Connectify+AduData 635
Moderator: Moderatorzy
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Connectify+AduData 635
Witam. W związku z tym że nie ma na rynku rutera który by współpracował z modemem AduData 635, mam pytanie, czy alternatywą dla rutera mógłby być program - Connectify ? A może ktoś z Was już to wypraktykował?
-
Re: Connectify+AduData 635
Jeśli to ADU 635WA to zgodnie z informacjami na http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#anydataaduwa powinien wystarczyć dowolny router z portem USB 2.0 i możliwością wgrania OpenWrt.trybun pisze: nie ma na rynku rutera który by współpracował z modemem AduData 635
- trybun
Być może i coś z tym można zrobić, jednak mi chodzi tylko o prosty podział łącza które mam na jednym kompie poprzez ten modem. To co jest w linku to dla mnie czarna magia, tym bardziej że o ruterach i łączności wifi mam tylko mgliste pojące. W skrócie, - chciałbym zapytać tylko o to czy dałoby się podzielić łącze przez które mam na jednym kompie z modemem AduData na kilka innych urządzeń (telefony, laptop itd), po przez wifi? Czy do takiego podziału wystarczy router programowy - Connectify, no i czy zadziała on z wyżej wymienionym modemem?moher pisze: Jeśli to ADU 635WA to zgodnie z informacjami na http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#anydataaduwa powinien wystarczyć dowolny router z portem USB 2.0 i możliwością wgrania OpenWrt.
-
Connectify/Virtualrouter + kompatybilna karta wifi (certified for windows 7) + windows 7. Pod xp zrobisz tylko ad-hoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale połączenia CDMA nie da się tak podzielić, musi być jeszcze proxy (chyba że coś się zmieniło ostatnio).moher pisze:Connectify/Virtualrouter
Nie pomagam na PW!
-
Możesz rozjaśnić? Wydawało mi się, że interfejs łączący z internetem nie ma znaczenia. Na ppp/połączeniu szerokopasmowym nie da się zrobić udostępniania internetu? Jak widoczne w systemie są modemy CDMA?wojteks pisze:połączenia CDMA nie da się tak podzielić
- wojteks
- *** Administrator ***
Żeby podzielić CDMA trzeba postawić odpowiedni serwer proxy, połączenie CDMA nie jest widoczne w połączeniach sieciowych tak jak np. połączenie szerokopasmowe czy inne dial-up albo karta sieciowa a przynajmniej kiedyś tak było. Nie mam więc nie mogę tego potwierdzić.moher pisze:Możesz rozjaśnić?
Nie pomagam na PW!
-
Szkoda, że jestem ~100km od swojego modemu, wpiąłbym go do komputera z windowsem i sprawdził sam.
@trybun: możesz napisać jak wygląda u Ciebie modem w połączeniach sieciowych?
-
- Mistrz bezprzewodowy
A jakiś Zalip nie obsługuje tego modemu? Jakiś czas temu był, wycofali go?
moher, Windows to nie Linux.
Udostępnienie łącza na Ubuntu za pomocą tego modemu zajęło mi 20 minut, przy próbie zrobienia tego na Windows po 6 godzinach i 2-3 programach dałem sobie spokój. Linux widzi normalnie modem i zrobienie połączenia (np. przez wvdial) to nie problem, na Windowsie CDMA działa tylko przez aplikację od producenta (no chyba że już ktoś to ominął).
moher, Windows to nie Linux.

-
@ryba825: nie wiedziałem o tym problemie, bo mój modem od razu poszedł do routera z OpenWrt. Ogólnie pod windowsem dużo sieciowych spraw sprawia większe kłopoty niż powinno.
- trybun
Na WindowsXP nie ma go w połączeniach sieciowych. Natomiast w menadżerze zadań, na zakładce sieć jest to połączenie opisane jako "WAN (PPP/SLIP) Interface". Laptopa z Win7 pożyczyłem a więc będę mógł sprawdzić to dopiero jutro.moher pisze:
[ Dodano: 2012-01-09, 22:37 ]
A są jakieś programowe routery pod Linuksa? Konkretnie pod OpenSuse? Bo taki mam na dysku, a podobno Suse jest jednak trochę uboższy od Ubuntu w programy.ryba825 pisze:
Windows to nie Linux.Udostępnienie łącza na Ubuntu za pomocą tego modemu zajęło mi 20 minut, przy próbie zrobienia tego na Windows po 6 godzinach i 2-3 programach dałem sobie spokój. Linux widzi normalnie modem i zrobienie połączenia (np. przez wvdial) to nie problem, na Windowsie CDMA działa tylko przez aplikację od producenta (no chyba że już ktoś to ominął).
- trybun
Jak się okazało nie ma żadnego problemu. Cała konfiguracja tego programu nie zajęła mi nawet 5ciu minut i wszystko chodzi jak w zegarku. CDMA jest widoczne. Windows7, wersja Connectify 2.2.moher pisze:@ryba825: nie wiedziałem o tym problemie,