Router TPLink odcina połączenia z oddalonych urządzeń

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Router TPLink odcina połączenia z oddalonych urządzeń

Post autor: bomber »

Mam dostęp do TPlink 54M Wireless ADSL2+ Router. Niestety w obecnej chwili nie znam konkretnego modelu. Jestem od niego dość oddalony. Wszystko działa OK, dopóki ktoś w pobliżu rutera nie zacznie intensywnie rzeźbić w necie. Wtedy ruter jakby odcina klientów w gorszych warunkach radiowych, nie da się nawet wyświetlić panelu sterującego urządzenia. Klienci, którzy nie byli połączeni w tym momencie już się nie połączą mimo tego, że widzą ruter z całkiem niezłym poziomem sygnału. Jeśli w tym momencie zbliżę się znacznie do rutera, to udaje mi się do niego połączyć. Sytuacja wraca do normy po tym jak "rzeźbiarz" zakończy swą działalność, choć czasem konieczny jest reset rutera. Można się łączyć do urządzenia z miejsc, w których było to niemożliwe jeszcze przed chwilą. Gdzie szukać przyczyny tego problemu?
Sytuacja zaczęła mieć miejsce po wymianie rutera, poprzedni linksys umarł i kupiono TP Linka.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router TPLink odcina połączenia z oddalonych urządzeń

Post autor: wojteks »

To normalne jeżeli ktoś zacznie wysycać upload (torrenty itp.)
W takiej sytuacji potrzeba routera z Bandwidth Managerem. Jaki to dokładnie Tp-Link?
Nie pomagam na PW!
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router TPLink odcina połączenia z oddalonych urządzeń

Post autor: bomber »

Hmm, dzieciaki "rzeźbiarze" grają w Minecrafta od niedawna, może ta gra ma spory upload? Z tym, że przełączyłem ich na porty ethernet i nic się nie zmieniło. Model to TD 8901G. Widzę tylko QoS, bandwith management raczej tu nie istnieje.
ODPOWIEDZ