Internet w CP - bardzo dobre parametry słaby tranfer.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lo_fi
Początkujący użytkownik forum

Internet w CP - bardzo dobre parametry słaby tranfer.

Post autor: lo_fi »

Witam!
Od jakiś 3-4 tygodni mam problem transferem w Cyfrowym Polsacie. Konfiguracja w jakiej pracuję sprawdzała się idealnie do końca listopada (od maja 2010) - modem Huawei E182E + router Zalip + antena panelowa +11db. Do nadajnika mam ok 1,5km, siła sygnału 93-99%, RSSI -53dBm, pingi z cmd 60-90ms - wszytko dla HSPA+. Nadajnik widziany bezpośrednio z masztu mojej anteny. Transfer przez cały dzień to ok D:1Mbit UP: 10-30kbit, co uniemożliwia jakąkolwiek pracę prócz przeglądania stron WWW. Tranfer poprawia się oczywiście głęboką nocą, obecnie do D:12Mbit UP:4Mbit. Mieszkam pod Wołominem i antenę skierowaną mam obecnie na nadajnik, który jest ostatnim w "ciągu" sygnałowym CP najbliżej Wołomina (maszt Duczki). Następny w kierunku wschodnim jest oddalony o ok. 18km. Infolinia techniczna CP twierdzi, że spowodowane jest to obciążaniem nadajnika, a sam nadajnik pracuje prawidłowo. Potem powiedzieli, że przyczyną może być nieprawidłowo funkcjonujący modem - co akurat wykluczyłem (wysokie tranfery w nocy, prawidłowe transfery np. w Warszawie). Pytanie, czy rzeczywiście nastąpiło wysycenie możliwości nadajnika, czy też w związku np. z wykorzystywaniem obecnie części infrastruktury CP przez PLUS (w związku z wykupieniem Polkomtela przez Polsat) i promocja internetu nie są założone jakieś ograniczenia transferu dla użytkowników CP. Zastanawiająca jest powtarzalność pomiarów, osiągalna praktycznie za każdym razem - 1Mb/10-30kb/, nawet dziś godz. 6.45 - wątpię aby o tej godzinie wszyscy z okolicy siedzieli już "na nadajniku". Zgłosiłem nawet do CP możliwość wizyty techników u mnie w domu, ale wątpię aby to nastąpiło.

Wszelkie sugestie milenie widziane.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet w CP - bardzo dobre parametry słaby tranfer.

Post autor: jarek999 »

lo_fi,
promocja internetu nie są założone jakieś ograniczenia transferu dla użytkowników CP.
Nie, on się sam ogranicza ilością użytkowników.Pytanie-czy Plus ma też w tej lokalizacji nadajnik HSPA? Jeżeli nie to już masz odpowiedz-wpuszczenie użytkowników Plusa na sieć CP. ;)
jareq
ODPOWIEDZ