HP dv6041ew.
Pozdrawiam!
Nie wiem tak szczegółowo jaką "n"kę mam w laptopie (dane podają WiFi 802.11 b/g/n). Może typ laptopa podam: HP dv6041ew.
Pozdrawiam!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej. I tak powinno być to zrobione. Wybierasz 2-3 krytyczne punkty w mieszkaniu i obstawiasz APkami.skanbopa pisze: Pytanie czy można do np 3 gniazdek podłączyć 3 AP?
A nie może zostać LB?skanbopa pisze: Pytanie tylko jaki router kupić zamiast Liveboxa
Moc raczej będzie taka sama, bo jest dyktowana przez dyrektywy UE.skanbopa pisze: i jakie AP (firma, moc - czy w ogóle jest taki podział, czy nie ma to znaczenia?)
Natomiast firmy to według funduszy i preferencji

Z tych trochę droższych polecę Cisco for Small business (nie Linksys), ale trzeba się liczyć z wydatkiem 400-500zł/szt.
Jak taniej to ja np. lubiłem bardzo AP Edimaksa. Nie znam natomiast ich urządzeń w N.
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście, niektóre mają nawet kilka gniazd LAN i można jeden od drugiego podłączyć kablem.skanbopa pisze: Pytanie czy można do np 3 gniazdek podłączyć 3 AP?
Może wystarczy, LB ma generalnie słaby zasięg.skanbopa pisze:lub 1 w centralnym miejscu?
Podaj typ karty WiFi (z Managera Urządzeń)skanbopa pisze: Może typ laptopa podam: HP dv6041ew
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za zainteresowanie. W menedżerze widnieje:
-Intel Centrino Wireles-N 1030
-Karta wirtualnego miniportu WiFi Microsoft
-Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter #2
-Realtek PCIe Family Controller
-Urządzenia Bluetooth
Pewnie coś to Kolegom wyjaśni. Myślę, że ta pierwsza pozycja odnosi się do N-ki.
Fajnie by było, gdyby Koledzy podali jakiś typ w zestawieniu: router ADSL i te AP. Nie wiem czy muszą być tej samej firmy, czy mogą być różne (oczywiście co router)? Router ten co miałem na wypróbowanie za 2 ścianą z pustaka dawał tylko kreskę mocy, a i samo łączenie trwało wieki. Tu więc sądzę, że może dowolny się sprawdzi (byle stabilny i pewny w działaniu) - bo na kabel będzie połączenie, a w bliskim sąsiedztwie (w tym pokoju) to i sygnał po wifi będzie ok. Czy wystarczy, że te AP będą w technologii N? Czy router musi również być w n? Czy jak jestem w zasięgu routera (np działającego tylko w "g") to odbiór w laptopie przełączy się na niższy np "g", czy będzie tu priorytetem sygnał "n" (ten z AP)? Chyba lepiej wszystko w jednej technologii zestawić?
Pozdrawiam!
-Intel Centrino Wireles-N 1030
-Karta wirtualnego miniportu WiFi Microsoft
-Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter #2
-Realtek PCIe Family Controller
-Urządzenia Bluetooth
Pewnie coś to Kolegom wyjaśni. Myślę, że ta pierwsza pozycja odnosi się do N-ki.
Fajnie by było, gdyby Koledzy podali jakiś typ w zestawieniu: router ADSL i te AP. Nie wiem czy muszą być tej samej firmy, czy mogą być różne (oczywiście co router)? Router ten co miałem na wypróbowanie za 2 ścianą z pustaka dawał tylko kreskę mocy, a i samo łączenie trwało wieki. Tu więc sądzę, że może dowolny się sprawdzi (byle stabilny i pewny w działaniu) - bo na kabel będzie połączenie, a w bliskim sąsiedztwie (w tym pokoju) to i sygnał po wifi będzie ok. Czy wystarczy, że te AP będą w technologii N? Czy router musi również być w n? Czy jak jestem w zasięgu routera (np działającego tylko w "g") to odbiór w laptopie przełączy się na niższy np "g", czy będzie tu priorytetem sygnał "n" (ten z AP)? Chyba lepiej wszystko w jednej technologii zestawić?
Pozdrawiam!
- wojteks
- *** Administrator ***
Wygląda z opisu że ma pełne N i takiego AP musisz szukać.skanbopa pisze:Intel Centrino Wireles-N 1030
Może zostać LB, do tego AP z N gdzieś w geometrycznym środku domu i powinno działać.skanbopa pisze: router ADSL
Tak.skanbopa pisze:Czy jak jestem w zasięgu routera (np działającego tylko w "g") to odbiór w laptopie przełączy się na niższy np "g"
Jeżeli już to zestawiaj w N.skanbopa pisze:Chyba lepiej wszystko w jednej technologii zestawić?
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuję za posty. Tak też sobie myślałem, że w N zrobić od razu całość. Jedynie pozostaje sprzęt wybrać, jak pisałem chciałbym niezawodny i z w miarę łatwym (w j.polskim) kreatorem. Myślę nad Cisco, D-Linku lub Planex (podobno najbardziej udane). Czy ktoś mógłby nt. sprzętu (dla "N"ki oczywiście) się wypowiedzieć? Byłbym niezmiernie wdzięczny. Dobrze, żeby na ścianach można je zawieszać (zawsze to nie zajmują regałów, a przede wszystkim w centralnej części domu mam klatkę schodową).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- wojteks
- *** Administrator ***
Pomyśl raczej o Netgear i może Tp-Link, o wspomnianych wcześniej zapomnij.skanbopa pisze:Myślę nad Cisco, D-Linku lub Planex
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W cenie Cisco kupil bym AVM.skanbopa pisze:Czy ktoś mógłby nt. sprzętu się wypowiedzieć?
Nie pomagam na PW.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja mogę polecić Asusa - miło mnie zaskoczył w roli producenta sprzętu sieicowego 

