zielony!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Danielo
Początkujący użytkownik forum

zielony!

Post autor: Danielo »

Witam! mam problem tego typu z radiówką, że działa, ale bardzo marnie! np. na wczytanie stronki z nowym tematem czekałem około 3min.(czy to normalne?)Administrator twierdzi że na drodze sygnału biegnie jakieś pasmo radiowe(ściemnia) i, że mnie przepnie na inny nadajnik, tylko przepiąć dwa tygodnie nie może! proszę o wyjaśnienie mi niektórych kwesti dotyczących sygnału.. "current signal strenght" = 88%, natomiast "curent signal quality" = 9%, co to i czemu tak mało? może zależy to od długości kabla? bo mam naprawde długi 25 metry.. a dodam ze anteny widzą sie bez przeszkód i są na odległości około 6km, karta jakas TP-LINK.. ?? jak napisałem jestem całkowicie zielony! dzięki za pomoc :wink:
Awatar użytkownika
andrzej_espero
Użytkownik forum

Re: zielony!

Post autor: andrzej_espero »

Witam - te 9% to jakosc sygnalu - wine za ten stan ponosi dl kabla na 25 m jest bardzo duze tlumienie - trzeba postawic AP w trybie clijent i te 25 m poprowadzic skretka i bedzie O.K.
Pozdrawiam andrzej_espero

WSZYSCY WIEDZA ZE SIE NIE DA - I PRZYJDZIE TAKI JEDEN CO O TYM NIE WIE I ON TO ZROBI
Danielo

re

tak jak mówiłem jestem nie kumaty w tych tematach.. więc nie wiem co napisałeś! :( jakbyś mógł jaśniej i bez żadnych skrótów to byłbym wdzięczny i powiedz mi jedno, sam mam się tym zająć? i czy 9% jakości sygnału wystarczy? jeśli nie to jaka powinna być? dzięki
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

jou!
acces point to taka karta sieciowa tylko ze nie w kompie a w plastikowym budelku :) podlacza sie do niej antene...a potem to podelko podlacza sie do kompa...tylko ze innym kablem...takim klasycznym - zwanym skretka. I bez jakich kolwiek strat ( nieporownywalnie malych ) do 100 metrow ( okolo) .
Takze wyeliminujesz ten ktory jest teraz , a ktory najprawdopodobnie jest przyczyna calego zajscia. APek wzmacnia dodatkowo sygnau sam w sobie takze...dodatkowy plus. Generalnie nie widzialem jeszcze linka na 6 km przy 25 metrowym kablu. Powiedz adminowi zeby sobie kabel zwinol i przy najblizszej epidemii ptasiej grypy w chinach pojechal tam i dusil nim ptactwo...a jak bedzie wracal no to niech zakupi tanio apekow.
Ja bym jeszcze do tego wrzucil grida ( taka antenka ) bo pewnie masz jakas yage :> .
Pzdr!

p.s.
apek powinien byc podlaczony z antena jak najkrotszym kablem ...powiedzy ze 3 m.
Danielo

re

no dziękuję za konkretną odpowiedź! :wink: a jaka powinna być jaokość sygnału procentowo, żeby to działało wmiare dobrze? rozumiem że APeka podłączam jak najbliżej anteny, też przez kabelek, ale ten co mam! a dalej dopiero skrętkę. jakie koszty były by APeka i kabelka ze 20m? dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
andrzej_espero
Użytkownik forum

Post autor: andrzej_espero »

Witam ponownie - sorry ze ja nie umiem tlumaczyc dla zielonych - ale kol ikw mnie godnie zastapil - ceny Apekow od 150 zl w gore - jesli chodzi o przewod skretka to gdzies okolo 1 zl za metr - jakosc sygnalu to tak jednoznacznie trudno powiedziec ale mysle ze od 25 % do gory i juz bedzie dzialac dobrze ( duzo zalezy od radia w Apeku - lepsze sa drozsze )
Pozdrawiam andrzej_espero

WSZYSCY WIEDZA ZE SIE NIE DA - I PRZYJDZIE TAKI JEDEN CO O TYM NIE WIE I ON TO ZROBI
Danielo

re

no dzięki piękne za te informacje, jeszcze zebym wiedział jak postraszyć mojego Administratora to jużby było pięknie, bo on <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> będzie mnie zbywał jakimiś kłamstwami. pozdrawiam

Hej! założył mi tależ większy i siła wzrosłą o 1% a jakość bez zmian.. no to kartę jakąś stara wsadził i transwer znavcznie urósł! ale na krótko i chyba wkońcu założy tego APeka ;)
Danielo

kabelek

witam ponownie, mozecie nie wierzyć, ale udało mi siedoprosic o tego apeka wreszcie.. heheh, tylko sam go musiałem sobie zamontować, wiecjeszcze jedna sprawa - czy dam rade sam skrócić sobie kabelek od anteny do apeka?? bo admin mówi ze trzeba specjalnym sprzętem go zarobić, ale on mi go nie da, bo to drogi sprzęt,a nie może sam przyjechaćbo chory jest, nie wie kiedy dojdzie do siebie i siedzi wyłacznie na sklepie.. hyhy - dobre! proszę o pomoc :) dzięki z góry

no dobra juz niewazne :) ale jak mogli byście mi powiedziećjak mogę sie włamać na inny nadajnik tej mojej kochanej sieci, to był bym wdzieczny :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

To zalezy jaka masz łaczke ale przypuszczam ze rpsma. Mozesz kupic łaczke skrecana albo zacisnać tylko ze do tego potrzebna bedzie zaciskarka.
Co do włamywania sie to takich pomysłów nie praktykuje i nie polecam.
ODPOWIEDZ