Problem z Internetem radiowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aga8111
Początkujący użytkownik forum

Problem z Internetem radiowym

Post autor: Aga8111 »

Witam,

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny problemów z Internetem. Od około dwóch tygodni, strony internetowe bardzo wolno się ładują lub wcale. Gdy zaczynam wczytywać jakąś stronę, ping rośnie -dochodzi do ponad 5200ms i pojawiają się komunikaty o treściach: 'sieć docelowa jest nieosiągalna', 'upłynął limit czasu żądania'. Bardzo mi to utrudnia przeglądanie stron internetowych, a o pobieraniu plików mogę zapomnieć.

Łącze się z internetem przez antenę tubową, od niej biegnie kabel połączony z kartą sieciową, a po drodze jest jeszcze wzmacniacz sygnału. Jest to łącze radiowe, bez limitu transferu danych, o prędkości 512 kbps.

Sprawdziłam komputer pod kątem wirusów itp. - jest czysty. Ponad to wykonałam format i ponownie zainstalowałam system - nie pomogło... Sprawdziłam również działanie Internetu pod Linuxem - tam również internet szwankuje...

Pomiar prędkości łącza pokazuje, iż upload jest wyższy niż download - czy to prawidłowe?

Dołączam screen-y z pomiarów prędkości łącza. Proszę o ich analizę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z Internetem radiowym

Post autor: wojteks »

Aga8111 pisze:antenę tubową, od niej biegnie kabel połączony z kartą sieciową, a po drodze jest jeszcze wzmacniacz sygnału.
Co to za urynanet?
Aga8111 pisze:Od około dwóch tygodni, strony internetowe bardzo wolno się ładują lub wcale.
Molestuj dostawcę, zdalnie na takie problemy trudno pomóc.

Nie było jakichś wiatrów mocnych w tym czasie jak sie zapsuło?
Nie masz (sąsiedzi) videosendera, niani czy innych kamer na WiFi?
Nie pomagam na PW!
Aga8111
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Aga8111 »

W czasie gdy to się stało były tylko deszcze.

Wydaje mi się, że raczej nie ma takich urządzeń w pobliżu, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Aga8111 pisze:W czasie gdy to się stało były tylko deszcze.
To może antena/kabel zamokły. Bez pomiarów/kontaktu z dostawcą się nie obejdzie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