-
Dzięki wielkie za rady. Miałem na próbę Netgeara 2200 i jak pisałem kiepski był zasięg poza pokojem, w którym go postawiłem. Mam pytanie, na Neostradzie na SpeedTest Livebox pokazuje mi download:9,35 Mbps, a Netgear pokazywał 9,14, natomiast Upload: 1,03 Livebox, 0,96 -netgear, odpowiednio ping: 84ms Livebox, 55ms netgear (wszystko to na kablu). Na laptopie po radiu "g" mam z liveboxa:down-9,99, upl-0,96, ping 47ms (nie wiem czy szybkość laptopa nie gra tu roli, bo jest z prockiem i7). Jak się mają te porównania? Czy Livebox wybada tu lepiej? Jestem skłonny powrócić do netgeara, jeżeli proponujecie go jako dobre urządzenie, ale nie widzę modeli AP netgeara, które bym również musiał zakupić. Wszędzie piszą, że router jako AP się stawia, mnie natomiast wystarczy urządzenie do zamiany sygnału z kabla (bo do każdego AP mam możliwość przyłączyć kabel) na radio w "N".
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
To ja proponuję Asusy RT-N12 w trybie AP (oferują 3 tryby : Router,Ap,Repeater). Mają pełną N (300 Mb/s) ,są niedrogie (chyba najtańsza markowa pełna N'ka) ,a przy tym dobre
Posiadam 2 takie pudełka : jedno w trybie AP właśnie, drugie w trybie repeatera do tego pierwszego - niezależnie do którego się podłączę spokojnie wyciągam max swojego łącza czyli 20 Mb/s.

-
Rozumiem, że te Asusy mają być tylko jako AP? Router może być inny, dowolny Adsl byle z "N"?. Czy do tych routerów w trybie AP przez wifi łączę się automatycznie, czy do każdego (w zależności od zasięgu do danego) z osobna? Nie orientuję się czy te AP wysyłają jeden wspólny sygnał radiowy czy każdy z osobna "inny", tak że traktuje się odbiór jakby dwóch sieci?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
Jak połączysz je z routerem kablem to nawet router nie musi być "N" (chyba,że chcesz je w tryb Repeater względem routera podłączyć, wówczas dobrze by było gdyby router też miał wifi w pełnym N (300 Mb/s)
Wszystkie nadają ten sam SSID więc urządzenia same się przełączają na ten AP który w danym miejscu ma lepszy sygnał 

