Witam wszystkich, mam problem z podłączeniem routera TP-LINK TL-WR340G pod sieć Vectra. Proszę o podanie konfiguracji, którą wpisujemy na stronie 192.168...., ponieważ nie mogę tego nigdzie znaleźć. Skąd wziąć adres i maskę itp. Nie wiem jak się do tego zabrać.
Proszę, pomóżcie.
TP-LINK TL-WR340G + Vectra, jak ugryźć?
Moderator: Moderatorzy
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
TP-LINK TL-WR340G + Vectra, jak ugryźć?
grzegorzTST
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: TP-LINK TL-WR340G + Vectra, jak ugryźć?
Spróbuj tak:
- ustaw WAN na automatyczne pobieranie adresu (dynamic, DHCP czy jak to tam się dwie w TP-Linku)
- podłącz modem -> WAN
- odłącz modem od prądu, poczekaj 30s, podłącz z powrotem
- ustaw WAN na automatyczne pobieranie adresu (dynamic, DHCP czy jak to tam się dwie w TP-Linku)
- podłącz modem -> WAN
- odłącz modem od prądu, poczekaj 30s, podłącz z powrotem
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Dzięki, są jakieś postępy. Ale czy muszę podłączyć router pod modem przez crossowany kabel? W tej chwili mam takie połączenie:
modem Motorola SURFBOARD 5101E (od Vectry) pod to zwykłym kablem telefonicznym router WiFi Thomson tcm420. I tak wszystko działa. Gdy podłączę zamiast Thomsona TP-Linka nie świeci się kontrolka WAN, jak podłączę kablem sieciowym (nie crossowanym) świeci się, ale po konfiguracji nie ma połączenia.
modem Motorola SURFBOARD 5101E (od Vectry) pod to zwykłym kablem telefonicznym router WiFi Thomson tcm420. I tak wszystko działa. Gdy podłączę zamiast Thomsona TP-Linka nie świeci się kontrolka WAN, jak podłączę kablem sieciowym (nie crossowanym) świeci się, ale po konfiguracji nie ma połączenia.
grzegorzTST
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, skąd taki pomysł?grzegorzTST pisze: Ale czy muszę podłączyć router pod modem przez crossowany kabel?
Telefonicznym?grzegorzTST pisze: pod to zwykłym kablem telefonicznym router

Broń Zordonie, skrętka sieciowa ma być.
Jakiej konfiguracji?grzegorzTST pisze: ale po konfiguracji nie ma połączenia.
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Bo zwykłą skrętką sieciową nie daję rady.Jo_gurt pisze:Nie, skąd taki pomysł?
Wiem, że to dziwne bo wejście jest na skrętkę sieciową, ale nie działa z nią (sprawdzane na 3 skrętkach, w tym dwie nowe)... Chodzi tylko pod zwykłym przewodem telefonicznym RJ11. Sam się zdziwiłem jak dzisiaj to odpiąłem.Jo_gurt pisze: Telefonicznym?
Broń Zordonie, skrętka sieciowa ma być.
Podłączenie j.w. napisałem. Wejście na stronę 192.168.1.1, wpisanie loginu i hasła. Następnie:Jo_gurt pisze:Jakiej konfiguracji?
po wejściu w Network zrobiłem Mac Clone,
następnie w zakładkę "Wireless" -> "Wireless Settings", tutaj ustawiłem nazwę SSID, region i channel (wybierałem różne, bez zmiany też próbowałem).
dalej już przy WLANie:
Security Type - WPA-PSK/WPA2-PSK
Security Option - WPA2-PSK
Encryption - AES
PSK Passphrase - ustawiłem hasło
Group Key Update Interval - zostawiałem bez zmian i próbowałem na 30.
To tyle co robiłem.
grzegorzTST