Internet Aero2 problem z zalogowaniem (Antena ATK-16).

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Internet Aero2 problem z zalogowaniem (Antena ATK-16).

Post autor: dziobak99 »

Witam,
Chciałem sprawdzić jak to jest u mnie na wsi z tym internetem Aero2. Kartę zamówiłem w lipcu, jednak do tej pory nie było mnie w rodzinnej miejscowości, więc teraz gdy już jestem przyszedł czas na testy, a więc do rzeczy.
Pierwsze co zrobiłem to wymusiłem w moim telefonie UMTS, wybrałem ręczne wyszukiwanie sieci, telefon znalazł sieć Aero2, więc postanowiłem zakupić modem Huawei E173-U2 + antenę Yagi 24dBi. Antenka dzis doszła, jednak modem z kartą Aero2 za nic nie chce się zalogowac do sieci, chyba z godzinę skakałem po dachu szukając zasięgu, program TopNetInfo pokazywał 20% UMTS, lecz chyba ten w paśmie 1900-2100Mhz.
W modemie od razu zmieniłem oprogramowanie ze stronki JDtech, co i tak nic nie dało, modem nadal nie chce się zalogować, pomimo wymuszenia sieci 3G.
Co ciekawe antena jest na 900Mhz, podłączona do modemu z kartą Play Online poprawia siłę sygnału z 9% do 65% (antena trzymana w ręku byle jak), czyli wygląda na sprawną.
Czy może ktoś się orientuję co jeszcze można z tym zrobić ? tej karty nie trzeba przypadkiem jakoś specjalnie aktywować ? Dodam że jeszcze ani razu nie była użyta...
Jeszcze jedno pytanie, czy play online dziala na 900Mhz ? tą samą antenę użyłem z modemem Huawei E160 i było 16% zasięgu, w modemie E173-U2 mam 65% bez szczególnego ustawiania anteny.
W razie gdyby ten Aero2 jednak nie zadziałał, to może ktoś mi odpowie czemu na allegro można kupić startery orange free tak tanio z tak dużym limitem ? I jeszcze jedno, czy 3g Orange działa na 900Mhz (to już chyba 4G, nie jestem pewny)?
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 10:53 przez dziobak99, łącznie zmieniany 2 razy.
Markadiusz

Re: Internet Aero2 problem z zalogowaniem (Antena ATK-16).

Post autor: Markadiusz »

dziobak99 pisze:antenę Yagi 24dBi
W końcu ktoś to kupił, zrób test dla bez-kabli.pl. :hyhy:
dziobak99 pisze:play online dziala na 900Mhz
Zarówno na U900 i U2100 swoim. Ale chyba tylko na swoich, bynajmniej moja karta w roamingu (krajowym) nie chciała się zalogować się do Plusa czy Orange.
dziobak99 pisze:Huawei E160
Nie wspiera U900.
dziobak99 pisze: czemu na allegro można kupić startery orange free tak tanio z tak dużym limitem
O ile dobrze myślę: koleś kupuje taniej doładowania (Hurtem? Od innych allegrowiczów, którzy taniej np o VAT je zdobywają? Tego nie wiem.) za 100 zł (największy bonus najniższym kosztem), doładowuje karty, zostaje na nich pakiet z bonusu, a środki przelewa na inną kartę Orange. Dalej jakoś kombinuje tak, że mu wychodzi na plus. :rotfl:
dziobak99 pisze:czy 3g Orange działa na 900Mhz
Nigdzie nie słyszałem o czymś takim, więc (jak dla mnie) nie.
dziobak99 pisze:900Mhz (to już chyba 4G
4G tylko w PLEJ. :cwaniak: 4G to LTE-Advanced (czy jakoś tak), o ile dobrze kojarzę, to ma to umożliwiać transfery do 1 Gbps. Na pewno jeszcze czegoś takiego nie znajdziesz. Chyba, że na testach w Szwecji albo innym kraju, któremu LTE to mało. ;)
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
dziobak99

Markadiusz pisze:W końcu ktoś to kupił, zrób test dla bez-kabli.pl.
Nie ma problemu, tylko muszę jutro wejść na dach i ją ustawić, bo teraz jest byle jak a i tak 65% sygnału, ping 65, w domu modem wcale nie łapie neta, na dworzu ~12% sygnału, ping ~150-250ms bez anteny :D
Markadiusz pisze:O ile dobrze myślę: koleś kupuje taniej doładowania (Hurtem? Od innych allegrowiczów, którzy taniej np o VAT je zdobywają? Tego nie wiem.) za 100 zł (największy bonus najniższym kosztem), doładowuje karty, zostaje na nich pakiet z bonusu, a środki przelewa na inną kartę Orange. Dalej jakoś kombinuje tak, że mu wychodzi na plus.
Kurcze no nie wpadłbym na to naprawdę, szkoda że nie działa na 900Mhz, póki co będę korzystał z playa, w sumie pewnie doładowanie sprzedaję osobno w cenie w której je kupił + kartę z gigabajtami też osobno, i tak to zarabia 50zł na czysto za kartę z pakietem, dobry biznes, tylko ciekawe jak długo orange pozwoli na takie coś :)
Markadiusz

dziobak99 pisze:Nie ma problemu
To miło. :) Moim zdaniem dobrze by było, jeżeli byś porównał zysk faktyczny do innej anteny, jeżeli masz taką możliwość (posiadasz inną antenę). Pamiętaj, by testy szybkości zrobić przez pobieranie pliku np z noc.gts.pl i wrzucenie pliku gdzieś, gdzie masz informację o szybkości, a test pingu zrobić w konsoli, a nie na speedtest.net, bo tamto jest mało wiarygodne.
dziobak99

