brak internetu z kabla, z wifi działa normalnie :/
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
brak internetu z kabla, z wifi działa normalnie :/
Witam, jestem nowy dlatego przepraszam jeśli zły dział itp.
mam taki problem: Nie mam w laptopie internetu z kabla. Mieszkam w akademiku i nie wiem jaki tu jest internet, w domu gdy podłączam kabel to internet działa normalnie a tutaj działa tylko przez połączenie wifi z routera od sąsiada. Sąsiad podłącza router pod tą samą linię z której ja ciągnę go kablem. ma ktoś pomysł co z tym zrobić? pomóżcie..
mam taki problem: Nie mam w laptopie internetu z kabla. Mieszkam w akademiku i nie wiem jaki tu jest internet, w domu gdy podłączam kabel to internet działa normalnie a tutaj działa tylko przez połączenie wifi z routera od sąsiada. Sąsiad podłącza router pod tą samą linię z której ja ciągnę go kablem. ma ktoś pomysł co z tym zrobić? pomóżcie..
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: brak internetu z kabla, z wifi działa normalnie :/
razor_69, 
Jak router sąsiada ma wolne wyjścia LAN to podłącz się do niego-najprawdopodobniej sieć ma autoryzację po mac adresie i adres jego routera został podany administratorowi sieci lub skopiuj mac adres routera sąsiada i sprawdź.Sąsiad podłącza router pod tą samą linię z której ja ciągnę go kablem. ma ktoś pomysł co z tym zrobić? pomóżcie..

jareq
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak to, pod ten sam kabel? Ethernet to nie prąd, każdy musi mieć do switcha osobny kabel.razor_69 pisze: Sąsiad podłącza router pod tą samą linię z której ja ciągnę go kablem. ma ktoś pomysł co z tym zrobić? pomóżcie..
Ale domniemam, że kable osobne są, tylko w akademikach zwykle trzeba MAC u admina rejestrować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
w każdym pokoju jest jedno wyjście na kabel. w moim jest do niego podłączony switch i do niego kable a sąsiad u siebie podłączył tam wifi. czyli jest to jedna "linia internetu" jak mniemam. kumpel z pokoju też ciągnie neta kablem z tego switcha i u niega działa normalnie, tylko u mnie coś jest nie tak.. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Teraz sytuacja jest jasna, idź do admina zarejestrować mac karty sieciowej.razor_69 pisze:, tylko u mnie coś jest nie tak..
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
problem rozwiązał się sam... po ponownym uruchomieniu komputera internet z kabla dziala normalnie.. O_o czary, nie czary ale mi się to podoba bo problem zniknął
dzięki wszystkim za pomoc