Internet plus CDMA 3,1 Mb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet plus CDMA 3,1 Mb/s
Witam serdecznie, od 3 lat jestem użytkownikiem iplusa. Mieszkam na wsi Wygnanka woj. Mazowieckie. Ten iplus to tragedia (edge) ale jestem i byłem zmuszony. Na mapce bts najbliższy nadajnik ode mnie znajdował się 12 km (cdma orange), wolałem nie ryzykować bo potem dużo problemów z rozwiązaniem umowy. Ostatnio zauważyłem, że niedaleko mnie na mapce pojawił się nadajnik NORDISK (ok. 4 km). Z tego co wiem nordisk został wykupiony przez plusa. Na mapce plusa jestem w zasięgu cdma ale na zewnątrz. Kontaktu z nadajnikiem nie ma bezpośredniego nawet z wysokości mojego domu dwupiętrowego. Na przeszkodzie są lasy. Zdecydowałem się, że wezmę tego neta na próbę z modemem Axesstel MV 410LR router. Tylko najpierw chciałbym dokupić antene do niego.
- Jaką polecacie?
- I jak myślicie jak ten net będzie chodził?
Mam juz dość tego edge (starcza do swobodnego korzystania z gg TYLKO) Z góry dziękuje za odpowiedź.
- Jaką polecacie?
- I jak myślicie jak ten net będzie chodził?
Mam juz dość tego edge (starcza do swobodnego korzystania z gg TYLKO) Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2012-01-02, 11:51 przez jurek0987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Internet plus CDMA 3,1 Mb/s
jurek0987, 
Powinien łączyć się nawet przy tych antenkach w zestawie z routerem (możesz sprawdzić wówczas jaki jest poziom sygnału i do tego dokupić antenę).Na przeszkodzie są lasy. Zdecydowałem się, że wezmę tego neta na próbę z modemem Axesstel MV 410LR router. Tylko najpierw chciałbym dokupić antene do niego.
Jak stacja nie jest przeciążona to dostaniesz takiego power-a że będziesz w szoku. Nawet jak jest to i tak powinno być dużo lepiej od EDGE.- I jak myślicie jak ten net będzie chodził?

jareq
-
Dzięki, no to mnie pocieszyłeś
Co do przeciążenia stacji to z tego co się orientuje to jest tak:
Tu gdzie mieszkam to jest totalne za.u.ie, nie sięga nawet porządny kablowy (sąsiad ma neostrade 512, ale nie jest stabilny rozłącza się itp) natomiast w okolicach tej stacji bez problemu chodzi neostrada 2Mb/s i z tego co wiem każdy tak tam korzysta. A ten nadajnik jest zlokalizowany tak że zasięg jego na mapce sięga na pobliskie wioski. Więc myśle, że przeciążenia nie powinno być bardzo dużego. Słowo przeciążenie w CDMA to ile to mniej więcej osób na stacje bazową? Orientuje się ktoś?

Co do przeciążenia stacji to z tego co się orientuje to jest tak:
Tu gdzie mieszkam to jest totalne za.u.ie, nie sięga nawet porządny kablowy (sąsiad ma neostrade 512, ale nie jest stabilny rozłącza się itp) natomiast w okolicach tej stacji bez problemu chodzi neostrada 2Mb/s i z tego co wiem każdy tak tam korzysta. A ten nadajnik jest zlokalizowany tak że zasięg jego na mapce sięga na pobliskie wioski. Więc myśle, że przeciążenia nie powinno być bardzo dużego. Słowo przeciążenie w CDMA to ile to mniej więcej osób na stacje bazową? Orientuje się ktoś?
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To żadne ryzyko. CDMA w srednio trudnym terenie złapie zasieg bez anteny z 15-20km, a z anteną to tak jakbyś mieszkał pod nadajnikiem.jurek0987 pisze:. Na mapce bts najbliższy nadajnik ode mnie znajdował się 12 km (cdma orange), wolałem nie ryzykować bo potem dużo problemów z rozwiązaniem umowy
Kolego, mieszkasz 4km od nadajnika CDMA, jeszcze nie kupiłęś modemu a już antene wybierasz... Co Ty taki narwany jestes? Żadna antena nie bedzie Ci potrzebna bo 4km to nic jak na CDMA, nawet w dżungli by złapało sygnał. Nic sie nie przejmuj i zamawiaj router.
Nordisk jest stosunkowo mało obciążony. Plus nie lansuje tej oferty więc jakiegos boomu na plusowskie CDMA nie powinienes sie spodziewać, wiec i przeciążenia nie powinno byc. W nocy pewnie bedziesz mia powzej 2Mb, wieczorami ok 0.4-0.5. Ale i tak bedziesz w niebie po oprzesiadce z EDGE - sam to przeżyłem;)
-
- Użytkownik forum
Kolega ma racje ja mieszkam od nadajnika ok 11km i bez problemu działa bez anteny prędkości ok 1,5MB i sam przeżyłem szok ja przesiadłem się z EDGE.A co do plusa nie daleko mnie tez maja nadajnik z cdma ale o tym raczej mało kto pewnie wie bo jak rozmawiam z ludźmi to mało kto wie ze plus ma cdma 