Hmm tylko wiesz z tą prędkością to w Playu mam tylko 1Mb/s, więcej nie pociągnie niestety bo to na kartę jest....
Co do innej anteny mam panel z bestpartnera, ale on jest na 1900-2100Mhz 17dBi, także nie wiem czy taki test byłby wiarygodny, na nim po godzinnym ustawianiu mam 55% zasięgu...
Markadiusz

dziobak99 pisze:na 1900-2100Mhz
A nie, to już coś innego będzie. Chodziło mi o coś typu ATK-10/ATK-20, czyli na U900.
dziobak99 pisze:mam tylko 1Mb/s
Aha, czyli to POnk. To faktycznie, nie wiem, czy będzie sens testów szybkości, bo ten 1 Mbps to bez problemu się osiągnie. Ale pingiem po przymocowaniu anteny się pochwal (i podaj, przy jakiej sile sygnału), ciekawi mnie, co tam osiągniesz na U900.
Kończę już offtopic, jak coś, to napiszę na PW. Niestety jednak na problem z aero2 rady nie mam, bo sam nie mam zasięgu, więc nie kupiłem jeszcze karty.
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Post autor: Piotrex44 »

czyli rozumiem masz tą antenę:
http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... fme-z.html

skoro sygnał skoczył z 9% do 65% bez ustawiania to Powera ma nie powiem..
Skoro masz na kartę to chyba idzie ile fabryka da :)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Piotrex44 pisze: skoro sygnał skoczył z 9% do 65% bez ustawiania to Powera ma nie powiem..
No ma, ale czy większego niż ATK-20?

U mnie sam modem nie łapie wcale zasięgu albo jest to 2-3%, a po podłączeniu ATK na 10-metrowym kablu mam 64% też bez specjalnego ustawiania w dodatku pod dachem.

Także tego :czyta:
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
dziobak99

Tak tak, to ta z cybertecha :) Jeszcze też jest pod dachem, dopiero jutro ją zamontuję 1,5m wyżej, przewiercę wszystkie otwory i zacznę ustawiać, może coś jeszcze się wyciągnie z niej.
Macie mapkę :
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.46944 ... 21875/z/11
Mieszkam w miejscowości Niemojewo, a sygnał ciągnę z Lubrańca, jutro jeszczę sprawdzę ten nadajnik z Izbicy Kujawskiej.
W sumie to antena jest ustawiona wprost na Włocławek czyli sporo zbacza z Lubrańca no ale zobaczymy jutro jeszcze :)

[ Dodano: 2011-12-20, 12:52 ]
No więc tak, do BTSA mam 15km (+/-1km) w linii prostej, antena już na dachu, i oto wyniki :

Obrazek

Ping wp.pl - minimum- 65ms, maksimum- 95ms, czas średni- 78ms

Także teraz czekam aż gdzieś w okolicy postawią Aero2 :)
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 18:25 przez dziobak99, łącznie zmieniany 1 raz.
dziobak99

Co ciekawe aplikacja od playa pokazuje 98% zasiegu :P
Jak tylko doładuje mi się konto przez internet to kupię transfer do 4Mb/s za 10zł, wtedy zobaczymy co jest warta sama antena jak i necik od playa :)
No i proszę :
Obrazek

Plik z serwera noc.gts.pl 440kB/s :)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Masz praktycznie max ile można wyciągnąć.
A możesz jeszcze pokazać screen siły sygnału i napisać z jakiego nadajnika ciągniesz?
dziobak99

Screen jest przecież wklejony...nadajnik jak już pisałem z Lubrańca, moja miejscowość to Niemojewo, jeszcze raz daję link do mapy :
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.46944 ... 21875/z/11
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

dziobak99 pisze:Screen jest przecież wklejony...
Nie bardzo go widać

Nie wiem też na jakiej wysokości jest antena, no ale jeśli z odległości 15km od stacji bazowej masz prawie 100% zasięg, to antena chyba naprawdę ma zysk 24dBi.
dziobak99

Sygnał taki pokazuję program od playa, Top_Net_Info pokazuję 70%, screen jest cztery posty wyżej, ja go widzę normalnie..
Antena na dachu jakieś hmm 6m coś takiego nad ziemią...
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 18:23 przez dziobak99, łącznie zmieniany 1 raz.
Markadiusz

Wyślij go jeszcze raz, bo tutaj widać tylko obrazek o szybkości połączenia speedtestem.
ODPOWIEDZ