Router D-Link N150?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fisher
Początkujący użytkownik forum

Router D-Link N150?

Post autor: Fisher »

Cześć wszystkim,
chciałem prosić o info, ponieważ w sieciach bezprzewodowych jestem dość zielony.

Mam w domu internet aster i chcę do niego kupić ten router -> D-Link Wireless N150 Router DIR-600

Zależy mi, aby kabel od netu wchodził prosto do routera i dalej chciałbym aby podłączone przez WiFi były do niego trzy sprzęty: laptop + konsola + telefon kom. Do tego jeszcze jeden kabel powinien iść do stacjonarnego kompa.

Przy czym mam jeden adres IP u dostawcy netu, czy to jakąś rolę odgrywa? Poprzednio rozdzielałem sygnał zwykłą "kostką" bez sieci bezprzewodowej i wszędzie był ogrom kabli, których chce się właśnie pozbyć. Do tego jak dwa/trzy sprzęty były włączone jednocześnie to moooocno to wszystko zwalniało.

Będę wdzięczny za info czy taki router będzie OK i czy bez przeszkód będę mógł te wszystkie sprzęty pod niego podłączyć.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router D-Link N150?

Post autor: key »

Fisher pisze:Przy czym mam jeden adres IP u dostawcy netu, czy to jakąś rolę odgrywa?
Nie - budujesz wlasa podsiec za routerem, na zewnatrz pozostaje dalej jedno IP - to routera.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Fisher pisze: chcę do niego kupić ten router
To dość stary sprzęt. Ma N ale które, jest 3 rodzaje standardu N i nie są między sobą kompatybilne. Jeżeli planujesz używać N to musisz być pewien że posiadana karta WiFi będzie prawidłowo pracować z tym routerem.
Nie pomagam na PW!
Fisher

Witajcie!
dziękuję bardzo za odpowiedzi. Czyli jednym kablem z IP od dostawcy się już nie przejmuję ;-)

wojteks -> ok, czyli muszę sprawdzić kartę wifi choćby w laptopie i zobaczyć co tam siedzi, czy będzie w systemie gdzieś podany jakiś numer po którym faktyczne będę mógł sprawdzić czy sprzęt będzie z routerem działał poprawnie?

A skoro mówisz, że tamten model jest dość stary to znalazłem jeszcze w komputroniku model "615", czyli chyba następcę tego co podawałem, kilka złotych więcej trzeba dać, ale jest podane, że ma WiFi 802.11N 300Mb/s - ten model "600" miał połowę tego, czyli 150Mb/s. Nie wiem jak to się rzeczywiście przełoży np. na prędkość, bo podejrzewam, że prędzej łącze ograniczy router niż odwrotnie ;/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Fisher pisze:czyli muszę sprawdzić kartę wifi choćby w laptopie i zobaczyć co tam siedzi,
Dokładnie.
Fisher pisze:czy będzie w systemie gdzieś podany jakiś numer po którym faktyczne będę mógł sprawdzić
Typ karty WiFi w Menedżerze urządzeń i sprawdzenie na stronie producenta.
Fisher pisze:to znalazłem jeszcze w komputroniku model "615"
W D-linkach Ci nie pomogę za bardzo, unikam sprzętu tej firmy.
Nie pomagam na PW!
Fisher

wojteks pisze:W D-linkach Ci nie pomogę za bardzo, unikam sprzętu tej firmy.
Rozumiem :)
A za czym w zamian polecasz się rozejrzeć? Z marek które mają w pobliskim salonie komputronika (chcę wziąć u nich bo po prostu zależy mi aby sobie tam podejść, odebrać i mieć, bez zabawy w wysyłki, przelewy etc.) są jeszcze:
- TP Link
- Linksys
- Asus
- Netgear

Którąś z tych byś wybrał zamiast D-linka?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Fisher pisze:Którąś z tych byś wybrał zamiast D-linka?
Netgear albo Linksys. Jeżeli nie masz kart ze starym N to szukaj routera z pełnym zatwierdzonym N (nie N Draft czy N Draft 2.0)
Nie pomagam na PW!
Fisher

OK, cenowo mi odpowiada model - Netgear RangeMax N150 802.11n Router - WNR1000 - linsys nic cenowo nie ma fajnego, tzn. jest jeden model ale w komputroniku zebrał bardzo różne noty, opinii dużo ale tak z połowa osób radzi coś innego, więc we wtorek po świętach pewnie zamówię tego Netgear'a.

Dzięki jeszcze raz za pomoc - Wesołych i Spokojnych Świąt! :)
ODPOWIEDZ