Zasięg Umts

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nynek97
Początkujący użytkownik forum

Zasięg Umts

Post autor: nynek97 »

Witam , nie cały rok temu założyłem internet z ery ktory chodzil słabo i lączył się tylko przez Edge . Na mapce nadajników zobaczłem że powstał nowy okolo 6 km od mojego domu , lecz internet nadal łączy się przez Edge . Do nadajnika dzieli mnie dość spory las i góra <jeśli ktos zna to piaseczna górka> . A wiec jest możliwość aby połączyc sie z Hsdpa i jakim sposobem ? . z góry dzięki ;) Pozdrawiam .
Marek emeryt

Re: Zasięg Umts

Post autor: Marek emeryt »

nynek97 pisze:Witam , nie cały rok temu założyłem internet z ery ktory chodzil słabo i lączył się tylko przez Edge . Na mapce nadajników zobaczłem że powstał nowy okolo 6 km od mojego domu , lecz internet nadal łączy się przez Edge . Do nadajnika dzieli mnie dość spory las i góra <jeśli ktos zna to piaseczna górka> . A wiec jest możliwość aby połączyc sie z Hsdpa i jakim sposobem ? . z góry dzięki ;) Pozdrawiam .
Witam.Do Piaskowej Górki od BTSa na Ściegiennego270 jest 3100m Tam są nadajniki UMTS PLUSA ERY i ORANGE.Proponuje zmienić operatora.Kartę orange można teraz kupić na allegro bardzo tanio(6GB ważność 2lata za 37 zł z przesyłka)
nynek97

czyli bez zmiany operatora przy pozostaniu przy T mobile nic nie wskóram i nie połączę się z HSDPA ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Możesz kombinować z anteną panelową ale:
- dobre są drogie (~130zł)
- muszą mieć w miarę krótki kabel
- muszą być na zewnątrz i wycelowane w nadajnik
- no i z porządnie zasłoniętym nadajnikiem są naprawdę różne szanse że ta antena coś pomoże
Marek emeryt

Post autor: Marek emeryt »

nynek97 pisze:czyli bez zmiany operatora przy pozostaniu przy T mobile nic nie wskóram i nie połączę się z HSDPA ?
Nie wiem w jakiej miejscowości mieszkasz ale z tego co pisałeś to niema w okolicy Piasecznej Górki nadajnika umts T mobile.Jest nadajnik UMTS plusa,playa i orange w Morawnicy ul.Spacerowa 5.Wejdż na http://mapa.btsearch.pl ,może uda się coś wykombinować z anteną kierunkową ale z mojego doświadczenia to są mizerne efekty.
nynek97

Przecież na mapce ewidentnie widać że nadajnik UMTS znajduje się w Bilczy na ul. Sciegiennego 270 . więc od mojej miejscowosci jest jakies 6 km .
ODPOWIEDZ