Jaki modem do HSPA+ iPlusa 900MHz

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cwany
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem do HSPA+ iPlusa 900MHz

Post autor: cwany »

Witam. Potrzebuję modem do HSPA+ na 900 MHz iPlusa. Chodzi mi o coś niedrogiego - do 200 PLN - najchętniej dostępne na "alledrogo". Koniecznie musi mieć aktywne złącze antenowe - mam do podłączenia antenę ATK20 - bo do BTS chyba ok. 10km. Zresztą do końca nie wiem ile bo nigdzie nie ma jeszcze listy, mapki czy czegokolwiek z których BTSów jest HSPA+ na 900 MHz od Plusa - chyba że ktoś już dotarł do tego...
Naciąłem się ostatnio na Huawei E367 - niestety była to wersja E367u-1 ...
Który modem na bank spełni moje wymagania? :)

Zastanawiam się nad HUAWEI E180, ZTE USB MF 631
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Re: Jaki modem do HSPA+ iPlusa 900MHz

Post autor: Piotrex44 »

za 129 możesz mieć z Play nówkę e173u-2 choć nie wiem jak wygląda sprawa z sim-lock..U mnie bynajmniej na e353u-2 z Play go niema...
Z alledrogo to do 200zł można już zakupić e353-u2 (download. do 21Mb) obyś tylko nie zakupił tego e353 z zagranicy..
Co do btsa to sprawdź te z aero bo właśnie na nich plus ciągnie 900
cwany
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cwany »

Zakupiłem Huawei E353u2 z Playa - na Alledrogo. Simlocka nie ma. Mam abonament iPlusa z prędkością do 2 Mb/s. Do modemu podłączona antena ATK20 od "dipola" i 10 m przewodu. Antena na dachu.
Do BTSa w Częstochowie mam około 13 km - teren raczej trudny - w połowie drogi między mną a nadajnikiem jest spora góra,zdecydowanie wyższa niż wieża nadajnika, oczywiście brak widoczności optycznej antena - BTS.
TopNetInfo pokazuje sygnał w zależności od pogody 32 do 45% .
HSPA+, 2Mb/s przy ciągnięciu plików w miarę stabilne, upload 500-600 kb/s, ping 70-100 ms. Biorąc pod uwagę odległość i warunki jestem pod wrażeniem :szok: Do tej pory miałem EDGE
Szkoda tylko że nie mam wyższego abonamentu - wyższej prędkości - ciekawi mnie ile bym wyciągnął Mb/s z takiej odległości - chętnie porównałbym siedząc pod BTSem. :papa:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

cwany pisze:Zakupiłem Huawei E353u2 z Playa - na Alledrogo
Nie zapomnij wystawić komentarza ;)
cwany pisze:TopNetInfo pokazuje sygnał w zależności od pogody 32 do 45% .
Gdybyś mógł w TNI zaznaczyć "komunikacja AT" i podać wartość z dBm .
Mi na nim Orange Free na kartę osiągało przy -85dBm 8-10Mbit/s bez anteny.
cwany pisze:Szkoda tylko że nie mam wyższego abonamentu - wyższej prędkości - ciekawi mnie ile bym wyciągnął Mb/s z takiej odległośc
Tak się składa, że też mam ten sam abonament do 2Mbit/s.
Dobra rada to kupno startera Simplusa i aktywacja pakietu internetowego.
Zawsze można przetestować prędkość a potem ewentualnie dokonać migracji Regulamin Promocji „Plus Internet Migracja” („Regulamin”)
Awatar użytkownika
-niXon-
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: -niXon- »

cwany pisze: Naciąłem się ostatnio na Huawei E367 - niestety była to wersja E367u-1 ...
dlaczego piszesz "niestety" ?
co jest nie tak z tą wersją ?
ODPOWIEDZ