brak internetu z kabla, z wifi działa normalnie :/

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
razor_69
Początkujący użytkownik forum

brak internetu z kabla, z wifi działa normalnie :/

Post autor: razor_69 »

Witam, jestem nowy dlatego przepraszam jeśli zły dział itp.
mam taki problem: Nie mam w laptopie internetu z kabla. Mieszkam w akademiku i nie wiem jaki tu jest internet, w domu gdy podłączam kabel to internet działa normalnie a tutaj działa tylko przez połączenie wifi z routera od sąsiada. Sąsiad podłącza router pod tą samą linię z której ja ciągnę go kablem. ma ktoś pomysł co z tym zrobić? pomóżcie..
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: brak internetu z kabla, z wifi działa normalnie :/

Post autor: jarek999 »

razor_69,
Sąsiad podłącza router pod tą samą linię z której ja ciągnę go kablem. ma ktoś pomysł co z tym zrobić? pomóżcie..
Jak router sąsiada ma wolne wyjścia LAN to podłącz się do niego-najprawdopodobniej sieć ma autoryzację po mac adresie i adres jego routera został podany administratorowi sieci lub skopiuj mac adres routera sąsiada i sprawdź. ;)
jareq
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

razor_69 pisze: Sąsiad podłącza router pod tą samą linię z której ja ciągnę go kablem. ma ktoś pomysł co z tym zrobić? pomóżcie..
Jak to, pod ten sam kabel? Ethernet to nie prąd, każdy musi mieć do switcha osobny kabel.
Ale domniemam, że kable osobne są, tylko w akademikach zwykle trzeba MAC u admina rejestrować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
razor_69

w każdym pokoju jest jedno wyjście na kabel. w moim jest do niego podłączony switch i do niego kable a sąsiad u siebie podłączył tam wifi. czyli jest to jedna "linia internetu" jak mniemam. kumpel z pokoju też ciągnie neta kablem z tego switcha i u niega działa normalnie, tylko u mnie coś jest nie tak.. :/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

razor_69 pisze:, tylko u mnie coś jest nie tak..
Teraz sytuacja jest jasna, idź do admina zarejestrować mac karty sieciowej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
razor_69

problem rozwiązał się sam... po ponownym uruchomieniu komputera internet z kabla dziala normalnie.. O_o czary, nie czary ale mi się to podoba bo problem zniknął :D dzięki wszystkim za pomoc :)
ODPOWIEDZ