Problem zasięgu TP-Link WR941ND

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
horse99
Początkujący użytkownik forum

Problem zasięgu TP-Link WR941ND

Post autor: horse99 »

Cześć.
na początku chciałbym się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na Waszym forum.
Nie jestem specem od sieci, więc nie wymądrzając się szukam pomocy.

Mój problem to słaby zasięg wifi na routerze TP-Link WR941ND.
Kupiłem go bo stwierdziłem że mój Linksys WRT54GC już się troszkę zestarzał a po drugie w pokoju oddalonym o 8m nie miałem zasięgu na moim smartfonie.
Wybrałem TP-Link WR941ND ze względu na dobre opinie w necie, jakież było moje zdziwienie kiedy po uruchomieniu nowego routera nie uzyskałem żadnej poprawy!!!
Zaktualizowałem firmware, resetowałem kilka razy, ustawiałem anteny pod różnymi kątami i nic.
Mam dylemat, czy oddać sprzęt na gwarancji czy może to normalne, choć nie wydaje mi się żeby to było normalne w porównaniu do mojego starego routera.

Czy ktoś może mi poradzić czy coś jeszcze należałoby zrobić??

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem zasięgu TP-Link WR941ND

Post autor: Jo_gurt »

Niestety, ale może być to normalne.
Moc wypromieniowana jest regulowana prawnie.

Próbowałeś leczenia kanałowego?
Odpal inSSIDer i sprawdź gdzie jest najluźniej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

horse99 pisze:jakież było moje zdziwienie kiedy po uruchomieniu nowego routera nie uzyskałem żadnej poprawy!
Jeden i drugi router to 100mW maksymalnie więc zasięgi będą podobne (tak samo jak każdy inny sprzęt WiFi).
horse99 pisze: czy coś jeszcze należałoby zrobić?
Podłączyć dodatkowy AP kablem albo przez DLAN do routera głównego w miejscu gdzie brakuje zasięgu WiFi.
Nie pomagam na PW!
qbutek

Post autor: qbutek »

horse99 pisze:[...]po drugie w pokoju oddalonym o 8m nie miałem zasięgu na moim smartfonie.
[...]
Smartfony tak mają...

W drugim pokoju po przekątnej (3 ceglane ściany po drodze) notebook (MacBook Pro) pokazywał 100% sygnału przy WRT54GL nadającym z 12mW, a Samsung Galaxy S+ czasem zasięg łapał a czasem nie. HTC Desire Z minimalnie lepiej, ale też słabo. Po podkręceniu do 36mW, ikonka zasięgu w SGS+ składająca się z kropki i trzech "fal" świeci kropką i jedną kreseczką, a Desire Z pokazuje jedną kreseczkę więcej...

Tego Linksysa możesz przeflashować Tomato albo OpenWRT? Tak mógłbyś regulować moc nadawania - (sprawdziłem) Linksys domyślnie nadaje 42mW, choć oczywiście pozostaje kwestia zasięgu "w drugą stronę"... Ale też router tor nadawczo-odbiorczy ma sprawniejszy, więc powinien smartfona "złapać".

[ Dodano: 2011-12-12, 14:49 ]
wojteks pisze: Jeden i drugi router to 100mW maksymalnie więc zasięgi będą podobne (tak samo jak każdy inny sprzęt WiFi).
A routery domyślnie z pełną mocą nadają? Pamiętam kiedy wrzuciłem Tomato do Linksysa wybiło domyślną wartość 42mW. Wcześniej miałem US Roboticsa gdzie z tego co pamiętam moc nadawania firmowo można było regulować, i też było sporo poniżej 100mW. Tak raczej 1/3-1/2, ale to dawno było więc na 100% nie jestem pewien. ;)
Ostatnio zmieniony 2011-12-12, 16:51 przez qbutek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

qbutek pisze:Wcześniej miałem US Roboticsa gdzie z tego co pamiętam moc nadawania firmowo można było regulować, i też było sporo poniżej 100mW. Tak raczej 1/3-1/2, ale to dawno było więc na 100% nie jestem pewien. ;)
Zauważ, że to moc "wyemitowana" na końcówce mocy. Potem dochodzi jeszcze antena. 3dBi = moc x2. A to moc wypromieniowana przez antenę jest regulowana do 100mW.
qbutek

Jo_gurt pisze: Zauważ, że to moc "wyemitowana" na końcówce mocy. Potem dochodzi jeszcze antena. 3dBi = moc x2. A to moc wypromieniowana przez antenę jest regulowana do 100mW.
Nieśmiało zwracam uwagę, że nie wszystkie routery mają anteny o zysku 3dBi - WRT54GL i wcześniej wspominany USR9108 mają 2dBi, a na przykład dla WRT160NL deklarowane jest 1,8dBi...
;)
horse99

Post autor: horse99 »

Dziękuję Wam za odpowiedzi, skłonię się ku temu że smartfony tak mają. Mnie jednak rozczarował fakt braku różnicy pomiędzy malutkim i starym WRT54GC a nowym zakupem. Może faktycznie zmiana na alternatywne oprogramowanie coś zmieni... Muszę poczytać teraz jeszcze jak się to robi żeby niczego nie popsuć... Może na szybko jakiś manual od któregoś z Was bym dostał?? :)
qbutek

horse99 pisze:Dziękuję Wam za odpowiedzi, skłonię się ku temu że smartfony tak mają. Mnie jednak rozczarował fakt braku różnicy pomiędzy malutkim i starym WRT54GC a nowym zakupem. Może faktycznie zmiana na alternatywne oprogramowanie coś zmieni... Muszę poczytać teraz jeszcze jak się to robi żeby niczego nie popsuć... Może na szybko jakiś manual od któregoś z Was bym dostał?? :)
Tak na szybko to zacznij od sprawdzenia czy posiadane przez Ciebie modele przewidują opcję alternatywnego firmware. Jeśli tak, to masz do dyspozycji Tomato i WRT FAQ oraz wiki, tam wszystko krok po kroku jest wyjaśnione, także po polsku. Polecam zdecydowanie portal openlinksys.info
Jeśli nie przewidują to klapa, pozostaje opcja pociągnąć kabel i drugi router jako AP przez ethernet postawić, albo sprzedać oba urządzenia i kupić coś co pod Tomato lub WRT będzie pracować.
No i poszukaj dokładnie czy firmware TP-Linka pozwala regulować moc nadawania, może uda się podkręcić nadawanie i problem się rozwiąże.

edit: do przeczytania:
http://tomatousb.org/tut:increasing-wrt ... smit-power
ODPOWIEDZ