Connectify+AduData 635

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Connectify+AduData 635

Post autor: trybun »

Witam. W związku z tym że nie ma na rynku rutera który by współpracował z modemem AduData 635, mam pytanie, czy alternatywą dla rutera mógłby być program - Connectify ? A może ktoś z Was już to wypraktykował?
moher

Re: Connectify+AduData 635

Post autor: moher »

trybun pisze: nie ma na rynku rutera który by współpracował z modemem AduData 635
Jeśli to ADU 635WA to zgodnie z informacjami na http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#anydataaduwa powinien wystarczyć dowolny router z portem USB 2.0 i możliwością wgrania OpenWrt.
Awatar użytkownika
trybun

moher pisze: Jeśli to ADU 635WA to zgodnie z informacjami na http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#anydataaduwa powinien wystarczyć dowolny router z portem USB 2.0 i możliwością wgrania OpenWrt.
Być może i coś z tym można zrobić, jednak mi chodzi tylko o prosty podział łącza które mam na jednym kompie poprzez ten modem. To co jest w linku to dla mnie czarna magia, tym bardziej że o ruterach i łączności wifi mam tylko mgliste pojące. W skrócie, - chciałbym zapytać tylko o to czy dałoby się podzielić łącze przez które mam na jednym kompie z modemem AduData na kilka innych urządzeń (telefony, laptop itd), po przez wifi? Czy do takiego podziału wystarczy router programowy - Connectify, no i czy zadziała on z wyżej wymienionym modemem?
moher

Connectify/Virtualrouter + kompatybilna karta wifi (certified for windows 7) + windows 7. Pod xp zrobisz tylko ad-hoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

moher pisze:Connectify/Virtualrouter
Ale połączenia CDMA nie da się tak podzielić, musi być jeszcze proxy (chyba że coś się zmieniło ostatnio).
Nie pomagam na PW!
moher

wojteks pisze:połączenia CDMA nie da się tak podzielić
Możesz rozjaśnić? Wydawało mi się, że interfejs łączący z internetem nie ma znaczenia. Na ppp/połączeniu szerokopasmowym nie da się zrobić udostępniania internetu? Jak widoczne w systemie są modemy CDMA?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

moher pisze:Możesz rozjaśnić?
Żeby podzielić CDMA trzeba postawić odpowiedni serwer proxy, połączenie CDMA nie jest widoczne w połączeniach sieciowych tak jak np. połączenie szerokopasmowe czy inne dial-up albo karta sieciowa a przynajmniej kiedyś tak było. Nie mam więc nie mogę tego potwierdzić.
Nie pomagam na PW!
moher

Szkoda, że jestem ~100km od swojego modemu, wpiąłbym go do komputera z windowsem i sprawdził sam.

@trybun: możesz napisać jak wygląda u Ciebie modem w połączeniach sieciowych?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

A jakiś Zalip nie obsługuje tego modemu? Jakiś czas temu był, wycofali go?

moher, Windows to nie Linux. :) Udostępnienie łącza na Ubuntu za pomocą tego modemu zajęło mi 20 minut, przy próbie zrobienia tego na Windows po 6 godzinach i 2-3 programach dałem sobie spokój. Linux widzi normalnie modem i zrobienie połączenia (np. przez wvdial) to nie problem, na Windowsie CDMA działa tylko przez aplikację od producenta (no chyba że już ktoś to ominął).
moher

@ryba825: nie wiedziałem o tym problemie, bo mój modem od razu poszedł do routera z OpenWrt. Ogólnie pod windowsem dużo sieciowych spraw sprawia większe kłopoty niż powinno.
Awatar użytkownika
trybun

moher pisze:
@trybun: możesz napisać jak wygląda u Ciebie modem w połączeniach sieciowych?
Na WindowsXP nie ma go w połączeniach sieciowych. Natomiast w menadżerze zadań, na zakładce sieć jest to połączenie opisane jako "WAN (PPP/SLIP) Interface". Laptopa z Win7 pożyczyłem a więc będę mógł sprawdzić to dopiero jutro.

[ Dodano: 2012-01-09, 22:37 ]
ryba825 pisze:
Windows to nie Linux. :) Udostępnienie łącza na Ubuntu za pomocą tego modemu zajęło mi 20 minut, przy próbie zrobienia tego na Windows po 6 godzinach i 2-3 programach dałem sobie spokój. Linux widzi normalnie modem i zrobienie połączenia (np. przez wvdial) to nie problem, na Windowsie CDMA działa tylko przez aplikację od producenta (no chyba że już ktoś to ominął).
A są jakieś programowe routery pod Linuksa? Konkretnie pod OpenSuse? Bo taki mam na dysku, a podobno Suse jest jednak trochę uboższy od Ubuntu w programy.
Awatar użytkownika
trybun

moher pisze:@ryba825: nie wiedziałem o tym problemie,
Jak się okazało nie ma żadnego problemu. Cała konfiguracja tego programu nie zajęła mi nawet 5ciu minut i wszystko chodzi jak w zegarku. CDMA jest widoczne. Windows7, wersja Connectify 2.2.
ODPOWIEDZ