Huawei E173s-2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olsenik
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173s-2

Post autor: olsenik »

Witam,
Nabyłem drogą kupna takie oto cudo coby je używać w Aero2. I się zaczęło...
Pochodzi toto ze szwedzkiej 3. (bez simlocka) i ma taki sam brandowany dashboard (okrojony HMP), który co i raz się uruchamia. Postanowiłem tem modem troszkę "ucywilizować" zaczynając od zmiany firmware'u na nowszy i ... zonk. Zainstalowany ma numer wersji 21.017.01.00.21 :szok: i nie zaryzykowałem zmiany bez konsultacji z forum.

Na najnowszym Huawei Mobile Partner udało mi się nawet połączyć z Aero2 i zassać kilkadziesiąt mega aktualizacji Windowsów. Jestem w odległości 14,5km (Gryfino) od BTS w Kołowie. Siła sygnału to od -77dB do -53dB i po rozłączeniu nie chciało mi się "celować" modemem i lapkiem, i już mnie nie połączyło z siecią (nie zarejestrowało). Modem nie ma wyjścia na antenę więc bawię się w ramach testów.

Pytania:
1. Czy i jaki firmware mogę do niego wgrać?
2. Czy istnieje gotowy dashboard z najnowszym HMP, bezpieczny dla tego modemu?
3. Czy w HMP są już najnowsze sterowniki modemu czy należy je dogrywać?
4. Czy przy każdym podłączeniu modemu HMP z modemu (instalator z dashboard'u) rozpozna i uruchomi HMP z lapka czy też zawsze będzie proponował instalację (lub co nie daj boże, odinstalowanie HMP)?
O to ostatnie pytam, bo może nie ma sensu walczyć tylko od razu wyłączyć wirtualny CD na modemie a wszystko instalować z karty pamięci?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Olsenik
Olsenik
ODPOWIEDZ