-
Ok, teraz to mi trochę rozjaśniło. Proszę jeszcze o informację nt. trybu "repeter". Rozumiem, że konfiguruję router z komputerem stacjonarnym (kablowo jest podłączony na stałe), następnie pod pozostałe gniazda routera podpinam 2 kable i prowadzę do tych AP na piętrze. Jak te AP skonfigurować teraz, by zgrać je z routerem i by można było mieć z nich sygnał wifi lub ewentualnie podpiąć się z innym kompem kablem do nich (w zależności od potrzeby)?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- wojteks
- *** Administrator ***
W trybie AP, najlepiej takie samo SSID i rózne (odległe) kanały.skanbopa pisze:Jak te AP skonfigurować
Nie pomagam na PW!
-
Ustalmy: jak tryb AP to nie Repeater 
Jeżeli połączysz te Asusy z routerem za pomocą kabla to konfigurujesz je jako AP. Możesz je też podłączyć do routera bezprzewodowo wówczas ustawiasz je w tryb Repeater (ale wówczas tracisz 1/2 prędkości, bo urządzenie musi jednocześnie komunikować się z routerem i podłączonymi urządzeniami drogą radiową)

Jeżeli połączysz te Asusy z routerem za pomocą kabla to konfigurujesz je jako AP. Możesz je też podłączyć do routera bezprzewodowo wówczas ustawiasz je w tryb Repeater (ale wówczas tracisz 1/2 prędkości, bo urządzenie musi jednocześnie komunikować się z routerem i podłączonymi urządzeniami drogą radiową)
-
Bezprzewodowo to nie połączę, gdyż nie mam normalnego zasięgu (domek-bunkier) poza pokojami. Tylko jak ustawić w tych AP dwa różne kanały nadawania?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
Normalnie
W opcjach
:) Menu jest po polsku więc na pewno dasz radę:) Dokładnie jest to w Wireless potem Ogólne i tu masz Kanał
Tutaj również ustawisz nazwę sieci (SSID), szerokość kanału (dla 300 MB/s to 40 MHz) oraz zabezpieczenie sieci (zalecane WPA2-Personal):) Nazwa sieci i zabezpieczenia muszą na obu być ustawione takie same by "roaming" chodził 

-
Gdzieś w sklepie doradca mówił mi, że WAP2 zwalnia, że wystarczy w domku WAP. Zresztą nie ma co liczyć na łączność w pobliżu domu, bo sygnał wifi za słaby, by ktoś z sąsiadów odbierał mój sygnał.
Dzięki bardzo za posty, poszukam wobec tego sprzętu i spróbuję konfiguracji we własnym zakresie -:)
Pozdrawiam!
Dzięki bardzo za posty, poszukam wobec tego sprzętu i spróbuję konfiguracji we własnym zakresie -:)
Pozdrawiam!
-
Nie chce tu reklamować,ale jak masz salon Komputronika w pobliżu to chyba najtaniej wychodzi zamówić u nich z odbiorem osobistym 
Ja nie zauważyłem,żeby WPA2 cokolwiek mi zwolniło, przynajmniej nie moich "tylko" 20 Mb/s

Ja nie zauważyłem,żeby WPA2 cokolwiek mi zwolniło, przynajmniej nie moich "tylko" 20 Mb/s

-
Witam, ponownie. Tak myślę o tych Asusach, nawet niedrogo wychodzą. Czy jeden może być jako router do neostardy? Ten podany chyba nie jest Adsl, więc musiałbym w N oraz Adsl znaleźć takiego Asusa? Co dają te funkcje QoS i inne które podają w opisach np Netgeara 2200? Czy coś wnoszą wartego uwagi, czy kupować po prostu nie zważając na funkcje, które posiada? Odnośnikiem jest oczywiście domowa sieć, do użytku własnego.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
Ten Netgear ma tą zaletę,że jest na dobrym chipsecie jeśli chodzi o ADSL a to przy dużych prędkościach (6 i więcej Mb/s) ma znaczenie. Więc ja na Twoim miejscu bym tego Netgear'a jako źródło neta dla tych Asusów zostawił i do niego podczepił po kablu te Asusy w trybie AP w ilości potrzebnej do pokrycia zasięgiem wymaganych obszarów 
Najtańszy Asus z DSLem (DSL-N10) jest na chipsecie jakiegoś Mediatek'a,a ten Netgear jest na Broadcomie..chociaż z drugiej strony tego DSL-N10 w opiniach w komputroniku chwalą userzy więc może warto zaryzykować,chociaż N'kę ma "tylko" 150 Mb/s...
No chyba,że DSL-N12U - ten wygląda ciekawie,nawet ma printserver,chipset Infenion(ADSL), Ralink (Wifi,300Mb/s):)
QoS (Quality of Service) - usługa dzięki której można nadawać priorytety konkretnym pakietom tak,żeby np. podczas ściągania pliku rozmowa na skype się nie rwała itp
Także ja widzę w sumie 3 rozwiązania :
1) Livebox + Asus(y) RT-N12 w trybie AP podpięte do niego kablem..chociaż zdaje się,że LB (przynajmniej w wersji 1) ma tylko 2 porty LAN,więc do tego by był potrzebny jeszcze switch
2) Ten Netgear DGN2200 + Asus(y) RT-N12 w trybie AP podpięte do niego kablem
3) Asus DSL-N12U + Asus(y) RT-N12 w trybie AP podpięte do niego kablem
Osobiście bym poszedł w opcję 3. Cenowo wyjdzie podobnie pewnie co 2),a przynajmniej wszystko będzie jednego producenta,a skoro LB CI trzyma stabilnie połączenie to i na tym Asusku powinno.

