http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=wzmacniacz+gsm&order=p&change_view=1
Znajomy bardzo zielony w komputerach prosi mnie o radę proszę wybaczyć za brak szczegółów proszę powiedzieć jak co mam posprawdzać i po sprawdzam wiem że przede wszystkim jaki sygnał dociera zapewne testując przez modem 3g.
Pierwsza sprawa to jak wygląda sytuacja z tym HSDPA+ w t-mobile czy to już jest w okolicach warszawy.
Po drugie do hsdpa+ trzeba mieć specjalny modem czy wystarczy zwykły hsdpa? A jeśli tak to jaki z wyjściem na antenę i w miarę kompatybilny pod rutery z 3g wybrać?
po trzecie:
Szukam rozwiązania na słaby sygnał gsm i ewentualnie hsdpa+/hsdpa.
Modem nie ma wyjścia na antenę i jeśli hsdpa+ dobrze pamiętam jest to dokładnie OPTION ICON 225 z początków 3g era (na pewno icon).
Myślę o takim wzmacniaczu ale nie wiem czy takie urządzenie jest rozsądnie bezpieczne będzie to używane na bezludziu więc sąsiadom nie będzie przeszkadzać.
Chodziło by o to by wzmocnić sygnał na komórę w domu i umts na modemie ewentualnie jeśli uda się to hsdpa+.
po czwarte
Alternatywnie myślę o dwóch antenach jednej do modemu a drugiej do komórki z przystawkami myślę że jednej anteny do komórki i modemu nie da się podłączyć.
po piąte myślę że w planach byłby ruter na modem usb tak by internet dodatkowo rozdzielić na dwa urządzenia i telefon ala voip betamax fritz raczej nie ma takich kombo więc w grę chyba prosty fritz i roter z usb na modem (chodzi o obsługę minimum dwóch sieci voip na przemiennie do odbierania i wysyłania i dzwonienia tak jak sam używam).
O ile przekonany jestem do fritza to nie wiem co kupić by odbierało sygnał od modemu usb możliwie tanie wystarczy mi tylko wyjście lan dalej to już urządzenie pociągnie.
Porady co za ile i czy warto i gdzie zaoszczędzić?
Przystawiam się do propozycji pierwszej z racji tego że bieganie z przystawką słabe a sygnału hsdpa może nie być to UMTS chociaż bym zwiększył. Ewentualnie do modemu antenę HSDPA dać.
Proszę o krótkie posty i tak muszę jeszcze zebrać informację o sytuacji terenowej.
t-mobile: komórka + internet. HSDPA+ 900mhz i wzmacniacz?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum