Prędkość Orange free
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prędkość Orange free
hej, mam internet z Orange free na kartę, moim modemem jest nokia 5800
prędkość z jaką pobiera mi się plik to około 280 kB/s czy to nie za mało?
na stronie Orange piszę że do 7,2 Mb/s a czy to czasem nie daje 920 kB/s
( z tego co sobie wyczytałem 1Mb to 1024[nie wiem dokładnie czego] i obliczyłam 7,2 Mb/s daje nam 7372 dzielone przez 8 wychodzi 920 kB/s)
czy u mnie jest coś nie tak czy źle to zrozumiałam/ obliczyłam. Mam jeszcze pytanie jaka wychodzi prędkość pobierania pliku z internetu LTE 100Mb/s w kB/s?
Pozdrawiam
prędkość z jaką pobiera mi się plik to około 280 kB/s czy to nie za mało?
na stronie Orange piszę że do 7,2 Mb/s a czy to czasem nie daje 920 kB/s
( z tego co sobie wyczytałem 1Mb to 1024[nie wiem dokładnie czego] i obliczyłam 7,2 Mb/s daje nam 7372 dzielone przez 8 wychodzi 920 kB/s)
czy u mnie jest coś nie tak czy źle to zrozumiałam/ obliczyłam. Mam jeszcze pytanie jaka wychodzi prędkość pobierania pliku z internetu LTE 100Mb/s w kB/s?
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Re: Prędkość Orange free
1. Twój telefon posiada łączność 3g do 3.6mbit.
2. Nadajniki gsm nie mają nieograniczonych zasobów pasma, połączenia, transmisja danych, inni użytkownicy korzystający w tym czasie - to wszystko powoduje że prędkość spada.
LTE to teoretycznie 12800kilobajtów.
2. Nadajniki gsm nie mają nieograniczonych zasobów pasma, połączenia, transmisja danych, inni użytkownicy korzystający w tym czasie - to wszystko powoduje że prędkość spada.
LTE to teoretycznie 12800kilobajtów.
-
dzięki za tak szybką odpowiedź
a polecił byś mi jakiś sprzęt który by wykorzystał cała możliwą prędkość?

-
- Stały użytkownik forum
Najlepszy modem wykorzystujący pełen potencjał sieci Orange to obecnie Huawei E372 (trudno dostępny na wolnym rynku i dość drogi), maksymalna teoretyczna prędkość tego urządzania, to 42 Mb/s z tym, że musisz sobie zdawać sprawę, że w praktyce uzyskasz max 10-15 Mb/s i to przy bardzo dobrym sygnale, a zazwyczaj przy dobrym sygnale będzie to ok. 5-10 Mb/s.
Lepszym rozwiązaniem będzie Huawei E353U-2, z prędkością do 21Mb/s, różnice w uzyskiwanych prędkościach niewielkie, a modem o połowę tańszy.
Lepszym rozwiązaniem będzie Huawei E353U-2, z prędkością do 21Mb/s, różnice w uzyskiwanych prędkościach niewielkie, a modem o połowę tańszy.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
I to wszystko pod warunkiem że znajdujesz się w zasięgu nadajnika pozwalającego ściągać pliki z takimi szybkościami.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Mistrz bezprzewodowy
W miejscach gdzie Orange ma dobrze zaopatrzone siecią szkieletową nadajniki na modemie HSPA+ są transfery bez problemu 5-15Mb/s. Z tym, że musi być naprawdę porządny zasięg, bo HSPA+ strasznie kulawe pod tym względem jest.
-
Ja jakoś nie dałem rady osiągnąć więcej niż 2 mb/s na karcie orange w Białym myślę że większości miejsc też tak jest,w mojej miejscowości <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest tylko do 256 kb/s bo orange nie liczy się z mniejszymi miejscowościami i nie daje nadajników 3g
- Linuxiarz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie to samo, do wyboru mam tylko HSPA+ Aero2/Plus/Play jeśli chodzi o szybki internet.pakierhakierxd2 pisze:orange nie liczy się z mniejszymi miejscowościami i nie daje nadajników 3g
-
O to masz fajnie bo ja tylko play/plus i to do tego w plusie trochę kiepsko z pokryciem bo w tej części miasta co mieszkam na podwórku są 2 kreski w 3g więc jakbym miał brać sobie neta mobilnego jako domowego to był by to play 

-
przy wysyłaniu plików na maila czy filmików na YouTube w jaki sposób jest naliczany transfer? tak samo jak w przypadku pobierania?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Krysia21 tak. Każda aktywnośc w sieci generuje jakąs ilość danych wysłanych/pobieranych i one sa odliczane w puli limitu.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Zapamiętajcie Orange free na kartę blokuje transfer do 14Mbit/s w HSPA+DC,a w abo leci do 35Mbit/s tyle udało mi się max wyciągnąć-potwierdzone w kategorii testy recenzje tu na forum,przy wykorzystaniu anteny panelowej.
Polecam Huawei E398 posiada i UMTS900 i 2100 w DC oraz LTE na przyszłość, jeśli już wydawać kasę to na niego.
PS. z Cyfrowego Polsatu nie posiada modem simlocka.
Polecam Huawei E398 posiada i UMTS900 i 2100 w DC oraz LTE na przyszłość, jeśli już wydawać kasę to na niego.
PS. z Cyfrowego Polsatu nie posiada modem simlocka.