Najtańszy Asus z DSLem (DSL-N10) jest na chipsecie jakiegoś Mediatek'a,a ten Netgear jest na Broadcomie..chociaż z drugiej strony tego DSL-N10 w opiniach w komputroniku chwalą userzy więc może warto zaryzykować,chociaż N'kę ma "tylko" 150 Mb/s...
No chyba,że DSL-N12U - ten wygląda ciekawie,nawet ma printserver,chipset Infenion(ADSL), Ralink (Wifi,300Mb/s):)
QoS (Quality of Service) - usługa dzięki której można nadawać priorytety konkretnym pakietom tak,żeby np. podczas ściągania pliku rozmowa na skype się nie rwała itp

Także ja widzę w sumie 3 rozwiązania :
1) Livebox + Asus(y) RT-N12 w trybie AP podpięte do niego kablem..chociaż zdaje się,że LB (przynajmniej w wersji 1) ma tylko 2 porty LAN,więc do tego by był potrzebny jeszcze switch
2) Ten Netgear DGN2200 + Asus(y) RT-N12 w trybie AP podpięte do niego kablem
3) Asus DSL-N12U + Asus(y) RT-N12 w trybie AP podpięte do niego kablem
Osobiście bym poszedł w opcję 3. Cenowo wyjdzie podobnie pewnie co 2),a przynajmniej wszystko będzie jednego producenta,a skoro LB CI trzyma stabilnie połączenie to i na tym Asusku powinno.
-
Hmm, bardzo ładnie wygląda ten Asus N12U. Koszt podobny do Netgeara, a czy jest różnica w tym, że w Netgear jest routerem gigabitowym, jak jest w opisie, natomiast o Asusie nie ma takiej wzmianki. Czy to przesądza o prędkości przesyłu danych przy ściąganiu jakichś plików, czy oglądaniu filmów? Nie wiem co to oznacza. pozostałe parametry ma chyba podobne, choć pewnie jest przyjaźniejszy w obsłudze i konfiguracji no i w j.polskim?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
N12U ma porty LAN 100 Mb/s, Netgear 2200 ma również porty LAN do 100 Mb/s (Fast ethernet), dopiero DGN3500 ma 1 Gb/s (przynajmniej wg strony producenta) 
No bo to jest tak,że jak masz wifi w N to transfer między urządzeniami podłączonymi bezprzewodowo wynosi teoretycznie te do 300Mb/s,natomiast jak podepniesz jakiś komp kablem to wówczas prędkość transferu na tym kompie jest limitowana prędkością połączenia kablowego.
Ale u Ciebie w sumie nie zrobi to zbytniej różnicy,bo te Asusy RT-N12 mają również porty 100Mb/s,więc prędkość do 300 Mb/s osiągnął byś tylko przesyłając plik pomiędzy kompami wpiętymi bezprzewodowo w ten sam AP bez względu na to,czy jako router byś wziął coś z gigabit ethernetem czy nie,bo i tak prędkosć do 100 Mb/s zredukuje interfejs RT-N12
Chcąc bawić się w gigabit ethernet trzeba by wszystkie urządzenia szukać zgodne z gigabitem,a ich raz,że jest mało, to dwa są sporo droższe niż te o porównywalnej funkcjonalności,ale z portami 100 Mb/s
Np chcąc mieć gigabit również w AP trzeba by iść w RT-N15 lub RT-N16 zamiast N12,a zobacz sobie ich ceny....jedna sztuka kosztuje więcej niż 2 sztuki N12, no i do tego np ten DGN3500 (bo Asus z tego co widzę nie robi nic z modemem ADSL i portami gigabitowymi)
Jak coś niejasno wyjaśniłem to pytaj

