Netia i ich problem

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gapek
Początkujący użytkownik forum

Netia i ich problem

Post autor: gapek »

Witam

Mam owy problem ktory polega na tym ze, posiadam win7 modem speedtouch 330 z tpsy ( mialem internet z neostrady na kablu TPSA) chcac miec internet musialem szukac konfiguracji pod ten modem no ale mniejsza o to dziala mi net mam go juz dluzszy czas. Problem polega na tym ze co jakies pare godzin mam bardzo niski transfer jak to sie mowi "freez" ping skacze do powyzej 10 tys czasem mniej zalezy kiedy ale zawsze sie konczy rozlaczeniem internetu. Trwa to jakies 3-4 miechy bardzo mi to utrudnia prace na Laptopie gdyz na okraglo uzywam internetu. Zakupilem laptopa powniewaz mam tez skoki/spadki napiecia i moj Pc nie wytrzymywal nawet z UPS-em. Dzwonilem do konsultanta/technika powiedzial ze maja awarie na rozdzielni. Powiedzial rowniez ze zleci mi technika niech sprawdzi u mnie na miejscu tez, bo testujac u siebie bylo wszystko dobrze u mnie (w tym czasie co dzwonilem nie mialem internetu). Dostalem smsa ze zlecenia zostalo zgloszone do realizacji a po 2 godzinach drugi sms od niech na inny tel ktory widnieje na umowie ze wszystko jest w pozadku. Technik nie przyjechal, a problem jak byl tak jest. Od 17 do 22 moge sie spodziewac pingu duzego i rozlaczenia internetu, jesli nie stanie sie w tym czasie to w nocy miedzy 4 a 6 nad ranem. Co mam robic w takiej sytuacji ?? . Moze to byc wina moich kabli laptopa i sterownika czy modemu ale prawie zawsze sie to dzieje miedzy 17 a 22. Czuje sie bez radny w takich sytuacjach nie mam pojecia co czynic przez poltora roku byla netia cacy zostalo do konca umowy jakies 3 - 3,5 miesiaca. Dostepne interenety jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to Netia, Neo i moze za rok UPS. Co do modemow z GSM nie wiem jak z zasiegiem mialem w orange na testach to gubil zasieg.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Netia i ich problem

Post autor: Patryk »

ST330 to dziś zabytek bez ADSL2+ - pierwsza rzecz to wymiana modemu, jeśli problemem jest linia to przejście na ADSL2+ powinno pomóc.
Pokaż przede wszystkim parametry linii.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Odczyty z ST330 są guzik wiarygodne. Znajoma ma 8 km do centrali,ledwo jej neo 256 chodzi,a wg ST330 ma tłumienie down 0 db, up 2 db :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

No to ja bym w ciemno wywalił tą mydelniczkę.
gapek

Patryk pisze:ST330 to dziś zabytek bez ADSL2+ - pierwsza rzecz to wymiana modemu, jeśli problemem jest linia to przejście na ADSL2+ powinno pomóc.
Pokaż przede wszystkim parametry linii.

Mogl bys poradzic jakis modem pod laptopa z win7. Oraz poprosil bym o drobna pomoc w sprawie sprawdzeniu parametrow bo w tych kwestiach nie jestem mocny dlatego poszukuje pomocy na forum :zawstydzony:
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Jak coś porządnego to http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/1203480 Chipset Broadcoma=stabilność+możliwość zwiększenia sobie prędkości przez obniżenie target SNR :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

http://forum.neostrada.info/viewtopic.p ... 715#114715

Co do modemu - wystarczy ZTE 831 za < 50 zł na Allegro.
Także ma chip Broadcoma.
Można go podpiąć po USB tak jak ST330 (tylko jaki to ma sens...)