-
Dzięki wielkie za pomoc. A słuchajcie, mam jeszcze pytanie dotyczące tego modemu. Czy bez włączenia komputera (bez połączenia neta przez program) internet jest dostępny prze sieć wifi np. na telefon albo jak znajomy przyjdzie z laptopem to czy się połączy?
-
- Użytkownik forum
Jak jest niezabezpieczona to tak.jurek0987 pisze:Dzięki wielkie za pomoc. A słuchajcie, mam jeszcze pytanie dotyczące tego modemu. Czy bez włączenia komputera (bez połączenia neta przez program) internet jest dostępny prze sieć wifi np. na telefon albo jak znajomy przyjdzie z laptopem to czy się połączy?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak jest zabezpieczona to też, tylko trzeba na urządzeniu które się chce podłączyć hasło wprowadzić 

-
A czy można sprawdzić zasięg CDMA np. telefonem? Ja mam HTC Wildfire i tam jest taka opcja przełączania trybu sieci z gsm na wcdma. WCDMA to to samo co CDMA?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Odpowiedź na twoje pytanie: nie.jurek0987 pisze:WCDMA to to samo co CDMA?
-
No powiem, że nie żałuje. Neta mam już około miesiąca i jest wyśmienicie jak dla mnie. W nocy ściąganie dochodzi do 210KB/s. Ping trzyma w granicy 80-90. Większego nie miałem jeszcze. Wynik przed chwilą
Co do anteny to mieliście racje, niepotrzebna.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-13, 17:50 ]
Poprawa słownictwa

Co do anteny to mieliście racje, niepotrzebna.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-13, 17:50 ]
Poprawa słownictwa

Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 17:50 przez jurek0987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Obserwowany
Ja łapałem nordiska z samego modemu Anydata w odległości 6-8km od nadajnika będąc w domu, prędkości były po 2Mbps
A on nawet anteny zewnętrznej nie ma
Prędkości poniżej 1Mbps nie schodzą, a korzystam już dosyć długo. Większa prędkość jest późnym wieczorem.

-
nigdy nie kupiłbym modemu bez możliwości dołączenia anteny. Dobry download/upload ale najgorsze w nim jest limit.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jak działa u Was Plus CDMA ? u mnie od kilku dni co chwile zrywa połączenie , trwa to po kilka minut ale jest to strasznie denerwujące i nie wiem czym spowodowane!? 

-
Witam ponownie :d
Dołączam się do kolegi, gdyż u mnie się pojawiła pomarańczowa kontrolka. Modem stoi tam gdzie stał (pomarańczowa kontrolka nawet nie mignęła) natomiast teraz pali się cały czas. Co jest? Pierwszym razem jak wykorzystałem limit to transfer tylko zwolnił. A teraz coś mi się wydaje że jeszcze z GB został do końca. A nawet jakby to sygnał powinno trzymać ten sam. Jak uważacie?
Dołączam się do kolegi, gdyż u mnie się pojawiła pomarańczowa kontrolka. Modem stoi tam gdzie stał (pomarańczowa kontrolka nawet nie mignęła) natomiast teraz pali się cały czas. Co jest? Pierwszym razem jak wykorzystałem limit to transfer tylko zwolnił. A teraz coś mi się wydaje że jeszcze z GB został do końca. A nawet jakby to sygnał powinno trzymać ten sam. Jak uważacie?
-
- Stały użytkownik forum
U mnie poziom sygnału spadł strasznie o 10 DB i nie wiem czym to jest spowodowane , download niby dobry do 1,3mb ,a upload skacze jak oszalały z 10 do 300kb/s co za tym idzie ping ze 110 robi się 900-1000 , próbowałem przestawiać antenę zewnetrzną , pomaga chwilowo , jakieś pomysły co zrobić ?? skan Ad-aware zrobiony + anty-wirusem , nic nie pomaga 

- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie na OFP o dziwo też spadł zasięg o ~8 DB .
-
- Stały użytkownik forum
Wczoraj dodzwoniłem się do BOK-a iplusa po 45 minutach
, dowiedziałem się ,że oni sami na swoich "test" modemach zaobserwowali skaczące pingi , niby zgłoszenie przyjete , mają na miejscu sprawdzić ( co będą sprawdzać nie mam pojęcia - czy masz dalej stoi??)
Na teamspeaku jak tylko zaczynam coś mówić ping rośnie od 120 do 2000 w 5s
Uploadu praktycznie nie ma
więc to raczej nie wina obciążonego bts-a - wnioskuje to z doświadczenia w orange gdzie obie wartości były niskie przy obciążonym bts ,a tu dowload 1-1,5MB leci :S
Pozostaje czekać na sms-a , nie wiem tylko co w przypadku gdy oni nie stwierdzą usterki ,a upload nie wzrośnie , jakoś nie widzi mi się płacić 22 miesiące za coś co nie działa , czytałem umowę i nie ma tam wzmianki w razie rozwiązania umowy z ich winy , z drugiej strony to mogą iść w zaparte ,że u nich jest wszystko dobrze ,a wina leży po mojej stronie
- byłem mile zaskoczony bo po 45 minutach czekania Pani konsultant bez zbędnego wciskania kitu jak to ma miejsce w orange przyjęła zgłoszenie ( jakoś specialnie nie była nim zaskoczona), nie było tekstów typu zresetuj router , wyłącz i włącz komputer itd.
Dla porównania zrobiłem test na orange CDMA z tą samą antena zewnetrzną , na tym samym komputerze i upload leci 0,5MB/s , dowload słaby z racji obciązonego nadajnika .
Czyli wina nie leży po stronie kabla/komuptera
Edit:
Wczoraj sie dowiedziałem z bok iplusa ,że nie wykryto żadnej usterki , chwile internet działał normalnie ,a teraz znowu upload jest 10-50kb/s , dodam ,że sygnał mam 87(góra) 97(dół) DB , ,a było w obu po 85-87 ..... czy to możliwe ,że router się zepsuł i przez to PING (upload) tak skacze???? tylko czemu raz jest normalnie przez 5godzin ,a raz wariuje ??? komputer na bank dobry .... chyba ,że BTS przeciążony ale to aż tak sam upload by spadł?? niby download też spada ale do 0,5 MB max
Wymiekam mam iplusa 1,5 miesiąca i już się coś ..........................

Oni standardowo problemu nie widzą

Na teamspeaku jak tylko zaczynam coś mówić ping rośnie od 120 do 2000 w 5s

Uploadu praktycznie nie ma

Pozostaje czekać na sms-a , nie wiem tylko co w przypadku gdy oni nie stwierdzą usterki ,a upload nie wzrośnie , jakoś nie widzi mi się płacić 22 miesiące za coś co nie działa , czytałem umowę i nie ma tam wzmianki w razie rozwiązania umowy z ich winy , z drugiej strony to mogą iść w zaparte ,że u nich jest wszystko dobrze ,a wina leży po mojej stronie

Dla porównania zrobiłem test na orange CDMA z tą samą antena zewnetrzną , na tym samym komputerze i upload leci 0,5MB/s , dowload słaby z racji obciązonego nadajnika .
Czyli wina nie leży po stronie kabla/komuptera
Edit:
Wczoraj sie dowiedziałem z bok iplusa ,że nie wykryto żadnej usterki , chwile internet działał normalnie ,a teraz znowu upload jest 10-50kb/s , dodam ,że sygnał mam 87(góra) 97(dół) DB , ,a było w obu po 85-87 ..... czy to możliwe ,że router się zepsuł i przez to PING (upload) tak skacze???? tylko czemu raz jest normalnie przez 5godzin ,a raz wariuje ??? komputer na bank dobry .... chyba ,że BTS przeciążony ale to aż tak sam upload by spadł?? niby download też spada ale do 0,5 MB max
Wymiekam mam iplusa 1,5 miesiąca i już się coś ..........................

Oni standardowo problemu nie widzą
-
Kolego TSSEHU u mnie wróciło wszystko do normy. Nie mam pojęcia co było przyczyną. Może jakaś awaria po ich stronie pozdrawiam.