No bo to jest tak,że jak masz wifi w N to transfer między urządzeniami podłączonymi bezprzewodowo wynosi teoretycznie te do 300Mb/s,natomiast jak podepniesz jakiś komp kablem to wówczas prędkość transferu na tym kompie jest limitowana prędkością połączenia kablowego.
Ale u Ciebie w sumie nie zrobi to zbytniej różnicy,bo te Asusy RT-N12 mają również porty 100Mb/s,więc prędkość do 300 Mb/s osiągnął byś tylko przesyłając plik pomiędzy kompami wpiętymi bezprzewodowo w ten sam AP bez względu na to,czy jako router byś wziął coś z gigabit ethernetem czy nie,bo i tak prędkosć do 100 Mb/s zredukuje interfejs RT-N12

Chcąc bawić się w gigabit ethernet trzeba by wszystkie urządzenia szukać zgodne z gigabitem,a ich raz,że jest mało, to dwa są sporo droższe niż te o porównywalnej funkcjonalności,ale z portami 100 Mb/s
Np chcąc mieć gigabit również w AP trzeba by iść w RT-N15 lub RT-N16 zamiast N12,a zobacz sobie ich ceny....jedna sztuka kosztuje więcej niż 2 sztuki N12, no i do tego np ten DGN3500 (bo Asus z tego co widzę nie robi nic z modemem ADSL i portami gigabitowymi)
Jak coś niejasno wyjaśniłem to pytaj

-
Witam,
dzięki za pomocne informacje. Rozumiem już, że gigabitowy przesył danych wymaga również okablowania innymi kablami niż skrętka kat5e, którą mam opleciony dom-:). Zrobiłem mały przegląd urządzeń w marketach przez weekend. Ku mojemu zdziwieniu Asusa nie znalazłem. Sprzedawcy mówili, że pod zamówienie może być. Jednak zgodnie oświadczali, że Netgear to najlepszy wybór, oferowali oczywiście też inne routery, jednak z tych co mieli w ofercie-:) Wiadomo, tak jest zawsze. Pozostaje zakup przez sklep internetowy, jednak czy uda mi się sprawdzić i w razie niezadowolenia oddać urządzenie, jak zrobiłem w pierwszym przypadku z Netgearem? Czy śmiało mogę stawiać na Asusy?
Pozdrawiam!
dzięki za pomocne informacje. Rozumiem już, że gigabitowy przesył danych wymaga również okablowania innymi kablami niż skrętka kat5e, którą mam opleciony dom-:). Zrobiłem mały przegląd urządzeń w marketach przez weekend. Ku mojemu zdziwieniu Asusa nie znalazłem. Sprzedawcy mówili, że pod zamówienie może być. Jednak zgodnie oświadczali, że Netgear to najlepszy wybór, oferowali oczywiście też inne routery, jednak z tych co mieli w ofercie-:) Wiadomo, tak jest zawsze. Pozostaje zakup przez sklep internetowy, jednak czy uda mi się sprawdzić i w razie niezadowolenia oddać urządzenie, jak zrobiłem w pierwszym przypadku z Netgearem? Czy śmiało mogę stawiać na Asusy?
Pozdrawiam!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Cat 5e da rade.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kat5e wystarcza, o ile nie mowimy o odcinkach po 100m.
Nie pomagam na PW.
-
Przy zakupie przez net masz 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny,więc można potestować (oczywiście nie niszcząc przy okazji za bardzoskanbopa pisze:Ku mojemu zdziwieniu Asusa nie znalazłem. Sprzedawcy mówili, że pod zamówienie może być. Jednak zgodnie oświadczali, że Netgear to najlepszy wybór, oferowali oczywiście też inne routery, jednak z tych co mieli w ofercie-:) Wiadomo, tak jest zawsze. Pozostaje zakup przez sklep internetowy, jednak czy uda mi się sprawdzić i w razie niezadowolenia oddać urządzenie, jak zrobiłem w pierwszym przypadku z Netgearem? Czy śmiało mogę stawiać na Asusy?
Pozdrawiam!