[ Dodano: 2012-01-09, 20:20 ]
bdkacz pisze:możliwość zwiększenia sobie prędkości przez obniżenie target SNR
Obniżenie target marginu nijak ma się do zwiększenia szybkości w większośći przypadków (jeszcze sobie kolega pomyśli nie wiadomo co), poza tym w dzisiejszych czasach i 6 dB zapasu potrafi być niewystarczające, wtedy można target podwyższyć.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Bez przesady ja lecę na 3 db (tłumienie 22,5db) cały czas i dzięki temu zamiast synchro na poziomie 20-22000 mam ponad 24000 i pełne 20 Mb/s :)

ZTE 831 nie ma wi-fi (a co za sens ma router bez wi-fi przy notebooku ?) ,a ZTE z wi-fi który daje TP nie jest na Broadcomie.

Aktualne parametry :
Downstream Upstream
SNR margin (dB): 3.1 6.3
Attenuation (dB): 22.5 11.3
Rate (Kbps): 24212 1263

i nic a nic nie zrywa :)
gapek

Przepraszam ze tak dlugo odp ale nie moglem. No wiec tak jak juz wspominalem interesuje mnie "Modem" ktory czerpie zasilanie bezposrednio z Pc/Laptopa. Co do diagnostyki sciagnalem Dr speedtouch to nie chce dzialac nie wiem czemu leci pasek searchig devicers i dalej nic nie idzie logow nie mam w folderze. Jakies inne sugestie ? problem z rozlaczaniem dalej jest dzis np w nocy o 5:50 +/- rozlaczylo a wczoraj o 21.12
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gapek pisze:problem z rozlaczaniem dalej jest
Ale to jest normalne nawet w neostradzie czy Orange Freedom więc gdzie problem?
Nie pomagam na PW!
gapek

Tak jak to opisalem w 1 poscie to nie jest zwykle rolaczanie co kilka dni to jest dzien w dzien od godziny 17 do 22 jak w tym czasie nie bedzie pinga 10 tys i nie rozlaczy neta to bedzie w nocy od godziny 4 do 6 moge sie tego spodziewac. Tak jak dzis o 5:57 i wczoraj o 21 z kawalkiem to chyba nie jestem normalne
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gapek pisze: to chyba nie jestem normalne
Niestety normalne jak jest większe obciążenie adsli u sąsiadów. Może parametry linii się pogorszyły, możesz zgłosić do Netii ale nie licz że będzie lepiej.
Nie pomagam na PW!
gapek

Najblizsi sasiedzi korzystajacy z interentu sa 1.2 km od mojego mieszkania ;p Fakt sa oni przed mna :/ . Ale mozna cos zaradzic na to + dalej oczekuje na odp dotyczaca modemu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gapek pisze:Ale mozna cos zaradzic na to
Poza zgłoszeniem do operatora to sam nic nie zrobisz.
gapek pisze:dalej oczekuje na odp dotyczaca modemu
Dlaczego chcesz taki wynalazek a nie normalny router z własnym zasilaniem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

gapek pisze:dalej oczekuje na odp dotyczaca modemu
Przecież napisałem co kupić jeśli chcesz modem który można podpiąć przez USB.
Typowej mydelniczki z ADSL2+ niestety nie dostaniesz.
gapek

Chce Modem poniewaz mam skoki napiecia. UPS nawet nie pomaga za 200 zl no ale jak bym kupil "baterie" za 1200+ zl to pewnie by latalo. Patryk bardziej mi chodzi o to zeby zasilanie z Routera/modemu bylo bezposrednio z Pc/Laptopa. Mam teraz Router Tp_Linka ale w ciagu dnia mi wypierdancza prad. Inna czesc tematu mamy dosc sroga zime/mroz no i przychodzi wieczor Kick za kickiem uspokoji sie na 1-2 h i znowu 3-5 kickow w ciagu 10 min wina centrali czy cos z kablem nie hallo?. Sytuacja wyglada naprawde dramatycznie xd ale zadzownie do nich i powie mi konsultant ze "wszystko w pozadku prosze pana "
ODPOWIEDZ