Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
amilo pisze:Miszkam na wsi a w około mnie lasy i wzniesienia terenu. Do najbliższego BTS-a mam 21km, do drugiego 25km.
Podepnę się pod temat. Czy przy takich odległościach jest w ogóle szansa na wykrycie sieci, zalogowanie się do niej i korzystanie z internetu przy zastosowaniu zestawu zaproponowanego przez autora tematu? Jakoś tego nie widzę, aczkolwiek pytam z ciekawości
Weź telefon komórkowy co ma UMTS900 ustaw na sztywno na UMTS i wejdź na dach domu jak najwyżej,tylko nie spadnij i wyszukaj sieci ręcznie,jeśli znajdzie PL17 lub aero2 to masz sygnał,możesz się też wspomóc mapa zasięgu CP,albo po prostu kupić modem,który sobie zostawisz jak rozbudują zasięg,a antenę będziesz mógł oddać do 10dni tylko,że bez śladów używania.
Inaczej się nie przekonasz.
[ Dodano: 2011-12-11, 11:49 ]
Możesz jeszcze podać dokładnie miejscowość w jakiej mieszkasz.
Witam,
Też ostatnio zamówiłem antenę i modem do testów internetu aero2. Zasięg moim Galaxy S mam na zewnątrz bez wchodzenia na dach nawet, także zamówiłem modem i antenę ATK-10, myślę że powinno wystarczyć jeśli zasięg łapie telefon, antenę (już trzecia z tego sklepu) zamówiłem od Cybertecha, zysk 14dbi, jak tylko przyjdzie to napiszę czy się nadaję